Nevěděl jsem notábl, ale zarazila mě otázka co je topůrko. Pokud vím tak motyka má, stejně jako lopata, násadu. Topůrko má mimo sekyry kladivo.
Má babička některé výrazy používala stále. Já je sem tam před vnoučaty také používám a to z důvodu, aby jsem dětem ukázala jak je náš jazyk krásný. Což si myslím, že není na škodu, aby i děti věděly jak se kdysi mluvilo. Jinak nevím stává se mi dosti často, že se spletu třeba jen jednou a ve vyhodnocení mi to ukáže, že jsem se spletla 3 krát tak už výsledkům nevěřím. Máte to někdo také tak?
Myslím si, že vyhodnocení ukazuje rozmezi získaných správných odpovědí, např. 7-10. Takže do tohoto rozmezí spadá ten, kdo má vše správně, nebo jednu, dvě či tři chyby.
Tahle slova používala moje babička, tedy vaše praprababička. Já jsem vaše babička a ani moje matka tohle už nepoužívala. Trochu si to přepočítejte.
Používala je i moje maminka.
Hostec a notábl jsem neznala a netrefila, verpánek jsem neznala, ale trefila 🙂 některé slova se používají pořád nebo se s nimi stále setkávám aspoň v knížkách 🙂
V každém druhém večerníčku švec seděl na svém verpánku... a Mikeš Ševců z Hrusic utekl do světa, protože rozbil své babičce krajáč plný mléka... Ale hostec jsem odhadl a notábl ani netušil! )) Ovšem jak jinak by chtěli nazvat topůrko? Asi násada...
Tak notábl slyším poprvé.
Ta úvodní fotografie mě dojímá.
Měli jsme doma stejnou kuchyňskou linku. Tu modrou mísu mám ještě na chalupě a ráda jí používám..prostě starý časy.
Nevím jak vaše, ale moje babička (letos by jí bylo 122 let) většinu těchto slov nepoužívala. Možná tak babička Boženy Němcové.
Já jsem ročník 52 a ta slova od své babičky znám...............
Nevěděla jsem notábl🥴
Ta samá chyba... 🙂
Která slova, ne které slova, jak je psáno v článku 🙂 A tyto výrazy se užívají stále, i když v menší míře.
Lidi podle autorů neznají slova jako lazebník, lunt, vindra nebo verpánek? To je smutný...
Všimli jste si, že i když odpovíte všechny otázky správně, vyhodnocení testu nesouhlasí? 🤷♀️