Základní užitečné pojmy ze života vojáka zvs chybí: pro ptáky - box, bufet, sahara, mazlák, téčko, kombajn, očko, zamilion a pro mázy - pádlo, bagr, tudor, sedlo, bidlo, céčko...a vlastně taky bufet a sahara...a zapár....
Že si někdo udělá představu o vojně sledováním seriálu Chlapci a chlapi nebo filmu Copak je to za vojáka? Ten, kdo vojnu absolvoval si možná při sledování udělá představu o fungování komunistické propagandy. Pokud u hodnotných dílek vydrží , chlapi to většinou nejsou. Ve výčtu činností záklaďáka mě zaujaly nekonečné pochody (moc jich nebylo) a zbrojní zkoušky (záklaďák žádné nedělal). Kvíz komentovat nebudu.
Výrazy jako "cívka" nebo "bévko" jsem za celé dva roky vojny neslyšel. Ale vojenský slang se lišil i podle druhu zbraně a podle jednotlivých posádek. Takovými univerzálními výrazy srozumitelné každému vojákovi byly např."kádéčka", "výkoňák neboli regál", "bagr" , "zobák", "kombajn" (vojenské konzervy, výkonný praporčík, lžíce, nováček, pomůcka k leštění podlah). Ale sotva někdo jiný, než ti, co sloužili na letišti v Čáslavi-Chotusicích mohl znát výrazy jako "cháčko", "vila Zuzana", "Harrymani", "kobylinec", "chemici", "Tesák", "Pišta"...(jídelna pro vojáky základní služby, vojenská basa, příslušníci 2.letky, které velel lampasák přezdívaný Harry, hangár technického oddělení pluku, kuchaři, a poslední dva výrazy byly přezdívky jistých lampasáků.
Pušová, že ti není hanba.
Představa o vojně sledováním seriálu Chlapci a chlapi nebo filmu Copak je to za vojáka??? To byla jen komunistická propaganda .Mimo realitu.
Zaražte ty stupidní kvízy ! Není to poprvé, co autor píše o něčem, co vůbec nezná a hraje si na chytráka ! Byl jsem na vojně dva roky, ale některé výrazy jsem nikdy neslyšel !
Autorka si před psaním článku měla popovídat s tatínkem nebo raději dědečkem. Mohlo to dopadnout lépe.
Kombajn,krouzkovat,mazlak,šurovat,rajon,sahara,bufet,dlouhej kouř, ,lano,atombordel,kdečko,furťák,
Guma,letní kino, bagr, bažant,zobak,mazak,suprak.
Kroužkovač, to byla rasovina.
Mladí potřebují vojenskou službu jako sůl, to je samý homosexuál, mamánek a chcípáček a ani neznají své pohlaví
Homosexuálové byli už tehdy, to není vynález 21. století.
A když jsme rukovali my, byli jsme taky mamánci. Vždyť nám bylo většinou 19 let !
Drtivá většina branců bydlela u rodičů.
Bevko, jo? Vždycky to bylo bévépéčko!
No a opušťák bylo ,, volno k opuštění ubytovacího prostoru ".
Jinak, proč píše o něčem co nezná......