Buď se lituji nebo se rozhlédnu, zjistím, že tam mám spoustu vrstevníků ve stejné situaci a užiju si to s nimi. Každý domov dělá pro klienty Vánoce, program, zdobí se tam stromky, peče cukroví, zpívají koledy, všechno. Stačí se zapojit a přestat se pořád litovat. Jsou lidi, za kterými děti ani nepřijdou a nebo nikoho nemají. Tak mají sedět a fňukat ? Situace je, jaká je, a je na každém, aby se v ní naučil užívat si života.
Znám lidi, co byli šťastní, když jejich děti odešly do zahraničí, za přání nebo za láskou. Manželce jsem říkal, pro det
pokračování:
pro děti možná štěstí, ale pro rodiče určitě ne.
Jsem seniorka 71 let a jako introvert ráda trávím čas sama se sebou - to mám jistotu, že jsem v dobré společnosti 😉 Ale pokud bych nechtěla být sama, dokázala bych na Štědrý večer dát dohromady pohodový večírek dalších kamarádek a kamarádů, kteří třeba netouží být v ten večer sami, a věřte mi, že by to byla jízda 😄
To mediální vnucování toho, že rodina MUSÍ být na Štědrý večer pohromadě, už mě irituje.. Prostě NEMUSÍ ! Vánoce chci trávit s lidmi, se kterými je mi dobře. Což samozřejmě nezbamená, že to nutně musí být rodina.
Nejsmutnější na tom je, když rodina není společnost se kterou chcete trávit Štědrý den. Vždycky si říkám, kde se stala chyba.
Je to hodně o mezilidských vztazích. V rodinách, které k sobě mají blízko po celý rok, nebývá problém se starším člověkem ani na vánoce. Pokud jsou jen zdvořilostní návštěvy, vánoce to nevytrhnou.
Já k tomu si dovolím jeden komentář. V zaměstnaní od některých kolegu jsem slýchával, jak se nemohou dočkat až dětí vyrostou a vypadnou z baráku nebo bytu, jak je štve že musí pro tchána nebo tchyni něco udělat atd. Pokud v takovém prostředí někdo vyroste, nepozná co jsou rodinná pouta. Neříkám že je to pokaždé ale většinou si za to mohou lide sami...
Jsem se synem sama už 10 let a užíváme si vánoční svátky podle svého. Letos však jsou Vánoce trošku jiné. Syn má přítelkyni. Je to hodná holka, pracovitá a taky ohleduplná. Mám i starší děti, které už mají své děti , ale vždycky se mě ptají jestli nechceme být na Štědrý den s nimi. Ze začátku tomu tak bylo a bylo to moc hezké. Protože mám zdravotní problémy, tak potřebuji trošku jiný režim a tím nechci děti stresovat a omezovat, když si potřebují během dne lehnout. Děti to respektují, ale já si připadám nemožná. Proto jsme zavedli vánoční společná posezení s obědem. Domluvíme se většinou na Štěpána a sejdeme se u mě doma. Udělám slavnostní oběd, posedíme , pobavíme se a k večeru se rozejdou domů. Mě i jim to takto vyhovuje.
Ono je to hlavně o výchově a vzájemném pochopení. To že syn otce u sebe nechce je buď výchovou syna nebo ho prostě nechce snacha a syn pro klid doma svojí ženě vychází vstříc.
Přemíra fňukání. To je dnes typické. Vychází to z toho, že se na nás neustále útočí větami typu, že na Vánoce nikdo nesmí být sám. Pak jsou z toho takovéto ztesky. Není lepší místo sezení na pokoji a fňukání zorganizovat vánoční večírek? Snad v domově pán nezůstal sám. Udělat si prostě vánoce podle svého. Nebudu se synem, no fajn, jeho problém, že nechce. Já se zařídím podle svého.
U těhle článků by mělo vždycky být vyjádření druhé, zúčastněné strany. Že by otce za celý rok nepozvali k sobě domů musí mít nějaký hlubší důvod.
Dobrý den, nechápu ,rodina je potom k čemu?Co se tu snaží někdo zase vymýšlet za zábavy pro lidi kteří snad vychovali někoho,aby nezůstali snad osamocení na vánoce ?brrr.
Mám také 4 děti a nikdo nepozval...
Ne všichni rodiče si zaslouží být s vlastními dětmi. A je úplně jedno kde ty děti žijí. Třeba já bych k matce nejel, pro mě umřela už dávno.