To je zase blbost. Pekli jsme doma z ořechů, kakaa a pravda z margarínu. Ale ne proto, že máslo bylo drahé. Rozdíl byl v ceně cca 4 Kčs. Sandokanovy oči, ovesné kuličky a náhradu ořechů strouhankou byste u nás nenašli. Fakt by mě zajímalo kdo a proč tyto blbosti vymýšlí. Podotýkám, že nejsem zastánce doby minulé.
Podle surovin, které autorka uvádí, to dělá dojem, že se inspirovala nějakou válečnou kuchařkou. Peču poctivé cukroví podle maminčiných receptů. Žádné náhražky. Ona ale používala máslo, já Heru.
Co to je karbolový prášek???
Proboha..
Vánoční cukroví se dělalo vždycky podle klasických receptů. Žádné náhražky. Máslo na pečení jsme kupovali krájené. Bylo levnější.
Linecké, rohlíčky, pracny, perníčky, pak takové rohlíčky tvarované z mlýnku, pak vosí hnízda a kokosové koule. Bylo to krásné.
Hrozne kecy. Cukrovi pecu od sedesatych let, pecu a pekla jsem hodne pro rodinu, pro kamarady. A v zasade porad stejne. Nikdy, se mi nestalo, že bych orechy nahrazovala strouhankou nebo jinymi vecmi, co se tam pise. Vzdy se daly koupit nebo meli zahradkari ci kamaradi oresaky na zahradach. Karob jsem nikdy nepouzivala, to spis pouzivaji dnesni hospodyne mlade, ktere si mysli, ze je zdravejsi nez kakao. Tyto clanky vzdy pisi lide, kteri dobu nezazili a neví, jak to bylo.
Nevím kdy jste žila, ale melete blbosti. Patrně jste chtěla psát o poválečné době.
Musím s radostí podtrhnout všechny reakce čtenářek , co je to za blábol, jsem seniorka a nepamatuji že by se používaly nějaké náhražky a babičkám,nebo maminkám otékaly nohy. Co se týče kvality surovin, ať si autorka zjistí co nám nabízí prodejci dnes. Snažím se naopak,abych si kupovala naše výrobky. Jsem ráda, že je tu dost pamětníků, kteří pamatují jak to v té době bylo s kvalitou potravin.
Nedostatek másla, nekvalitni mouka,drahé kakao?Je mi skoro sedmdesát a nepamatuju to a Alzheimera zatím nemám.A věděla jsem,že za máslo dám tolik a tolik Kčs,-,stejně jako za vše ostatní,myslím potraviny .
To je zase hovadina. Za mých dětských let pekla maminka zásadně z másla( protože nestálo 70 kč), ořechy jsme měli na zahradě a marmeládu zásadně domácí. Kakao bylo také. Takže zase pěkné nesmysly.
Víte tady někdo co je to karobový prášek? V životě jsem nic podobného neslyšela, natož abych to do něčeho použila. Na co bylo potřeba tak se použilo kakao a ne nějaké náhražky. Stejně tak se nepoužíval na cukroví margarín,tenkrát byl snad jeden druh a ten se zrovna nehodil,používalo se máslo. Z kakaa a ztuženého tuku dělala babička domácí čokoládu a tu jsem milovala i když nebyla tak tvrdá jako ta balená. Pokud někdo neměl vlastní ořechy,tak možná na něco použil pražené ovesné vločky,ale rozhodně ne strouhanku. To jsou takové nesmysly,co tady ta paní píše,že se tomu až člověk diví,kde na to přišla.
Už za té bdoby existovaly trhy,kde se dalo sehnat všechno i ty ořechy. Dneska můžeme jen vzpomínat na to, jak chutnalo ovoce,nebo jsem se vždy těšila až bude ranné zelí nebo ranné brambory to mělo fakt chuť
Jak už kolikrát uvádím:nepište nesmysly o době,kterou jste nezažili.Bohužel pro Vás i my byli šťastni a těšili se na Vánoce a bylo všeho dost.To není nostalgie,to je fakt.
Kde jste to opsala? To nepsala ani Němcová v Babičce.
Za socialismu měly ženy stejně času na pečení cukroví jako vy.
Suroviny byly běžně k dostání, karob moje maminka nikdy nepoužívala, tudíž ani já.
Cukroví jsme pekly kvalitní, nešizené.
Vánoční kolekce žádný zaměstnavatel nerozdával, byly od ROH - odborů.
Dala jste to číst doma?