1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 8 měsíci

Tohle časem nedopadne dobře. Je trendem pořizovat si děti od třicítky výš. Jenže, pokud bude trend pokračovat, tak se děti o své rodiče prostě postarat nezvládnou. Budou tou dobou mít své malé si větší děti, budou mít nesplacené dluhy a práci od nevidím do nevidím. Postarat se o nemohoucí rodiče prostě nebude prakticky možné. A pokud ano, bude to ty děti psychicky ničit. Je to všechno hrozně špatně nastavené, do budoucna.

21
Před 8 měsíci
Alena Jirásková

Ano, ale ještě je tady jedna věc, pokud budou pracovat podle Jurečky, tak se vlastně nic neděje. Budou nás odvážet rovnou z pracoviště a děti mohou zůstat v klidu. Žádná starost je nečeká. Rodiče skapou rovnou v práci

Zobrazit další reakci
Před 8 měsíci

Téma, které právě teď sama v sobě řeším.

Máma se stará o 96letou babičku. Říká, že ji nikam do domova důchodců nedá, že by jí to neudělala. Doma je doma, to chápu.

Mámě je 70, je z té péče unavená k smrti, nikam nemůže, pořád musí být k dispozici.

Když jí radím možnosti, jak si odpočinout, vždy má výmluvy. A nakonec jsem já ta zlá, co by babičku šoupla někam do ústavu. Jde mi hlavně o tu mámu. Může si ještě užít pěkný důchod...

Mámě jsem řekla, že já se o ní takhle bohužel nepostarám. Neumím si představit, že by bydlela s námi v bytě. Jsem sobecká? Nevím, ale mám jiné představy o svém stáří...a moje děti už ví, že já jim rozhodně na krku zůstat nechci.

19
Před 8 měsíci
Milada Mládková

Možná by jste mohla nabídnout pomoc s babičkou.Treba aby si alespoň mohla zajít za kamarádkou,na kafe.

Stačí když mladí pohlídaji.

3
Zobrazit další 2 reakce
Před 8 měsíci

Těžko soudit, vždycky je v tom nějaká volba, každý má taky jiné možnosti, jiné podmínky...Myslím si, že péče o rodiče je únosná, pokud není nutně péčí nepřetržitou. To už je náročné nejen možnostmi, které se u každého různí, ale také psychicky. Dlouhodobě je to většinou neúnosné a nakonec je nějaká forma pečovatelské služby...

Nestarat se o své rodiče je výrazem vlastní pohodlnosti a sobeckosti. Přitom ti rodiče jsou něčím, čeho by si každý měl vážit a být rád, že je ještě vůbec má...

12
Před 8 měsíci

Asi jí nedochází, že její matka také neměla povinnost přivést ji na svět. 🤷‍♀️ Vypiplat a připravit do života včetně zdělání. A přesto to udělala. To je to stále intenzivnější umetání cestiček mladým sobcům!

7
Před 8 měsíci

Kdo to nezažil, tak jen umí kecat a blábolit v příspěvku na internetu. Možná, že by byl pro tyto lidi problém se postarat jen o psa ale v příspěvcích na obrazovce budou psát o něčem, co nikdy nepoznali. Ten kdo to realizoval moc dobře ví ,že to není opravdu jednoduché. Přenechat službu, tedy tuto činnost profesionálnímu zařízení je i možnost volby. Ty co píšou už někdy realizovali umýt člověka dostat váhu 100 Kg do koupelny v bytě, kde je koupelna 2x2 metry. Je hodně bytů ,kde ani nelze upravit prostor a když je člověk sám dcera o váze 60 Kg tak manipulovat s váhou 80 až 100 kg je prostě bez šance to zvládat. Důležité jsou i podmínky pokud nejsou problém. Je jedinou volbou poskytnout, co nejefektivněji službu ,kde člověk bude mít vše pro důstojné dožití. Jak to tedy bude praktikovat člověk ,kdy ráno odejde do práce a vrátí se v 16 hodin. Řekne vedoucímu já si odskočím postarat se o někoho nebo dá výpověď. Ano dostane příspěvek ale ten mu třeba nebude stačit. Jelikož lidi mají npř. úvěr až do 60 let. Tak jak to řešit asi tak ,že nebudou platit úvěr. Tedy skončí na ulici oba, tak to je v realitě.

15
Před 8 měsíci
Tapal Milos

souhlasím s vámi, NIKDO z moralizujících přispěvatelů, NIC Z TOHO CO PISUJETE NEZKUSIL -NEZAŽIL!!

Spousta těchto lidí vidí jak televize ukazuje 86 dámu co studuje Univerzitu třetího věku, 69 letého plavce co se noří na Štěpána do Vltavy a je přesvědčena , že jejich rodič na tom bude úplně stejně.

