1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 2 roky

Znalci archaismů se poznají a vy se můžete směle řadit mezi ně. Možná je běžně nepoužíváte, ale víte dobře, co znamená almara, tucet nebo šlojíř. Na místě jsou gratulace, máte všeobecný přehled v zastaralých slovech!

Vše dobře

1
Před 1 rokem

Dobrý den.

Přečetl jsem mnoho historických románů i prací o starých řemeslech a povoláních, ale že by byl lazebník výhradně holič jsem se nedočetl nikde. Lazebnice Zuzana byla lázeňská pracovnice a ne holička. Co takhle BRADÝŘ?

Hezký den.

Před 2 roky

10/10

Já už bych mohla být pomalu prababička, ale moje babička rozhodně nenosila šlojíř a nevařila šalši. To tak možná její prababička. Naopak, co to je bůr jsem jí musela poučit já (kdysi) to bylo pro ni novum. Takže mícháte různá víceméně zastaralá slova z různých období a různých oblastí (že je desetikoruna pětka jsem se dověděla až v Praze).

Dejte si příště trohu víc záležet

6
Před 2 roky
Jaroslava Turková

Přesně, jsem babička, ale moje babička taky nevařila šalši, nenosila šlojíř, ale co je búr či pětka rozhodně nevěděla, s tím by i moje mamka měla problémy!!

3
Zobrazit další reakci
Před 2 roky

Bůr, pětka i portmonka jsou běžná slova i v dnešní mluvě. Šlojíř.... Kdo zná Staré pověsti České, zná i toto slovo, ale jestli ho někdo použije jindy než při návštěvě starého dolu, to si nejsem jistý. Babička ten výraz nikdy nepoužívala. Je až moc starý. A vůbec, tento test se moc nepovedl. Moc lehké. Určitě by se našly lepší výrazy. Například calta - Jihočeši vědí...

7
Před 2 roky

Všechny odpovědi mně označili jako dobře,ale vyhodnocení 7/10.Tak nevím,kdo je tady za blba...

9
Před 2 roky
Marie Slaná

Ne 7/10, ale 7-10 správných odpovědí. Tak s těmi blby opatrně..

12
Před 2 roky

Víte, já už jsem babička a tahle slova byla zastaralá už za mě. Tak nevím, čí babičku myslíte. Spíš tak praprababičky.

15
Před 2 roky
Tatana Sojková

Jsem prababička, ale tato slova říkávala již moje babička. 🙂

10
Před 2 roky

Motají se zde skutečně používaná slova a slang. Se šlojířem jsem se potkal snad jednou v životě a to u Káji Maříka. Je to čistý germanismus (Schleier). Pětka, búra, šesták jsou slang a jsou to pozůstatky rakousko - uherské měnové reformy z roku 1892, kdy se rušily zlaté (guldeny) a nahradily je koruny zhruba v poměru 1 Gulden za 2 koruny (5 guldenů je asi 10 korun, odtud pětka). Setkávám se s nimi dodnes (stálo to pár šestáků).

1
Před 2 roky
Ferdinand Schenk

Šlojíř je výraz středověký.

2
Zobrazit další 2 reakce

Udělejte si v hodnocení testu pořádek!!!

A neoblbujte nás - z 10-ti odpovědí 9 správných .

Ale ve vyhodnocení stále a stále pouze 7!!!

Tak z nás nedělejte pitomce!

2
Před 2 roky
Jaroslav Růžička

Měla jsem to úplně stejně..! 🤔😠

3
Před 2 roky

toz nevim u nas se rikalo kdyz je rozsafna tak je rozhazovacna a tam je psane rozumna toz nevim kdo ma pravdu

14
Před 2 roky
Kveta Kochanickova

Souhlas, rozšafná určitě není rozumná, spíše bych řekl veselá, upovídaná a tak

16
Před 2 roky

moje babička se narodila v roce 1898 a měla taky pár takových výrazů, například mi říkala - roužni tady, to znamenalo rozsviť. 🙂

2
Před 2 roky
Libena Plackova

To se říká i na Moravě, spíš teda rožni - což znamená rozžni, neboli rozsvit. Já to říkám dodnes a to žiju v Praze už 50 let

2
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt