1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 27 dny

Napíši to slušně. Autor článku, vlastně neví o vojně téměř nic. Při první otázce, co je to opušťák? Opušťák, bylo povolení opustit posádku. Dával se většinou na tři dny. Opuštění kasáren byla vycházka omezená časem, ne delší jak 24 hodin. Pak byly dovolené, stanovené zákonem. Vojáci měli vycházkové knížky, kde se zaznamenávaly, vycházky, opušťáky a dovolené. Byl to doklad pro vojenské kontrolní orgány.

60
Před 26 dny
Ivo Městecký

Vycházka byla do večerky, pak podle toho, jestli měl dotyčný " vzorného vojína " tzv. bonzáka. To bylo tuším o hodinu navíc.

Přes půlnoc mohl vycházku prodloužit pouze dozorčí posádky, nikdo jiný.

A s opušťákem to bylo jinak. Ten byl na dva dny + cesta. Takže já měl 2+2 a Slováci třeba 2+4, když byli odněkud z východu.

Ale víckrát jsem byl doma načerno, než na opušťák.

Dovolená byla myslím 14 dnů a ženatí si ji mohli rozdělit nadvakrát.

Ale už přesně nevím jestli byla 14, nebo 10 dnů. To aby mě někdo nebral za slovo.

Byl jsem na vojně 84 - 86

5
Před 26 dny

To je tak, když ženská píše o vojně. ZVS byla zkrácena na 18 mesíců v roce 1990, na 12 měsíců v roce 1993. Proč si to dotučná nepřečte aspoň na Wiki a místo toho si to cucá z palce? Ostatní bláboly ani nemá cenu komentovat.

8
Před 26 dny
Martin Bílý

šlo to postupně, nejdříve zkrácení na 22 měsíců, to bylo tuším ještě v roce 89 pro nástupní ročníky 88 jaro, podzim pak v r. 90 na 20 měsíců, pro nástupní ročníky 89 jaro a podzim a pak na těch 18...atd.

1
Zobrazit další reakci
Před 27 dny

Musím se smát, už jenom první otázka je mimo, a bévko? Tvl. ,to jsem za celé 2 roky nikde neslyšel, zrovna jako cívka, zase jen ubohý pokus , něco komentovat o čem autor nemá ani ponětí.

56
Před 26 dny
Daniel Petřík

bevko - to jsem slyšel denně, když jsem sloužil u bigošů...tedy v RTZ jako řidič T815. Cívku jsem nikdy neslyšel, říkali jsme prostě céčko.

Před 27 dny

Je krajně trapné, když někdo píše o něčem o čem si nic předem ani nepřečetl. To co zde "autor" napsal je tak na úrovni Médi Bédi na horách. Také o horách nic neví, ale montuje se do toho. Jen tak dále s pohádkami.

34
Před 26 dny
Josef Matoulek

Pepa má pravdu, předsedo!!!

10
Před 26 dny

Citát ze článku: "Denní řád byl nemilosrdný: ranní budíček, rozcvička, dril, nekonečné pochody, zbrojní zkoušky a samozřejmě nekonečné "buzerace" od starších a zkušenějších."

Moje připomínka: Většinu času kluci škrabali brambory, chodili do dozorčích služeb, uklízeli ubytovny a kasárna. Moc toho nekonečně nenapochodovali.

Největší zbrojní zkouškou snad byl výkon strážní služby, kdy dostávali ostré náboje.

5
Před 26 dny
Jaroslav Vocelka

Jak kdo, já si v prvním roce užil od všeho do alelujá...a příjímač byl trvdý většinou pro všechny....

3
Před 27 dny

Kdo by dneska měl odvahu rekrutovat ty dnešní chcípáčky . Za tři dni by se psychicky zhroutili mamánci . 🤷‍♂️

34
Před 26 dny
Petr Havel

V neustálém poklusu nemáte čas se psychicky hroutit.

6
Před 27 dny

bevko jsem za celou ZVS neslyšel, my jsme říkali bévépéčko.

32
Před 27 dnyUpraveno
Vendelín Horský

No vidíte, a jsou tací, kteří "bevko" používali běžně.

Inu někdo řekne kapesník a jiný nosočistoplen 😉

11
Před 27 dny

kdyz chcete vedet jak to za komancu chodilo na vojne, podivejte se na serial a filmy ??? si delate srandu, ne ?

20
Před 27 dny

čekal jsem že tam bude

UPPDKV

ale to ví jen ten kdo na vojně opravdu byl.

37
Před 27 dny
Petr Hajný

Uplne po p..i do konce vojny.😄

26
Před 27 dny

Guma,humusáky,pádko na kabátě,kanady do téčka,bufet,zobáci (ptáci)

Šůrování,lopaťáci,bigoši,mazlák,sahara, kufr-(spacák),bidlo

A stejně nám vojna nic nedala,ba naopak.

12
Před 27 dny
Pavel Stanec

Pádlo.

6
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt