To je na sourozencích, jak se dohodnou.
Když je jeden celou dobu protěžovaný,dohoda není možná.
Ono je starat se a starat se. Starost o stárnoucí a nemohoucí rodiče je náročná sama o sobě. Ne každý je ochoten a schopen ji podstoupit. Také záleží na tom, zda jsou rodiče aspoň trochu soběstační, nebo úplně závislí na druhém. Zda jim slouží hlava, nebo zda trpí postupující demencí.
Starost o rodiče může být různá, od nošení větších nákupů a vožení k lékaři , pomoc s úklidem a hygienou až po plnohodnotnou starost o ležícího člověka, včetně krmení a přebalování.
Starost může být i ta, že se po dohodě se všemi členy rodiny sežene dobrý domov pro seniory a budu ho rodičům platit, aby měli, co možná nejlepší servis, nebo jim budu platit pečovatelku, která se bude starat výhradně o ně v jejich domově. Možností je víc a všemu se říká péče.
Máte pravdu. A taky to, že rodiče mají představu, že se bude starat ona a ne sestra, ještě vůbec nemusí znamenat, že by sestra nepomohla. Třeba ona ani o takových plánech vůbec neví a dala by ses s ní domluvit nějaká pomoc rozdělená víceméně napůl.
Předem nemusí rodičům říkat nic. Brala bych to postupně, jak to přijde. Ale pak bych vždycky řekla podle pravdy. Když mám v dobu, kterou po mně požadují něco jiného v práci nebo třeba už zaplacenou dovolenou, tak řeknu, že prostě nemůžu a příště se se mnou musí domluvit s dostatečným předstihem. Všechno se dá vyřešit i beze mně, nákup objednat s dovozem po internetu (můžou mi nadiktovat seznam do telefonu a klidně jim to objednám a zaplatím já), k doktorovi se dá dojet taxíkem (dokonce je přesně na tohle na to určený nějaký příspěvek na nemohoucnost nebo jak se ta dávka pro takové lidi jmenuje), na velký úklid domácnosti se dá sem tam objednat firma atp. To neznamená, že by člověk s ničím nepomohl, akorát to musí být domluvené předem, aby to nekolidovalo s jiným povinnostmi.
Paní Alice může odmítnout a “povinnost” přenechat sestře. Jen bych ráda věděla, zda v následném dědictví se ho vzdá ve prospěch sestry.
Podle mě by se o rodiče měly postarat obě a péči si rozdělit. Případně rozdělit náklady na tu péči.
Tady vše pramení z nedostatečné komunikace. A to jak všichni mezi sebou, tak mezi sestrami a hlavně mezi tazatelkou a rodiči. Ví rodiče dost o práci dcery rebelky, v jaké společnosti se pohybuje. Ukázala jim někdy fotky z akcí, které pořádá? Promluvily si sestry mezi sebou, jak budou péči o stárnoucí rodiče zajišťovat? Neplatili rodiče dceři její v mládí bohemský život? Až si mezi sebou udělají všichni jasno, budou mít tzv čistý stůl, pak najdou společné řešení. A budou spokojeni všichni. Rodiče budou právem pyšní na své dcery a ony nebudou mít k sobě žádné výčitky.
Některým lidem se nikdy nezavděčíte a o některých činnostech starší lidé nikdy nepochopí, že je to plnohodnotná práce. Synovec pracuje z domova, programuje webové stránky a každý den pár hodin doučuje. Příjmy má velmi slušné a v pohodě se sám uživí. Tchýni, jeho babičce, ale prostě nejde vysvětlit, že si nepotřebuje najít "pořádnou" stabilní práci. Řeči od starších příbuzných kolem jeho práce se opravdu nedají poslouchat. Dokážu si představit, že majitelka eventové agentury bude okolím stejně nepochopená.
Není třeba řešit problém, který zatím nenastal a nastat ani nemusí, ale může se předem domluvit se sestrou. Je časově vytížená, ale dobře situovaná, může si vzít na triko případné finanční náklady nebo jejich část S rodiči by se o tom neměla bavit vůbec, je nevhodné řešit, co se bude dělat, až jeden z nich umře nebo něco podobného. Tím nelze projít aniž by se vzbuzovaly dojmy, co kdo čím myslel, když řekl to nebo ono. Pokud nelze od tématu odejít, je dobrá metoda je nechat mluvit, až jim dojde řeč a pak téma změnit. Vyžaduje to sebedisciplínu a opravdu nereagovat, ale je to velmi účinné.
S nákupy se nemusí obtěžovat stačí když jim dcera objedná nákup online jsou dva i na příjem důchodu ,mohou si objednat hospodyni která vypomůže v domácnosti tak proč zatěžovat dceru mají přece svoji hrdost .Praha zařídila pro seniory také odvoz k lékaři super.
Normální rodiče by ani nechtěli péči -vynucené.
Copak porodili děti, aby měli opatrovatelky,sanitarky?
Měli by děti pomáhat,přiměřeně....
Někomu diktovat, narizovat život, to Teda...
Vždycky mě bavilo poslouchat a vyptávat se starších lidí z rodiny, jak to bylo, když byli malí atp. Babička se narodila pře druhou světovou válkou a zažila dobu, kdy nebylo obvyklé, že by měla většina starých lidí zaručený důchod od státu. V té době se očekávalo přesně vámi popsané vynucené opečovávání v důchodu. Třeba u babičky v rodině byla nejmladší sestra od mala vychovávaná s tím, že se bude starat o rodiče a pečovat o ně, až budou staří. Ani neměla povoleno odejít studovat, nechtěli jí povolit, aby se vdala atp. Dnes naprosto nepředstavitelné. V některých rodinách asi zbytky tohohle nastavení přetrvaly dodnes...
Tak se domluvte, najměte pečovatelku. Zařidte příspěvek na péči a je to.