Za víc jak 20let praxe v sociální sféře jsem se setkala s tolika (takřka výlučně dcerami) které pečovaly až se ,,upečovaly" (tj. zdravotně byly na tom hůř , než osoba závislá na péči, nejednu manžel opustil i po 30 letech manželství, nebyl schopný snášet každodenní debaty o tom kolik plen matka spotřebovala a ještě bude třeba koupit atd. jejich vlastní děti už návštěvy takřka úplně omezily a vnoučata s babičkou chtějí jít plavat a ne se dívat jak stařičké paní každou chvíli utírá tekoucí sliny)

Všichni ti kteří zde Báru za to, že je ochotná matce vybrat dům s pečovatelskou službou a dokonce na něj finančně přispívat, odsuzují, by měli zkusit co to je 24/7 pečovat o ležícího člověka (se stařeckou demencí), který je ke všemu ještě v důsledku nemoci agresivní a sobecký.

9
Zobrazit další 2 reakce
Před 8 měsíci

Máme dvě dcery, jedna žije v Californii už jsme si několik roků ani nenapsaly, nic ní nevíme, stejně tak o vnucích. V době covidu se nezeptala, jestli jsem v pořádku, na tu se spolehnout absolitně nemohu.

Druhá dcera bydlí přes cestu, ale taky s ní nevycházím. Napomsledy, když jsem ležela na JIP se zápalem plic, ě přišla navčtívit a tvářia se jako puchýřřtak, jako bych za svoji nemoc mohla. Když jsem se vrátila domů, ani mě nepřivítala, ale počkala si, až manžel půjde pžeparkovat auto a vyjela na mě, že ona mně pomáhat nebude a že jsem říkala, že si zajistím domv důchodců a pořád nic nedělám.Starai jsme se o ně s jsme mohli, vše se točilo kolem nich a to byla chyba. Měly mít povinnosti, podílet se na chodu domácnosti, ale bohužel jsem na to přišla pzdě...

12
Před 8 měsíci

Každý má právo žít si svůj život po svém. Pokud jí pomůže zjistit péči někde jinde, tak je vše v pořádku. V současnosti spousta žen se stará o svojí rodinu a rodiče a ještě chodí do práce. To si všichni myslí, že je to dobrý život? Já tedy né.

21
Před 8 měsíci
Ivona Metelová

Postarat se v případě potřeby o své rodiče na úkor svého pohodlí, kariéry atp. je morální, lidskou povinností každého dospělého potomka. Rodiče ho taky vychovávali často na úkor svých zájmů. Bára je obyčejný bezcitný sobec. Krom toho starost o rodiče jasně určuje a vymezuje Občanský zákoník.

15
Zobrazit dalších 23 reakcí
Před 8 měsíci

Miluju Itálii… žena je žena, muž je muž a to nejdůležitější v životě je rodina, děti, rodiče a prarodiče. Ti mají díky svým zkušenostem výsadní pozici a mladí se s nimi chodí často poradit. Nikdo, kdo má dům, by své rodiče nikam neodstěhoval….

Tak hlavně aby se o slečnu Báru měl ve stáří kdo postarat… Jednou zestárne, peníze dojdou…

34
Před 8 měsíci

V úvodu článku je, že někteří lidé se starají o své rodiče tím, že jim přispívají na dům s pečovatelskou službou, přesně tohle své matce slečna Barbara nabízí - že jí pomůže najít dům s pečovatelskou službou a bude jí přispívat. Tak o co vlastně jde? Podle článku má matka i dcera různé názory, takže společné soužití by bylo peklo pro obě.

20
Před 8 měsíci
Mirka Trčkova

Naprosto s vámi souhlasím.Je mnoho způsobů pomoci.Do důchodu mám ještě celkem daleko,ale nikdy by mně nenapadlo vázat své 2 děti na mě a chtít po nich aby obětovali svůj život kvůli pomoci ve stáří.Cítil bych se naopak jako sobec chtít po nich aby běhali okolo mně.

5
Před 8 měsíci

Každý má jinou povahu a jinou výchovu. Já jsem staraci typ,zrovna tak jako celý život byla moje máma. Teď už se o ní musím starat každý den a nevadí mi to. Považuji to za samozřejmost. Ale v okolí mám spíš příběhy podobné tomu z článku. Ale nikdo neví jaké vztahy v rodině byly,takže nelze to šmahem odsoudit.

10
Před 8 měsíci
Romana Kadlecová

No já sem se do situace kdy bylo třeba se starat dostal v době kdy mi bylo 36, měl sem jedno dítě 5 let druhé půl roku. V baráku místo pro dalšího nebylo. Měl jsem se odstěhovat od rodiny a starat se denně babičku když sem zůstal poslední koho má? Ne fakt to někdy nejde takže šla do domova kde má supr péči 24/7. To samé máti, trošku problém když bylo třeba vydělávat na hypotéku a zároveň běhat kolem ní (od státu přišlo zamítnutí ošetřovného 2 měsíce po její smrti 😄)... Holt někdy musí člověk ty priority trošku přehodnotit...

15
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt