Za mě mi přijde lacinější paní tchýni vypravit pohřeb první třídy.
tak- má nárok na hmotnou nouzi dál -má nárok na příspěvek na bydlení, a to ze zákona, dál -jestli jí je víc jak 70let má nárok na sociální, měla by se o to zajímat sama,a nebo rodina,toliko moja rada 🙂
Tento komentář byl smazán uživatelem.
Tak tady je problem spise to chovani, nez samotne prispivani. Pokud jsou duchodci dva, tak jsou na tom vetsinou lepe, nez rodiny s malymi detmi. Bohuzel, pokud pak zustane jen jeden, tak to je opravdu tezke vyjit (obecne pro kohokoliv, kdo to tahne sam, at je mlady, nebo stary), take vypomahame... Ve vice detech je pak vyhoda, ze se to vse vice rozprostre (nejen financne, ale i obcasna asistence, zajet tam, pomoci vyridit to... atd.).
Osobne si myslim, ze by se mela tato vypomoc jiz zakomponovat do pravniho radu, aby to slo alespon odecist z dani pracujiciho cloveka, protoze se blizime slusne krizi a duchody budou pro dalsi duchodce cimdal nizsi, neni to demograficky udrzitelne... Tak at jsou alespon trochu odmeneni ti, co vychovali deti, ktere pracuji a drzi cely system na svych bedrech.
Ona ale je vyživovací povinnost dětí vůči rodičům zakotvena v právním řádu. Ale tady není zájem o pomoc, ale jde o sprosté vydírání ze strany matky manžela.
V článku jsem se nedočetl kolik paní chce na účet zasílat...pro mě veliká trhlina v článku.já mámu už nemám a tak jsem zvažoval,že bych tetě bydlící vedle v domě přispíval na plyn.s tím měla problémy.10 - 15 000 kč ročně by mě nezabilo...
Asi jste špatně četl, paní žádá měsíčně 6 000
Tyhle příběhy znám, ale naopak. Mladí se bez rozpaků nechají živit starými....
Záleží na situaci, asi by bylo dobré znát příjem tchýně, spočítat si svůj příjem a podělit ho počtem osob v domácnosti a ono se ukáže, jak velký příjem je na jednoho člena. Právě rodiny s dětmi mají mnohdy nižší částku na osobu než mnoho důchodců.
A probrat náklady, protože pokud tchýně bydlí ve velkém bytě, není důvod ji na něj přispívat.
Určitě by si zasloužilo znát i názor tchyně. Protože, pokud ji syn bude platit nájemné, udělá nákupy, tak může od nej dostat i víc než kolik požadovala v hotovosti. Pokud nutně vyžaduje hotovost, tak je podezření, že stará paní nemá dostatečnou finanční gramotnost a nějakým smejdům tzv sedla na lep. Jinak při soudním řízení ohledně výživného pro rodiče se berou finanční možnosti všech dětí, finanční možnosti žadatele. Jelikož neznáme finanční poměry všech zúčastněných, nelze s jistotou říci, zda bude mít tchyně na výživné od syna nárok. O rodiče by se v první řadě měly postarat děti a pak až následně stát s prispevkama na bydlení a dalšíma sociálníma dávkama.
Máte absolutní pravdu, jenže mnoho lidí přemýšlí stylem "proč si nepožádat, když stát dává".
Možná by se paní Wolf - "online odbornice na cokoliv" - mohla poučit o českém právním řádu, který naprosto pevně stanoví, že děti mají vyživovací povinnost vůči svým rodičům a neradit evidentní pitomosti. Dotyčné stěžovatelce bych doporučila, aby se její muž sešel sám - bez ní, protože pravděpodobně je to ona, kdo rozdmýchává konflikt - se svou matkou a probral výši jejího důchodu a její náklady. Měli by se dokázat domluvit a varianta, že by například platil její nájem nebo jeho část, mi připadá naprosto v pořádku. Zároveň by jí měl říct, že jestliže se nedohodnou, měla by se obrátit na soud, který její požadavek objektivně posoudí.
Pokud je tchýně na tom opravdu špatně,musí se obrátit na soud.Ten vše prověří a určí výživné.Domlouvat se se synem je asi zbytečné a snachy -té se to zrovna netýká i když by ji to finančně asi zasáhlo.Není ale přímým potomkem,může být v klidu:-)))
Tak jestli mají s mužem SJM, jako že asi mají, tak je to i její věc a má do toho co mluvit.
Ale na jejím místě bych tchyni vyhověla, aspoň částečně. Klidně se může ocitnout na jejím místě, až zestárne, a pak s ní její vlastní děti zatočí způsobem, který už doma viděly.
Tady nejsou žádné informace takže spíše jen ,,článek".Chybí napr.kde paní bydlí/dům ,byt ,nájem ,vlastní a pod./ tam může být rozdíl v nákladech víc než deset tisíc.Další -pomáhala nebo pomohla z manželem ,,mladým",případně kolik? Samo že forma žádosti musí být jiná ale ještě také chybí finanční situace rodiny .Je přeci rozdíl ,,dát" šest tisíc z 50000 Kč co má rodina nebo z 80000 ale zase kde bydlí a pod.