No nevěděl jsem ale už jsem o dost moudřejší - Dobyt s „y“ používáme, pokud chceme říci, že jsme něco získali a stálo nás to velké úsilí. Např. zmocnit se něčeho bojem či násilím: dobyt město, dobyt hrad či ve smyslu vykopávat předměty ze země: dobyt uhlí, dobyt pařez.
Dobít s „i“ signalizuje boj, bití, tlučení stejně jako slova podobná: přibít, nabít, ubít apod. se stejnym vyznamem. Dobít se tedy užívá ve smyslu umlátit někoho, usmrtit, utlouci k smrti (dobít zvíře). V přeneseném vyznamu se používá ve spojitosti s elektrickym nábojem (dobít baterii), ale i jinymi přístroji (dobít kartu, dobít kredit, dobít telefon). Sloveso můžeme použít i ve smyslu přestat tlouci, zastavit se: srdce mu dobilo.
Jaký je rozdíl mezi bojem a bojem ??? Nevím ale jestli bojem získám hrad či město jako když bojem zabiju draka nebo zbiju soupeře v MMA. Chápu slovo nabyl - tedy nově vlastním nebo získal jsem. Ale bít se u městské brány abych dobyl město je docela masakr.... Naopak když se tvrdé Y používá ve vztahu k nabytí jako ke zvětšení - rozšíření - obohacení tak dobít kartu, mobil, kredit s I je taky docela slušnej masakr. Kdo tohleto vymyslel to byl slušnej myslitel. Nic se neničí a nejedná se o živé ale píše se měkké I........... Tipuji Buzkovou....
Dobýt hrad, či město sice je bojem, ale ty to město získáváš, budeš ho obývat, nebiješ ho. 😄 Kdežto když někoho zbiješ, taky bojem, nebo zabiješ, tak ho nebudeš získávat, nebo respektive obývat. :-)
Pro mě moc lehké, ale chápu, že někdo neví, co a jak. My máme v rodině ten "cit" pro češtinu a občas mě přímo fyzicky bolí, když čtu, co někteří pisálci dokážou vyplodit.
Je potřeba se pochválit, my to za vás neuděláme. Hlavně, že se máte čím pochlubit, takovou hloupostí a máte ještě něco, čím se chlubit . . .
Existuje jazyk jen s měkkým i, nemá problémy se "z" a "s", nemá problémy s "mě" či "mně", nemá vyjmenovaná slova, nemá skloňování podstatných jmen, přídavných jmen,zájmen, přivlastňovacích zájmen, ostatních zájmen,zájmena "týž", číslovek a další "vymoženosti".. Dokáže vše absolutně přesně a bez problémů a "chytáků" vyjádřit.PARÁDA. Který je to jazyk ? Nemá problém s "i","í", "y", "ý" a spoustu dalšího.
proto asi vaše jméno neřeší český pravopis. Tam i,y , a pro vás další chytáky nejsou. Což je asi dobře. Jste Čech nebo nějaký hotentot?
Já se přiznám, být na základce o polovinu lepší stejně bych potřeboval deset stupňů hodnocení udělat v sesitě A5 na stránku 60 chyb, pro mě? Žádný problém. Nevím ani jak se všechny mé diz... jmenuji. Test za 6 správných je pro mě neuvěřitelným úspěchem. Ale odstranit své chyby prostě nedokážu. Jazyky tedy žádné jazyky mi nejdou. Počítání, fyzika, chemie a stroje vše mi šlo jazyk jako takový nikdy. Nešlo to naučit ani doučit, ráno jako by nic neexistovalo. Dnes už jsem rezignoval. Už o tom ani nepřemýšlím. Jazyk prostě neumím zadnej ani ten svůj. Nebylo mi dáno...
Ale tento celkem dlouhý příspěvek jste zvládl obstojně ...
Vše jsem měla správně, ale i tak mi to napsalo 9/10
Ano, mně to samé... 🙂
To by snad měl být samozřejmosté, mít tento kvíz bez chyby...
Ano, ale plno lidí je schopno udělat plno chyb.
Měla jsem všechny odpovědi správně a napsalo mi to 9 z 10 správně. Asi proto, že otázek bylo 9. ?????
Tam není 9z10,ale 9-(až) 10
Hm, měla jsem pokaždé zelenou, ale systém mi napsal, že jsem měla dobře 9/10. Tak si ho opravte.
Není tam spíš napsáno 9-10 správných odpovědí? To jsem měla já 🙂
Tohle musel mít 10/10 každý, kdo úspěšně absolvoval ZŠ.
Ale co kdyby ta včela měla malou pilku..
Ale to by musela mít pilník. Pilkou se nepiluje...