Pro nás, kteří ještě pamatujeme "slovenské pondělky" v ČST, to je dětská slavnost... 😉
Měla jsem špatně pouze jednu odpověď, test vyhodnocen 7/10. Tak to si to, vážená redakce, nechte od cesty!!! 😡
Já věděla všechno, a výsledek mám stejný, jako vy. To není 7 z 10, ale 7 až 10 správných odpovědí. Zdá se mi, že se to u těch kvízů probírá furt dokola.
A teď autorku Pušovou vyzkouším sám. Co znamenají slova z jedné vesnice západního Slovenska, konkrétně z Papradna, určitě jste o ní slyšela: baherka, bahniatká, baviačka, blianky, budzilár, cma, corgoň, čačík, gabac, gánek, gasňa, hrotek, chujo, chumaj, kľajbas, klinec, kravjak, krenec, kokorúd, krície, kvit, mača, masc, mereska, mladucha, očapek, pácerky, pavúz, plekac, pľuha, prespánka, rajda, šajo, šmánie, štranek, šúchy, šviheľ, trúnek, veselie, zbožie, zľahnúc, zverec, žažuľa atd... Uvedl jsem několik slov. Když uhodnete alespoň polovinu, můžete si dovolit zadávat kvíz o významu slovenských slov.
Slova v kvízu jsou z běžné, ne - li spisovné slovenčiny nikoli z nářečí. Ale budiž. 😉
Sice ve svých skoro sedmdesáti ovládám, ale přesto mi vadí, když se Slovenky za pokladnou v České republice vůbec nesnaží mluvit česky - to opačně by to nešlo, Slováci jsou u sebe na naši - cizí - řeč většinou skoro alergičtí a dávají to s chutí najevo.
Chtěli se trhnout, ale zapomněli jaksi dodat, že jich většina zůstane na této straně.
Alespoň v Praze není snad obchod, kde by na ně člověk nenarazil, zboží vdávají do regálů slovenštinou dopředu atd. 🙁
Už přestante s těmito nesmysly.
S Rakouskem jsme byli v jednom státě 300 let a zkouší nás stále dokola někdo z němčiny?
Kvíz z němčiny bych ráda zkusila
Mela jsem 10x zaskrtnuto zelene a presto mi to 2x po sobe psalo 7 z 10 spravnych odpovedi.Takze vyhodnoceni spatne.
Tam nie je 7 z 10, ale 7 až 10. Podľa mňa tam malo byť jednoznačné vyhodnotenie. Teda presný počet správnych odpovedí.
Já si pamatuji, že na Slovensku říkali svačině desiata.
Na Slovensku mám rodinu,trávila jsem tam jako dítě celé prázdniny.Slovensko mám hodně ráda i Slováky.Nikdy na ně nedám dopustit.
A jste si jistá, že to oni mají stejně? 🙂
proč tu dávate kvízy když neumite vyhodnotit výsledek?
Přesně 👍
Na co slovenštinu Fiala nám zakáže jezdit na Slovensko je to ose 🤦👎
Proč by to zakazoval? Já tam byl naposledy hned po rozdělení republiky jako montér a od té doby mne tam nikdo nedostal. Tolik nenávisti jsem nikde jinde nezažil! Nehledě na to, že tam nemají nic, co by nebylo u nás, tedy až na o pár stovek metrů vyšší kopce. Teď jich tu je víc jak za Husáka a chovají se jako kdyby tu byli doma!