U otázky kdo byl prvním Habsburským panovníkem je chyba. Ferdinand I. HAbsburský nebyl totiž prvním Habsburkem na českém trůně, byl v pořadí třetím. Prvním Habsburkem na českém trůně byl Rudolf I. v roce 1306. Druhýn Habsburkem bna českém trůně byl Albrecht II. v letech 1437. až 1439. Byl to manžel dcery krále Zikmunada Lucemburského.
Ještě musím doplnit jednoho Habsburka, kterého jsem opomněl a sice Ladislava Habsburského nazývaného Pohrobek. Syn dcery krále Zikmunda Lucemburského a Albrechta II. Habsburského, který vládl v v letech 1437. až 1439.
Jinak milá redakce, prvním Habsburkem na českém trůně byl Rudolf I "Kaše", po něm Albrecht Rakouský, pak Ladislav Pohrobek a teprve pak Ferdinand I. Takže vaše otázka nemá správnou odpověď.
Reakce pana Zbránka je pravda - ten první vláda 1306 – 1307 za manželku si vzal Elišku Rejčku vdovu po posledním přemyslovci Václavu III - polku. Jeho děd - vítěz bitvy na Moravském poli 1278) také Rudolf I ale císař.
Gram skutečně byl základní jednotkou v letech 1874 až 1889. Já chodil na základní školu 1968 až 1977. Mezinárodní soustava samozřejmě prošla úpravou několikrát. Naposledy asi před dvěma či třemi roky - jde víceméně o zpřesnění výpočtu zákl. jednotek. (7) V době mé docházky platily definice z r. 1960 přijaté Československem 1962. 1962 je i můj narození, jsem tedy oproti pamětníkům užívání základní jednotky gramu opravdu velmi mladý. Udělali jste mi alespoň na chvíli velkou radost.
tak to jsme stejný ročník a stejné učivo, dříve to ani jinak nešlo
Bude mi za chvílí 80 let , ale otázky 5 třídy jsem moc nezvládla . Jo , opakování je matka přírody. Musím pořádně zamakat at nezakrním.
Některé otázky jsou opravdu pro život "nepostradatelné",jako např.základ slova zamilovaný.
Angličtinu jsem střelil od oka, ale vůbec jsem nevěděl. Prostě to vyšlo. Popletl jsem gram - kilogram, takže slušné, což.
Vzdělání je to,co v člověku zůstane,až zapomene to,čemu se naučil,to je připomínka např k otázce,kolik týdnů se robotovalo za Marie Terezie,co byla robota je ale vhodné vědět.
Nejsem angličtinář, ale němčinář. Ani jsem se nesnažila tuhle odpověď odhadnout. Jinak bych v páté třídě uspěla. 🙂
Naprosto zapomenout na Rudolfa, zvaného Kaše, je pěkná ostuda redakce. Jak chcete někoho zkoušet, když toto nevíte?
...zrovna jsem to chtěl psát.
Přesně tak
Tak já jsem měla na základní škole povinnou ruštinu. Takže jsem jen tipovala otázku z Aj. Jinak myslím, že ostatní otázky byly celkem lehké.