Slovo "nevděčná" vypovídá o tom, že ji tehdy nepozvala od srdce, ale z jakéhosi samaritánismu, jinak by neměla dojem, že by jí měla být vděčná. Ale jinak, na tohle všechno stačí jedna jediná věta: "Matko, Vánoce budou u nás tak, jak je udělám já, protože u nás jsem hospodyně já - můžete přijít, ale není to povinné". Tečka.
No i já jsem si tím prošla jenže já mám povahu že když se to někomu nelíbí jak to dělám tak se ozvu a ani tenkrát jsem nemlčela . Začala mě u mě doma komandovat že ona to dělá tak a já to tak taky musím dělat tak jsem ji vzala za ruku otevřela dveře a řekla jí čí jmenovka je na dveřích no chvíli trvalo než ji to došlo tak jsme ji slušně řekla že tohle je moje domácnost a já si to dělám jak já uznám za vhodné a pokud se jí to nelíbí že nemám problém ji odvest domů no a měla jsem klid , Od té doby byla jak milius a už nikdy se o nic nepokusila .
Parádní přístup 😀
Názor psychologa je v principu správný. Ted by měl hlavní roli (koordinátora) převzít manžel (syn). Spolu s manžekou si po proběhlých vánocích stanovit základní neřekročitelné hranice rodiny, 'rozhodovací' pravomoci ponechané na tchýni (matce) a to, co bude předmětem vzájemné dohody. Všechno v klidu s velkým nadhledem, přeneseným na manželku. Bere přitom ohled na ty samé názory matky. Když si to 'sedne' v rodině, tak při vhodné příležitosti seznámí se svým (myšleno rodinným) pohledem matku. Ne jako definitivu, ale ke zvážení. A časem dořeší drobnosti. A před vánocemi na společné 'válečné' poradě stvrdí dohodu (dělbu práce). A na problémy už nebude prostor.👋
Ještě nejsem tchyně, ale mám už dospělého syna. Teoreticky bych měla stát na straně této tchyně, ale nemůžu. Její chování je manipulatívní a toxické. Je pochopitelné, že tchyně, chce mít na Vánoce kapra, vždyť je to tradice. Ale pokud to v rodině jejího syna nejedí, tak by si paní mohla kapra připravit doma a přinést si ho s sebou pro sebe a možná by i někdo jiný ho chtěl ochutnat. Pokud si chce tchyně rozkrojit jablko, tak proč ne? U stolu může poprosit o spolupráci ostatních a možná je tradice zaujme. V každém případě nevěsta není její služka a posílat nákupní seznamy je arogantní. Pokud je tchyně imobilní, může požádat o pomoc svého syna, pokud není, tak si to má koupit sama. Pokud se chová tchyně k nevěstě jako k poskokovi, nevěsta bude na ni brzy alergická, bude ji nenávidět a bude se jí snažit vyhýbat.
Panovačná tchyně a srab manžel je sen každé ženy. Jelikož není zmínka o dětech, tak bych manželovi oznámila, že pokud chce Vánoce podle své maminky, tak má dvě varianty, a to na Vánoce být u ní, anebo si to zařídit a udělat její Vánoce u sebe doma, samozřejmě vše nakoupí, připraví, udělá sám - ovšem s tím, že já odjíždím na welness pobyt.
No, já tedy nevím, ale názor, že tchyně chce vánoce v rodině syna takové, na jaké je zvyklá a trpí smutkem po manželovi, není důvod, aby poroučela a chystala vánoce jen podle svého, čemuž se musí přizpůsobovat čtxři další lidé. Syn diplomaticky mlčí, v domnění, že se nemá mamince odporovat...já v tom vidím nenápadný nátlak na svou ženu, aby se přizpůsobila jeho matce ve své vlastní domácnosti. Proč tedy tchyně neudělá vánoce pro všechny u sebe doma...podle svého, to by synova rodina možná přivítala, ale u sebe mají právo dělat si je...i přes výhrady tchyně...po svém.....
Pořád jen tchýně,tchýně,tchýně.....
Už jste s tou věčnou kritikou trapné....
Tchýně je dobrá jen tehdy,když ji pootřebujete na hlídání atd.,pak je nejlepší se jí zbavit!😣
Paní Helene, asi jste nesprávně četla. Dělá jí to tchýně, tak se píše o tchýni. Až to bude dělat dědeček, bude se psát o dědečkovi nebo matce nebo o komkoli, kdo se nehezky chová. A nepíše se, že to dělají všechny tchýně. Tahleta je netolerantní, nevděčná osoba, která je zvyklá, že všechno běží podle ní a nic jiného nemíní přijmout bez poznámek. Kdyby to dělal někdo jí samotné, byla by na prášky. Ale dost. Mějte se co nejlépe a řeči o tchýních si neberte osobně. Přeji Vám a všem Vašim blízkým hlavně pohodu a spokojenost.🍀 Zdraví taky tchýně.🤓
Chápu, že tchýni je smutno. Ale že bych byla tak drzá a u někoho si poroučela, že se to od teď bude dělat podle mě, že jen pouze to je to pravé, tak to ani náhodou. Může být ráda, že ji berou k sobě a není o svátcích sama. Požádat jestli by nějaký zvyk nemohl proběhnout i u nich, ale striktně to vyžadovat a úkolovat nepřichází v úvahu!
Mozna bych splnila max 1 věc, co by chtěla a víc ani ťuk. Nelíbí se ti? Buď doma a udělej si dle svého.
Takhle prudit 2 měsíce předem bych se jí na vše mohla.... Nemluvě o tom, že pro ty děti to komandovani jejich matky taky není nic moc.
Moc nevěřím tomu, že by se takto někdo choval.
Ale ano jsou takové tchýně. Blbost snachy, že si to nechá líbit.Slušně bych se s ní snažila domluvit a pokud by to nešlo, tak ať si Štědrý den slaví sama.