🙂 Myslím, že zapomínáte na kontext. V 9. otázce je správnou věta Kvůli tobě jsem přišla pozdě. Ano, např. Nestihla jsem začátek představení, protože kvůli tobě... Ale např. Nestala jsem se obětí leteckého neštěstí, protože díky tobě jsem přišla na letiště pozdě a letadlo odletělo beze mne.
🙂 Opravte si prosím odpověď u hranolků: Hranolek, či hranolka? Dilema končí, jazykovědci nově uznávají oba tvary
14. března 2023 15:22
Zdroj: Odkaz
Správně paní Matulíková, je to přesně tak, od 15. února roku 2023 jsou uznávány Ústavem pro jazyk český obě varianty jako správné, navíc to tady bylo již několikrát v jiných kvízech a také chybně. Pokud chce někdo sestavovat kvízy, měl by si nejprve zjistit jak to je ve skutečnosti správně, než něco sestaví a zveřejní !!!
Správně je s hranokama. :-)
S hranolky 🙂
Mohlo to být lepší, díky reklamám, jsem házela chyby... Jestli to má být záměr?
Házíte chyby i tady, docela hojně... ;-)
7.pád u slova hranolky má od roku 2023 povolené oba tvary, tj. s hranolky i s hranolkami.
To je možné, ale pořád je hranol mužského rodu a ne žádná hranola 😄
Pokud se někdy vyskytne kvíz bez faktických či pravopisných chyb, ač jsem ateista, dám na modlení.
Já bych opravil chybně napsané uvozovky v nadpisu, v češtině se přece v tomto případě používají devítky dole a šestky nahoře
Chyba hned na začátku: Volal si do školy může být v určitém kontextu správně.
Prosím příklad toho kontextu. Děkuji.
...předloni se změnila pravidla a je možné psát s hranolky i hranolkami
Všechno správně. Je znát, že se na mě často obraceli lidí s úkoly z češtiny...