Sifon není zpěněná voda pod jezem, ale pulzující voda při průtoku úzkým skalnatým hrdlem! A špricka je krycí zástěra na kajak či uzavřenou kanoi. Tento test jistě nesestavoval opravdový vodák!
díky, na termín sifon jsem narazila spíš u jeskyňářů, takže jsem opravdu nevěděla...a tím pádem jsem odhadla "správnou", tedy špatnou odpověď...špricka mě rozladila, protože jsem ji sama měla...ale jelikož dělanou samo-domo, tak na houby 🙂 měla jsem v kajaku soustavně vlastní soukromý bazének, protože i když byla voda klidná, stékala mi po pádle pěkně do klína...
K těm chybám v kvízu bych přidal i válec. Sice z těch možností mi řeklo, že je to správně, ale válec bych nenazval vlnou ať už kamkoli přepadající. Je to voda , která jde po dně s proudem, pak narazí na překážku a pří hladině se vraci zpět a takto se točí a nezkušený vodák jako autorka jej nevidí, Kdežto vlna je vidět a není na rozdíl od válce nebezpečná.
Autorka by si měla nafackovat 🤦, evidentně to není vodák, ale "takyvodák" jak zaznělo níže - sifon a špricka, příště se raději pusť do něčeho, čemu opravdu rozumíš. Ahoj!
Překvapivě jsem tam měl stejné dvě "chyby" 🙂 . Nejspíš to bude asi tím, že jsme, na rozdíl od autorky, už něco sjeli! Ahój.
Autor by si měl sám ujasnit vodáckou terminologii. Mohl by se třeba nechat bez špricky protahnout sifonem na Jizeře u Ostrova hrůzy.
...dnes si říká vodák každý kašparek, který si půjčí v půjčovně loď a pak čeká tři hodiny na průjezd Krumlovem!!
Kdo jel někdy škvíru v čert'ákách,tak ví,co je sifon a špricka..V sifonu,co tam je,už zůstali kajakáři a bez špricky by to asi fakt nešlo..
...a tak je to dnes se vším. Kdejaký blb si osvojuje právo mentorovat, zkoušet a vykládat svoje pravdy.
Tak ,,špricka" určitě není pláštěnka. To by bylo potřeba opravit.
Nejenom špricku, ale i sifon. |Ten člověk, jestli vůbec kdy na vodě byl, jel tak akorát s partičkou vymetačů kempovejch stánků na vypujčený lodi s plastovým barelem
Souhlasím. "Špricka" není pláštěnka a správná odpověď u této otázky je tudíž špatná.😉
Jako fakt? Už prosím neeeee.. ty kvízy snad dělá vratná z odposlechnutých hovorů po víkendu.