Není-li vám shůry dáno, můžete spát polyfázově jak chcete, génius z vás stejně nebude. Tento druh spánku, pokud je mi známo, praktikují hlavně osamělí závodníci na jachtách při své cestě přes oceán. Na každé jachtě jeden člověk a jachta se nesmí zastavit, jinak prohraje závod. Těžké řešení... Údajně dvě hodiny bdí, potom hodinu spí a po spánku korigují kurs plavby. A takto to dělají několik týdnů, při nichž jejich plachetnice brázdí vody oceánu... Mimochodem, portréty Leonarda da Vinciho zobrazují úctyhodného kmeta; člověk by řekl téměř stoletého. Podle wikipedie se dožil 67 let. My budeme za pár let v tomto věku teprve chodit do důchodu. Pokud renesanční génius opravdu praktikoval polyfázový spánek, nejspíš mu to na jeho vzhledu moc nepřidalo... Sama za sebe mohu říct, že jistou formu polyfázového spánku rovněž praktikuji - nejspokojenější jsem, když si mohu po obědě dopřát malého "šlofíčka". Ovšem noční spaní si vychutnám v co možná nejdelší době. Každopádně nikdy nebudu patřit mezi dobrovolníky, kteří na sobě nechají provést výzkum ohledně polyfázového spánku... Přeji hezký den všem.
něco na tom bude ptž když přišlo první rouškošílenství tak jsem opravdu měla podobně nataveý den-sice jsem se první týden ztrácela v čase ale těch 20 min intenzivního odpočinku se projevilo sice se zpožděním)cca 15-minutovým)-ale člověk byl na další 4 hod opravdu na práci soustředěný a řekla bych že víc než při běžném režimu tak jak ho známe
Autor článku asi geniální spánek neaplikuje, když mu Uberman vychází na tři hodiny.