Mému dědovi bude 90 let a je naprosto spokojený v pečovatelském domově. Když byl pár týdnů v nemocnici tak se mu stýskalo po "jeho holkách".🙂 A to jsem si myslela, když babička zemřela před osmi lety, že ji bude rychle následovat. Naopak pookřál. Nevím jak to funguje v jiných důchoďácích, ale zrovna tady jsou senioři velmi spokojení a personál je skvělý.
Já sama budu muset své rodiče až nebudou soběstační do takového domova umístit, jelikož mám dítě o které se budu starat do konce mých sil. A o mě se už nikdo nepostará, leda právě v takovém zařízení......
Toto je velmi těžké soudit. Nikdo není připraven na stáří rodičů, nikdo.. Ale také vím, že normální lidé nemají děti kvůli tomu, aby se o ně ve stáří starali. Naopak každý rodič si přeje, aby jeho dítě bylo šťastné, ne aby ho krmilo... Moje maminka, byla ten nejlaskavějsi člověk, báječná, hlídací babička...Vždy nám říkala:" Ne, abyste se o mě starali! Dejte nás do DD." A myslela to naprosto upřímně. Chtěla nás ochránit před tím, čím si sama prošla. A ze dne na den se mozkovou příhodou vše změnilo... Je nemocná, odkázaná na nás. Nešťastná, smutná, prosí nás abychom si ji nechali doma, neboť v ústavu kde je, má sice péči, ale lidská důstojnost, slušnost, empatie chybí. Já svou práci miluji, ale nezvládnu i péči o ní. Tak zvažuji práce nebo rodiče.... Právě si procházím tímto obdobím... Je to neskutečně těžké... Pro mě, ale především pro ni.... Nikomu nepřeju!
Kdybych to obrátila - nikdo nikdy neví, jak sám skončí, ale já osobně bych ani nechtěla, aby se o mne můj syn musel starat. Vím, že by se o mě i manžela uměl postarat...je pečovatelem...ale ne každý člověk si musí říkat - zestárnu a však se o mě dítě postará. Jsem asi divná, ale nepovažuji za vyslovenou povinnost, aby se dítě staralo., mnohdy ani nemůže, má svého dost, není to o nechuti se starat, ale o nemožnosti skloubení všech možných povinností. Vím, to se to mluví, když jsme ještě samostatní, nevyžadujícími pomoc, zatím nepotřebujeme, aby nám někdo hodil nakupovat, dovážet k doktorům, pomoc když zrovna marodíte...jednou to určitě nastane...ale to nepovažuji za nijak tragické, ani pro jednu stranu, ale pokud dojde k tomu, že jste druhým vysloveně na krku, tíží vás to. Něco jiného je to s profesionální pomocí, kde si třeba i platíte ty, kteří se starají. Není to o tom, že bych snímala synovskou povinnost, je to spíš osobní pocit, že bych nechtěla dúkaz synovy lásky k rodičům tím, že automaticky počítám, že se bude obětovat. Pomoc od dětí rodičům a naopak je krásná věc, ale přece jen má své meze. Proto si myslím, že na tom, že se starý člověk ocitne třeba v domě s pečovatelskou službou, slušném domově důchodců, neztratí kontakty, s rodinou se vídá, stýká, třeba i na dálku, není na tom nic špatného ani odsouzeníhodného...
Proboha,kdo odsuzuje,ať si uvědomi,dítě nemelo na,vyber,ze jste si ho pořídili, a zamyslete si nad sebou jako rodiče,opravdu ch ete,aby vaše děti si zničili zivoty s péčí o Vás?
To jste je pořizovali s účelem budoucich pecovatelek?
Nechme je žít, a starému se o sebe.
Nemám děti,ale anich bych nechtěla,aby se trápili moji péči....
Normální nesobecky rodič nechá svoje potomky žít, a nevnucuje se....s ničím, nikam,a nemá očekávání.
Jak to dělali naši předkové, když žádná tato zařízení neexistovala? Nesoudim,jen mi přijde tahle doba oslavou sobectvi....
Jak to dělali? Statisticky v naší kultuře:
Dokud byly zdroje (jídlo nebylo vůbec samozřejmost) a senior se jakž takž ještě o sebe postaral, tak mu podali jídlo, pití, vyprali, nechali sedět u kamen. Jakmile nebyl schopen se sám najíst a napít, zpravidla umřel žízní a hladem, protože prostě nebyla kapacita se mu vice věnovat.
Pokud nebyly zdroje - např po neúrodě, válečné období..., prostě umřeli.
Existují zdokumentované kultury, kde staří a nemohoucí odcházeli pryč umřít.
Neidealizujme si 😉.
Všichni dojďeme na stejná místa. Až bude dcera stará a sama bude v péči profesionálů, tak ji leccos dojde. A tak ji ten skvělý konec nechme prožít!
skvělý konec myslíte jaký? Doma? Po osobní zkušenosti bych do toho samého už podruhé nešla ... je to nesmírně hlavně psychicky náročné ....
hnusoto hlavně že máma se starala co?
A vy by jste si vzala do paneláku svoji ležící matku?Zůstala by jste doma? Co manžel a třeba i děti? Už jste tuhle práci někdy dělala?
Taky mám mámu o kterou bych se nedokázala starat,přebalovat,krmit,koupat, nemám na to abych to zvládla.A už přišel ten čas kdy to potřebuje ale já nechci.Možná mě za to někdo odsoudí ale bohužel nemůžu.
Starala jsem se o taťku rok a věřte, že i když je to náročný, jde to, když se chce.
Já dceru mám a nikdy bych to po ní nechtěla.Připadne mi to nedůstojné,aby mi děcko šudlilo rozkrok
Mí rodiče si myslí,že když dali sestře nemovitost ,že má povinnost se postarat.Do domova nechtějí a ona se starat nechce.Zatím nenastal čas.....
Jedná matka se postará o pět dětí.
Pět dětí se nepostará o jednu matku.
Souhlasím, pravdivě napsáno