1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 10 měsíci

Co to je zase za bláboly? Chléb a mléko bylo často nedostatkové zboží? Kdo Vám to řekl ? Já jsem v té době žila - bydlela jsem v Plzni a nikdy jsem se nesetkala s prázdnými regály. Bylo dost chleba,mléko obyč i plnotučné,ovoce i zelenina na pultech čerstvá,vše co bylo prodáváno - bylo zdravé, žádné náhražky. Mléko bylo mléko,šunka byla šunka,jogurt byl jogurt. Dnes máme všeho na výběr a pak se dočtete- tohle je spatné,ovoce nahnilé ,brambory by nežraly ani prasata.

28
Před 10 měsíci
Eva Zelená

Praha byla přednostně zásobování ve všem.

4
Před 10 měsíci

Jsem ročník 1948 a vyrostla jsem na vesnici. Konkrétně v Sendražicích u Kolína. Když jsem byla malá, tak jsme tam měli dvě masny, mlékárnu, smíšené zboží a dokonce i galanterii. Všechny tyto obchůdky byly samozřejmě už v té době znárodněné, ale pořád ještě byly v barácích těch bývalých majitelů, kteří v nich stále pracovali, ale už byli jen zaměstnanci. Nepamatuji se, že by bychom měli problém sehnat nějaké maso. Ale to mohlo být také tím, že my měli doma králíky, slepice a husy a možná, že jsem jako dítě tyhle věci zblízka nesledovala. Zato vím s velikou jistotou, že u pana Sládka, který provozoval to smíšené zboží, se toho dalo koupit hodně a pořád. Nikdy mu nic nechybělo a jeho cukrlata, jako třeba vynikající fialky, nebo barevné špalky, nebo ledovky a mandle a jiné bonbóny, které měl ve vysokých plechových dózách, které čas od času vyškraboval a prodával ty úlomky za pár haléřů, měl v jeho konzumu víc a mnohem kvalitnější, než co se dá koupit dneska. On měl totiž na výběr mezi různými chutěmi, kdežto dneska chutná všechno stejně a všechno je to je to buďto strašně kyselé, nebo zase strašně sladké. Dneska už bych dobrou "ledovku", nebo "fialku", která tenkrát opravdu po pravých fialkách chutnala a voněla, nikde nesehnala. Chleba měl každý den čerstvý. Pak šel asi už do důchodu a jeho obchůdek se zrušil a místo něj tam postavili samoobsluhu a v té teda už to samé zboží nikdy nebylo. Kde to ten pan Sládek sháněl, to teda nevím. Asi měl nějaké staré kontakty a to všechno pak pomalu zmizelo. A nepamatuji se na prázdné regály ani v Kolíně.

14
Před 10 měsíci
Květa Číhalová

Ještě doplním, že nebylo všechno možné, ale třeba máslo chutnalo po másle a párky byly šťavnaté, chutnaly po mase a nebylo v nich namleté nějaké divné seno, nebo co to je. Zelenina chutnala po tom druhu, který si člověk koupil a ne jako dneska, kdy všechno pěstují pod stany, je to akorát vyhnané všelijakými hnojivy a dnešní děti už se nikdy nedozví, jak chutná opravdová ředkvička, květák, nebo kedluben. Budou to rozeznávat podle tvaru a barev, ale ne podle chuti.

16
Před 10 měsíci

Autor článku zdřejme tu dobu nezažil a nebo četl nějakou pohádku na dobrou noc. Pohonné hmoty byli za hubičku.ja tankovat v 80 letech benzín kolem 2 Kčs za litr. Motorovou naftu jsem kupoval 1, 30 Kčs. Rohlík, 0,40 haléřů, loupáček 0,35 haléřů. Mléko 2 Kčs, pivo čepovane 10 stupňové 1, 70 Kčs, maso vepřové na řízky 27 Kčs, bůček 20 Kčs, hovězí kolem 30 Kčs, česnekový kabanos 1 kg 9 Kčs. Ovoce, zelenina stála pak korun nebo haléřů za kg. Byl možná menší výběr ale bylo všeho dost.

11
Před 10 měsíciUpraveno
Nister Ladislav

To by mě opravdu zajímalo, kde jste v 80. letech tankoval benzín za 2 Kčs, když speciál od roku 79 stál 6,50 Kčs a od roku 81 8 Kčs.

4
Před 10 měsíci

To je zase účelově napsaný článek.

