1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 rokem

Kdo má neustále tu stupidní potřebu kydat špínu na jídla za socíku. Pokud byla z předepsaných surovin, a že byly v té době na vše normy, tak to byly mnohdy vynikající jídla! A to jak chuťově tak nutričně. Kterým se dnešní hnusy z xantanové gumy nemohou rovnat! Třeba lunch-meat byl za komanče pochoutkou, která se dala připravit na mnoho způsobů. Dnes je to samý škrob, strouhanka a kuřecí separát.

83
Před 1 rokem
Jarka Marečková

Potíž je, že ty normy, ač dobré, se moc nedodržovaly. Kuchaři zkrátka šidili a ušetřené suroviny pak prodávali nebo si je nosili domů pro vlastní potřebu. Ne, že by se dneska nekradlo.

12
Před 1 rokem

Nevím, co je socialistického a tím pádem dle autora špatného na zákusku Harlekýn, který se stále v cukrárnách nabízí, nebo na dalších jídlech jako je třeba dršťková polévka. Já ji sice nesnesu, ale znám spoustu chlapů, co ji milují.

59
Před 1 rokem
Jitka Kmentová

Dršťkovka, ta tu byla již mnohem dříve, než se objevilo slovo socializmus. A přežila ho. Já ji miluji, ale chápu, že ne každému chutná.

54
Před 1 rokem

Já na některá "retro" jídla vzpomínám ráda a i je vařím. Ale na co vzpomínám byla prodejna "polotovary". Prodával se tam také takový plátek - něco jako luncheon meat jenže chutnal lépea používal se na všechny způsoby. Měl specifické jméno, ne které si nemohu vzpomenout. Pomůže mi někdo z vás dříve narozených?

18
Před 1 rokem
Zuzana Marešová

Moje paměť sahá nejméně 40 let zpátky, ale vždycky to byl lanšmít. Sestra to mu říkala odporné kolečko, mi to chutnalo. :-)

17
Před 1 rokem

Harlekýn byl a je jeden z nejlepších dortů a ta ostatní jmenovaná jídla nebyla nic hrozného, byly to normální obědy a lepší než dnes prefabrikované hamburgry a pizzy. To zase někdo hledal, čím dehonestovat uplynulou dobu - moc se nepovedlo......

64
Před 1 rokem
Dana Havranková

Ty dorty byly z poctivé šlehačky

19
Před 1 rokem

V zasade jste mi vsichni udelali pekne (me) ranko Vasimi trefnymi a laskavymi komentari.

Ano, dnes vsechno ma nejaky pseudonazev a take, bohuzel, pseudokvalitu. Ceska tradicni kuchyne je prebohata a nema skutecne nic spolecneho se socialismem. Pokud se neosidi, tak je i "prudce jedla". Pamatujete si Vase babinky? Za par dukatu nam naplnily briska, ale musely stat u plotny a mit trpelivost. A my vsichni jsme jako kocicky i talire doslovala vylizali!

Milovala jsem budapestskou pomazanku a jako piskle jsem v restauraci chtela smazak, co byl smazakem s poctivymi hranolky a chutnou tatarkou. Vlastne i jako studak jsem si obojiho dopravala. Stejne tak indianku a spicek aj. Kdeze lonske snehy jsou? Kdeze jsou ti bajecne kuchari a cukrari. Vitr je odval?¿? Voda je vzala?¿?

Ptam se Vas, protoze letos jsem si v CR temer nikde nejenze nepochutnala, ale bylo mi obcas i "soufl".

Pro Vase pobaveni: pratelum dalo velkou praci mne vyvezt do restaurace na slusnou svickovou! Jejda, podekovala bych i za poctivej gulasek z klizky a k tomu knedliky (nikoliv z pytliku).

Ano, zestarla jsem a mohu srovnavat ci porovnavat. Nejlepsim hodnotitelem vedle me hubinky jsou moje vnitrnosti, ktere na tu chemii a nekvalitu reaguji.

Nechte si smakovat nejlepe u domaciho stolu, protoze tam vite, co jite.

23
Před 1 rokem

To je zase článek. Nevím co je na těchto jídlech špatného. Pro paní autorku článku je to asi podřadné jídlo,které jedla spodina za komoušů. Ach jo

64
Před 1 rokem
Rudolf Sidlo

Ano, byl to odpad. Ale neřekl, bych, že to autorka nějak zvlášť kritizuje.

56
Před 1 rokem

Myslím, že na plátek s broskví se sýr nestrouhal, ale kladl se tam plátek. Okurkové se dle mého názoru říkalo (a říká) znojemská. Jinak pro ty, co se durdí, že "na tom není nic špatného", potvrzuji, že není (a ani autor nic takového přece neříká😊)

18
Před 1 rokem
Dana Letmá

Podle naší babi byla znojemská s dušeným hovězím ,hnědá,a okurková byla smetanová bílá k vařenému hovězímu.Jestli to tak platí všude nevím.

16
Před 1 rokem

Zase jen hloupé pindání o ničem a socíku. Okurková omáčka, harlekýn, uhlířina, frankfurtská i drštková polévka tu byly dávno před socíkem. Že se okurková omáčka nevaří ? Asi jak kde. Když jí kuchař uvaří poctivě, do talíře - aby se host neurazil - k tomu hodí malej kousek čtvrtkilovej hovězího vařeného, k tomu pár houskových knedlíků nebo šťouchaných brambor, je to dobrota.

8
Před 1 rokem

Nevím, jak jiní, ale většině z těch jídel, co autorka jmenovala, dávám přednost dodnes. A asi nejsem sám. Dost cestuji a pokud se někde zastavím na jídlo a je výběr z více polévek, tak jako první zmizí z nabídky vždy držková, gulášová a frankfurtská. Kolem třetí odpoledne už nemáte šanci a končíte u vývarů nebo různých dýňových krémů a podobně. A katův šleh? Porovnejte ho s těmi dnešními minutkami typu ,,ďábelské maso,, ,,pikantní nudličky,, a podobně. V podstatě se kaťák jen přejmenoval. A kuřecí maso s broskví? Sledoval jsem kanál jednoho poměrně oblíbeného youtubera, který jezdil a hodnotil jídla a restaurace. Dělal si tam legraci z kuřecího s broskví a o dva týdny později se rozplýval nad unikátní kombinací chutí masa a sladkého ovoce v jedné asijské restauraci. A tolik proklínané UHO? Když se udělá tak, jak má, je fantastické. Tomu zlomila vaz nenažranost kuchařek v jídelnách. Když se polovina masa ukradla a z druhé poloviny vývar naředil vodou a zahustil zaklechtanou moukou, tak to prostě byl hnus. Ale nemělo to s tou omáčkou nic společného. A mimochodem, UHO není komunistický vynález. Již někdy v 16. století se tato omáčka připravovala i na stolech vysoce postavených lidí.

33
Před 1 rokem
Jaromír Jelínek

Ba, ba

5
Před 1 rokem

V dnešní době se spousta lidí živí co nejlevněji a nezdravými potravinami. Takže je třeba ukázat jak bylo kdysi špatně a ukázat,že i ta dnešní bída je vlastně luksus. Některá z uvedených jídel se vaří dodnes. Trochu skromnost by lidem neuškodilo.

45
Před 1 rokem
Zdenek Zicha

Ano, dnes si každý vybere, jestli bude jíst zdravě nebo levně. Dřív ty humusy musel jíst v podstatě každý, protože nebylo na výběr.

42
Zobrazit další 2 reakce
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt