1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 rokem

Nevěděl jsem notábl, ale zarazila mě otázka co je topůrko. Pokud vím tak motyka má, stejně jako lopata, násadu. Topůrko má mimo sekyry kladivo.

2

Má babička některé výrazy používala stále. Já je sem tam před vnoučaty také používám a to z důvodu, aby jsem dětem ukázala jak je náš jazyk krásný. Což si myslím, že není na škodu, aby i děti věděly jak se kdysi mluvilo. Jinak nevím stává se mi dosti často, že se spletu třeba jen jednou a ve vyhodnocení mi to ukáže, že jsem se spletla 3 krát tak už výsledkům nevěřím. Máte to někdo také tak?

9
Před 1 rokem
Vladimíra Cisarová

Myslím si, že vyhodnocení ukazuje rozmezi získaných správných odpovědí, např. 7-10. Takže do tohoto rozmezí spadá ten, kdo má vše správně, nebo jednu, dvě či tři chyby.

3
Před 1 rokem

Tahle slova používala moje babička, tedy vaše praprababička. Já jsem vaše babička a ani moje matka tohle už nepoužívala. Trochu si to přepočítejte.

6
Před 1 rokem
Tatana Sojková

Používala je i moje maminka.

10
Zobrazit další reakci
Před 1 rokem

Hostec a notábl jsem neznala a netrefila, verpánek jsem neznala, ale trefila 🙂 některé slova se používají pořád nebo se s nimi stále setkávám aspoň v knížkách 🙂

4
Před 1 rokem
Lenka Nová

V každém druhém večerníčku švec seděl na svém verpánku... a Mikeš Ševců z Hrusic utekl do světa, protože rozbil své babičce krajáč plný mléka... Ale hostec jsem odhadl a notábl ani netušil! )) Ovšem jak jinak by chtěli nazvat topůrko? Asi násada...

8
Zobrazit další reakci
Před 1 rokem

Tak notábl slyším poprvé.

Ta úvodní fotografie mě dojímá.

Měli jsme doma stejnou kuchyňskou linku. Tu modrou mísu mám ještě na chalupě a ráda jí používám..prostě starý časy.

1
Před 1 rokem

Nevím jak vaše, ale moje babička (letos by jí bylo 122 let) většinu těchto slov nepoužívala. Možná tak babička Boženy Němcové.

12
Před 1 rokem
Jaroslava Turková

Já jsem ročník 52 a ta slova od své babičky znám...............

4
Před 1 rokem

Nevěděla jsem notábl🥴

15
Před 1 rokem
Veronika Zmátlová

Ta samá chyba... 🙂

3
Před 1 rokem

Která slova, ne které slova, jak je psáno v článku 🙂 A tyto výrazy se užívají stále, i když v menší míře.

6
Před 1 rokem

Lidi podle autorů neznají slova jako lazebník, lunt, vindra nebo verpánek? To je smutný...

1
Před 1 rokem

Všimli jste si, že i když odpovíte všechny otázky správně, vyhodnocení testu nesouhlasí? 🤷‍♀️

Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt