Mám to v rodině. Má sestra si myslela, že peníze tisknu po večerech, že vyděláváme miliony. Podvodně zde mne tahala peníze, aby si žila nad poměry. Neuměla si nic upřít. A pokud vím, takových nás bylo víc. Zásadně dluhy nevracela. I maminku ukecávala, aby byt nechala napsat na ní, že jí bude lepší v domově důchodců, protože já peníze nepotřebuji mám všeho dostatek (ano, svojí skromnosti a upíráním).
Ať je článek smyšlený, nebo dle skutečnosti, tak se pisatelka měla starat o své finanční zdraví lépe. Na dlouhodobé účty, si měla odkládat ve vysoce produktivním věku a doma mít jen pohotovostní rezervu, kterou když "pustím", musím obratem získat zpět. Tím by vychovala děti ke splacení. Nyní, když je ve věku, že si mohou s manzelem zainvestovat do svého zdraví, pohodlí, tak peníze nekde "uvázat" je nesmysl. Neboť až je budou potřebovat pro sebe, tak se k nim dostanou s velkým prodělkem. A je nutno počítat, že i větší domácí spotřebiče, vč auta nejsou nesmrtelné. Zrovna tak jako člověk.
Použité peníze z rezervy nelze obměnit okamžitě, ale postupně. A peníze na termínovaném vkladu jsou jen jako rezerva na dobu, kdy už opravdu člověk bude odkázán na pomoc pečovatelských služeb ať doma nebo v některém zařízení.
Ale jinak, dospělé děti mají svůj život, svou rodinu, rodiče jim umožnili vzdělání podle jejich vloh a u nás i přání, a proto mají veškeré předpoklady společně se svými partnery si vydělat dostatek peněz na zajištění vlastních životních potřeb.
Děláte velmi dobře,možná jste měla udělat tohle rozhodnutí dřív.Co budou dělat až jim dorostou jejich děti,když začnou chodit za nimi s žádostí o peníze,když dnes nepocítí,že užívat můžu jen do výše svého platu.Ne někoho jiného.Dětem jsem dal peníze teprv,když mě přesvědčily,že umí s penězi alespoň slušně zacházet a budu podporovat spíše vnoučata,aby měli něco do začátku když rodiče přece jen mysleli na ně,ale nepodařilo se jim naspořit větší sumu.A rozhodně se z toho zaplatí školy,nebo základ pro bydlení
Je zajímavé,že děti mají názor,že není jejich povinnost se starat o staré rodiče,ale rodiče mají povinnost starat se o své děti co budou dýchat.Jak se říká"DOKUD MAMA FUNI TAK BUDU U NI"!!Výsledek výchovy.
Správná věta “rodiče nás to tak naučili”, oni svoje děti ne.
Mne taky rodiče neučili hospodařit, ale mozek říká: "žij, na co máš". Ale když dětí vědí, že můžou dostat, proč by nenatahovali ruce. Mne by hanba bila, kdyby ch si rodičům říkala o penize.
Asi je dobře nevychovali,my jsme dcerám dopřáli vzdělání,vše jsme platili ale musím říct,že nám to vrací,dostáváme od nich dary daleko větší,třeba právě ty pobyty v lázních a welness.
S tím chce začít hned od mala. Později to nebude mít takový účinek a děti se budou moc divit a vztekat.
Hezký smyšlený příběh...ale kdyby přece, jak jste je vychovali, tak je máte..
Také myslím, že tyto dopisy komusi jsou vymyšlené. Ale takových seniorů a jejich potomků je dost, bohužel.
Domnívám se, že nikdo nechce vychovávat své děti špatně. Ale může se i stát, že ten potomek žije roky, i desítky let v nějakém vztahu a pak může být i ve vleku toho svého partnera/partnerky.
No a také se říká, že geny se převychovat nedají.
V každém případě smutných seniorů je více než dost.
Ale aby to nebylo jen hořké, tak jsou i hodní a slušní potomci 🙂.
Hezký den všem 😉.
pomáhat nemusí ale taky ať nevyžadují
Aha, takže nedáš prachy, tak pak neobtěžuj? 🤔