Nejlepší je, když kvíz správné češtiny vypracuje někdo, kdo ji sám pořádně neovládá...
Nejsem rozhodně expert, ale překvapuje mě, že toto má být pro experty. To už je tak vzácné, aby člověk uměl normálně česky?
Přesně to samé mě také hned napadlo... Čekala jsem nějaké chytáky, záludnosti... Tohle bylo opravdu triviální.
Rád jsem se otestoval. Pro sebe. Ale jinak - k čemu jsou takové testy dobré, když na (jakýkoliv) text bez hrubek, zejm. takhle v diskusích, už dneska člověk sotva narazí...!?
Jsem mistr ,ale autor asi ne. Češtinsky? Co to je za výraz? Která z dvojice vět a věty jsou tři. Chtělo by to dokončit základní vzdělání.
Předešla jste mě. 😄
Tak toto je na plný počet levou zadní i pro dítě na základce. Spíš mi vadily chyby přímo v testu. Např. co je "češtinsky" správně. Takové slovo podle Ústavu pro jazyk český vůbec neexistuje.🙂 Buď "správně česky", nebo ještě lépe "češtinářsky".
Pro experty? Trapně jednoduché.
V otázce č. 4 bych v souvislosti s "páskou" označil za správné "lepicí" i "lepící". Ta páska je totiž lepící stále, nejen když se na něco lepí!
Těch dvojznačostí je tam více. Mohl bych také přijít pozdě díky nehodě, pokud to bylo mým záměrem, ale takové vyznění se tu nepředpokládá. Nápovědou je i to, že je tam psáno gramaticky i češtinářsky správně, tedy aby věta dávala jasný smysl. Koupit si lepící pásku je sice možné, ale kdybych chtěl vyjádřit myšlenku, že ta páska lepí, řekl bych to jinak.
Necítím se jako expert. To by kvíz musel být opravdu těžký. Toto je tak učivo základní školy.
Bojím se, že pro mnohé je to přímo raketová věda.
Pokud by tento test měl na 100% zvládnout jen opravdový expert, pak by expertem měl být snad každý, kdo zvládnul první stupeň základky...
11/11. Když jsou v nabídce tři možnosti, tak by otázka měla znít, "která věta je správně z této trojice", nikoliv z této dvojice, jak uvedeno.