Jsem ročník 1964 a nepamatuji si ani nouzi,ani prázdné regály.

26
Před 10 měsíci
Dagmar Tothová

U nas v ulici bylo nakupni stredisko a bylo tam vsechno,ucelovy clanek

6
Před 10 měsíci

Očividně je tu spousta lidí, kteří žili úplně v jiné zemi nežli já. Revoluci jsem zažil relativně mladý, bylo mi 25, ale zkušenosti které jsem nasbíral od svých cca 14. let mi nikterak pozitivní nepřišly. Ala lidi si prostě zvykli, na nedostatek, na fronty na zboží za úplatu, tehdy to byl standard. Vzhledem k tomu, že většina obyvatel zapadla do toho šedého standardu, kde se podplácelo, z práce přemístilo domů a především zbytečně nevyčuhovalo, vnímali svůj život jako relativně šťastný. Nic jim nechybělo, protože ani nevěděli, že by mohlo. V tomto duchu vychovávali své děti a z nich pak jen zlomek zvolil vlastní cestu práce na sobě a nějaké realizace. Zbytek dožívá s tím co ta doba hlásala a k čemu vychovávala. V současnosti, kdy je svět mnohem náročnější na jedince se prostě blbě funguje pokud má v sobě člověk zakořeněnou filozofii stáda. Někdo si s tím poradil, někdo ne. Ale zdrojem a viníkem je ta blbá doba a její představitelé.

15
Před 10 měsíci
Petr Ulč

tak asi mi stačí vytáhnout ten váš pojem "stádo". Stačí se rozhlédnout kolem sebe a nic jiného, než stádo tupých ovcí nevidím. Připadám si dnes jako exot, když používám SVŮJ mozek, což mi zrovna nedávno potvrdil jeden šéf marketingu při rozhovoru o reklamách a primitivním konzumentech

5
Před 10 měsíci

V Čechách za komunismu nebylo nikdy nic ke koupi, takže nic to nestálo. A to jen proto, že v Československu (a ne v Čechách, dokonce ani v Česku) nikdy žádný komunismus nebyl. Kdo chce polemizovat, ať si o komunismu napřed něco nastuduje.

35
Před 10 měsíci

Tak...teď máme plné regály nekvalitního zboží.. s bio potravinami ať jdou do.......

za to máme prázdné pusy bez zubů....nedostupnost lékařů.....o bydlení mladých ani nemluvím ( šťastlivci co mají zazobané rodiče ) ...... a tak bych mohla pokračovat dál.....smutné,.... ale pořád se bude psát o starých časech.....my jsme preferovali jiné hodnoty.....myslím, že mi spoustu lidi rozumí...hezký den

24
Před 10 měsíci
Miluše Bolcskeiová

Jak se vám líbilo okradení milionů Čechoslováků jejich majetky při znárodnění a i o peníze při měnové reformě (1953)?

9
Zobrazit dalších 5 reakcí
Před 10 měsíci

doba za komunistů se z dneškem nedá ani srovnat, nebylo vše perfektní, ani dnes není, ale určitě, byly potraviny zdravější a naše, žádný zahraniční hnus a hlavně, každý kdo chtěl, měl práci a mohl si vydělat, toto je pro člověka nejdůležitější, a že se dostane ven méně často jak dnes je nepodstatné, stejně na to většina nemá, ale základní životně důležité věci byly lepší ....

23
Před 10 měsíci
Vladimír Novák

Tak si kupte domácí potraviny, dnes máte na výběr

2
Před 10 měsíci

Pane autore, asi vás překvapím, ale stejné ceny jako v Čechách jsme měli i my na Moravě, ve Slezsku i na Slovensku. Ale pokud píšete tyto senzační články jen pro Čechy, tak je nemusíte šířit do jiných částí republiky. Myslím, že uváděné ceny jsou z různých období. A kdyby tu byl doopravdy komunismus, tak by to vše bylo zdarma!

22
Před 10 měsíci

tak zalezi ktery rok si zvolite v 70 rroce stal benzin 2kcs naftou se topilo za1 kcs cesta do prace vlakem 50 km na tyden4.50 kcs dum v v73 r jsem postavyl se statni podporou dez pujcek 2 bytove jednotky atd kdo chce hledat chyby ty se vsude najdou viz lekarska pece zotavovny atd

9
Před 10 měsíci
Anton Truchlý

v roce 1970 možná 2,2 kčs ,ale ještě se platila dan z auta cca 1200 kčs

Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt