Njn,..tak mě gratulujou ke 100%,...ale tím pádem je mládí už dávno v pr...😄
Hm, já gratuluji ke správnému zodpovězení: co to byl šedý mor. Je docela kumšt určit správnou odpověď ze tří špatných
Klepadlo je konstrukce na klepání koberců, ale zrovna tak existují i dveřní klepadla, která se vyrábějí a používají i dnes. Takže v této otázce byly dvě správné odpovědi.
my mu říkali klepač. a jako malí jsme se "na nich" scházeli a blbli 🙂
RVHP bylo lepší než EU.To nám peníze z peněženek nevytahovalo jako EU.Pouze nám přikazovalo jaké máme vyrábět lokomotivy nebo nákladní a osobní auta (kubaturu vozidla).
EU nám vytahuje peníze z peněženky a NAŘIZUJE víc příkazů než RVHP.
Při vstupu do RVHP jsme NEMUSELI likvidovat tisíce kusů hovězího dobytka (hlavně krav kvůli mléku), tisíce kusů prasat a neosít tisíce hektarů cukrovkou nebo bramborami.
Bohužel jsme nesměli vyvíjet vlastní a lepší vyrobky než centrálním plánováním určené , celé RVHP muselo obchodovat v rublech v kurzu, který byl výhodný jen pro SSSR, takže peníze nám z peněženek vytahovali jinak. Hlavně za ty peníze nebylo co koupit...
Šedý mor se říkalo městské inspekci veřejného pořádku, což bylo něco jako nynější obecní policie, s menšími pravomocemi a beze zbraně.
Zrovna jsem to chtěla napsat. Měli šedé uniformy, proto šedý mor.
Kolega Zeman má pravdu, šedý mor byli pracovníci výboru lidové kontroly a měli právě šedé uniformy. Žádné boty, oblečení, šedá ekonomika nebo něco podobného. Kdepak asi soudruh autor kvízu udělal chybu?
ANO,byl to orgán lidové kontroly,měl docela vliv.Ale,zároveň se dámské gumové přezůvky šedé barvy,pojmenovaly,,ŠEDÝ MOR''protože je vlastnila,téměř každá žena.Musím uznat,že byly docela praktické.
Šedý mor nebyly žádné gumáky, ale pracovníci v šedých kabátech, kteří se pohybovali v ulicích a dohlíželi na dodržování pořádku.
No nevím,..ale my jsme říkali šedý mor těm šílenejm gumovejm šedejm galoším,.které se ještě nosily přes jakékoliv boty, které se do nich vešly,..ale zase byly praktické,když bylo bláto,tak se doma hodily pod sprchu a boty byly čistý 😄
Já se komunističtinu nikdy neučila , protože jsem byla ta černá ovce , co dala přednost své rodině a jiným aktivitám. Takže tento test je pro mne zbytečné dělat.
Jak vidět, i autoři testu znají reálie z doslechu. Jinak by věděli co to byl šedý mor.
Obě odpovědi jsou správné. Říkali jsme tak těm rádoby policajtům i těm gumákům.
Šedemu moru se říkalo městské policii. Agitka je taky širší pojem,mohla to být i budovatelská píseň O norkovém krému jsem nikdy neslyšel o nivea krému ano. Člověk nemusí vědět všechno
Například termín Klepadlo jsem si odvodil od názvu, pod nímž se tento stojan vyskytoval u nás - klepač. Šedý mor...?