1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 12 dnyUpraveno

Je zvláštní, že ještě před nedávnem se stará česká slova za seniorní nepovažovala, nepřiřazovala se pouze k zájmu "důchodců", titulovaly se tyhle články zhruba: Vyznáte se v pozapomenutých českých slovech? Nebo třeba: Domluvili byste se se svojí prababičkou, Palackým atp.? A stejně tak je pozoruhodný, že když se objeví podobný vědomostní kvíz s přepřijatými anglicismy nebo trendovými zkratkami současné mládeže, s výrazy z jejich frekvenční mluvy, tak se to nadepisuje právě "naruby": Vyznáš se v řeči mladých? Chytli byste se/uspěli byste u genZ? apod.

Přitom podle mě odejít na vejminek nebo strdí, vždyť přece to se snad jen trochu přirozeně soudným Čechům ani nedá upřímným zalíbením srovnat s dejme tomu slovy jako clout, cringe, nebo dokonce s pojmoslovím gen Alfa stylu: skibidi ohio rizz, nebo vám v pohodě?

Jinak, měl jsem v kvízu jednu chybu, u sesle jsem váhal mezi křeslem a židlí a dal křeslo, páč mám vrytou písničku od Znouzectnosti: Elektrická sesle, sedí na ní sklesle, uvázanej uplakanej malej krokodýl, zatáhnem za páku, on dostane ránu, vymrští se hned a začne tancovat... 🙂

Před 13 dny

Jsem senior, ale všechna ta slova znám z literatury , určitě se za mých mladých let už nepoužívala. Pokud někdo čte,zná. A ze seniorů nedělejte vykopávky,jako by byli vrstevníci Babičky Němcové.

48
Před 13 dny
Jana Peterkova

👍👍👍

9
Před 13 dny

No jo, ale k čemu mi to je, že si všechna tahle slova pamatuji (test na 100%), ale nepamatuji si, jestli jsem už dnes snídala nebo ne?😉

27
Před 13 dny
Mariana Krásná

Ano, tak tohle je problém mnohých seniorů. Můj taky!

2
Před 12 dny

100%! Nicméně, je mi 78 let, ale tato mluva se nepoužívala ani za dob mé babičky. Navíc slovo silozpyt pro fyziku byl pokus našich národních buditelů z poloviny 19. století... Takže se nepoužívalo nikdy!

2
Před 12 dny
Safr Vaclav

Jsem o něco mladší než Vy a všechna tato slova znám (užívali je moji rodiče a hlavně prarodiče). Jedinou výjimkou je ten silozpyt - to jsem v životě neslyšela.

Zobrazit další reakci
Před 13 dny

mel sem 90 ale proc se zase vrtate do senioru ubozaci je mi 70 let dejte nejaky test mladym priklad kdo napsal kocoura mikese honzikovu cestu a o cem to je a budou vite kde v pr a uz nas seniory nechte starejte se o sebe at ve stari mate na chleba a vodu ted v plne sile neverite hezky vecer

5
Před 13 dny

Slovo "sesle" se u nás používala babička pro křeslo.... Asi pozůstatek z němčiny...

1
Před 12 dny
Jitka Hicková

Můj tatínek i babička s dědou to používali běžně... Sesle, almara, lajntuch, postlanka, jubka, pasna, lajblík, veškosn, pazdeří.... Jako malá holka (jsem žena jen mužův profil) jsem se v tom běžně orientovala, ale dnes už jsou to opravdu archaické výrazy.

Samozřejmě za 100%.

Jen by mne zajímalo, zda to vše autor kvízu věděl nebo by to bez internetu nebo AI nedal.

17
Před 13 dny
Jaromír Hlaváček

Taky tak, kdo už něco pamatuje a rád čte knihy, musí těch 100% dát taky.

12
Před 12 dny

Myslím že je tam drobná chybka. Ten spodek komína, kde se vybíraly spadlé saze se správně jmenuje sopouch. Jestliže Někdo tomu říká capouch Tak to je špatně, to je zkomolený sopouch. Capouch bylo nezvedené dítě.

1
Před 13 dny

Mnoho z těch slov se nepoužívalo snad ani za dob žití mojí babičky a mně je sedmdesát 🙂. Znám je všechna z literatury...

14
Před 13 dny
Jitka Hoffmannová

Máte pravdu, tato slova většinou nepoužívala ani mamka (1923), snad babička, možná Božka Němcová. Všechna slova (100%) znám hlavně z literatury.

3
Před 13 dnyUpraveno

Není to o paměti, ale až na jedno slovo jsem nikdy neslyšela, přesto jsem měla 60%. Podle mě by to bylo vhodné pro generaci, asi moji babičku, ale ta už zde není 30 let mezi námi

Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt