Pokud je tzv. EQ něco podobného jako IQ, znamenalo by to, že je to dáno přírodou, genetickými vlohy, dědictvím DNA po předcích a já nevím čím ještě. Jenže popis EQ v článku definuje chování jedince, které lze změnit. IQ si nezměníte, maximálně tak směrem dolů, ale jestli se k lidem budete chovat slušně nebo neomaleně, záleží jen a jen na vás; nic vám přece nebrání, abyste přestali např. mluvit jenom o sobě nebo naopak začali hledat vinu za vlastní problémy nejprve na sobě a teprve potom z toho vinili někoho jiného. Protože jinak budu mít dojem, že český národ má hodně nízké EQ - většina lidí jenom nadává na všechny okolo, přitom si za většinu svých problémů mohou sami. Navíc jsem si vždycky myslela, že inteligence souvisí s mozkem, zatímco emoce jsou spíš záležitostí srdce, potažmo citů. Spojení "emoční inteligence" se mi zdá poněkud přitažené za vlasy, ale je to pouze můj dojem; navíc nemám sociologické vzdělání, tudíž do toho nemohu fundovaně mluvit. Ale moje celoživotní zkušenosti mi říkají něco jiného... Přeji hezký den všem.
Článek je vtržený z kontexu a popisuje pouze stručně jednu stránku celého procesu. Proto se Vám to nezdá pravděpodobné. Všechno se to odehrává v mozku. A i IQ můžete během života změnit, a to nejenom "směrem dolů".
Řekl bych, že tak půlka těch příkladů není emoční inteligencí, která je opravdu daná, ale spíš jen neslušné chování a nebo jiné důvody. Já mám s emocema problémy celý život, ale rozhodně se nechovám netaktně a neomaleně, to jsou prostě různé věci.
Nic takového jako emoční inteligence neexistuje. Nápad zpopularizoval novinář Daniel Goleman, nikoli nějakej psycholog, natož vědec. Nemůžete si přece jen tak vymyslet vlastnost, aniž byste pro ni měl důkaz.
A proč by si to nemohl někdo jen tak vymyslet ? Vždyť všechna slova a pojmy jsou naprosto vymyšlené. Ve skutečnosti žádná "řeč" neexistuje, všechno je to jenom hra a dohoda. Prostě jen přibylo o jedno slovní spojení víc
Zajimave, ja cloveka chovajiciho se jako ve clanku vzdycky povazovala za nevychovaneho a neslusneho a ona je to tedy nizka emocni inteligence?
popis mojí sestry
Počkejte,já nevěděla,že manžel má další sestru 😄 Je fakt,že to Vaše příjmení v rodině má taky 😄 tohle přesný popis moji švagrové,ale spíš bych ji nazvala spratkem,sobcem.Jako,co ona dokázala napáchat za škody,to člověk jen koukal.A neměla žádné špatné svědomí a to dokonce ani,když přišla navštívit s covidem svého otce s rakovinou,to byl super kousek,ale je fakt,že pak rychleji dědila. Jako nedání přednosti,když jsem vezla malé dítě,nebo troubení,když jsem seděla na koni,protože si myslela,že se lekne,to byly malé věci,ale to s tím otcem bylo mistrovské dílo.