To o přechodech pro chodce a přejezdech pro cyklistky naučte hlavně samotné cyklisty. Mnozí se na ta místa přihasí s pocitem, že mají přednost. Přitom cyklista pokud jede na kole nikdy přednost nemá, ani na přechodu ani na přejezdu pro cyklisty. Vždy dává přednost vozidlům. Na přechodu pro chodce pak smí jet, ale nesmí při tom ohrozit chodce. Tedy pokud je na přechodu více chodců, měl by sesednout a kolo převést jako chodec, kdy pak má stejnou přednost jako běžný chodec.
Přijde mi, že tohle většina cyklistů, ale i dost řidičů nezná a pak vznikají zajímavé situace, kdy řidič pouští cyklistu, ale ten zrovna ví, že nemá přednost, tak si není chováním řidiče jistý. A pak jsou cyklisté, co to tam v klidu napálí hlava nehlava a běda jak se to někomu nelíbí.
Ani vy nemáte pravdu. Na přejezdu pro cyklisty cyklista rozhodně přednost vozidlům nedává.
Proč se řeší věci, které jsou jasné.
Mě například není jasné kdo způsobil nehodu, když hlavní na křižovatce odbočuje vlevo, auto, které jede po hlavní a odbočuje vlevo a nedává znamení o změně směru jízdy a z vedlejší proti autu na hlavní vjíždí auto, které netuší, že řidič na hlavní bude odbočovat a střetnou se.
Podobná situace: Nerozlišená křižovatka, auto zprava přijíždí, ale jede v protisměru v jednosměrce. Má přednost, i když by tam neměl co dělat?
Podobná situace: jedete po hlavní a doprava odbočuje jednosměrka. Většinou tyto křižovatky nejsou osázeny značkami hlavní silnice. Kdo má přednost, když z jednosměrky v protisměru vyjede auto zprava?
1) Pokud je auto na hlavní, má přednost vždy, ať už bliká, nebo nebliká. Pokud by se například záznamem z kamery prokázalo, že auto neblikalo, případně blikalo jinam, než kam nakonec jelo, dalo by se pouze v určitých případech uvažovat o míře spoluzavinění a pokutě za přestupek.
2) a 3) Auto jedoucí zprava má přednost vždy, jednosměrka nebo ne. Oni to třeba můžou být popeláři, kteří za určitých okolností (+majáky) tam jet mohou, nebo cyklista, kterým nějaká velmi inteligentní entita povolila jezdit jednosměrkou v protisměru. Takže v případě nehody on může sice dostat pokutu za jízdu v protisměru, ale viníkem je vždy vozidlo, které mělo dát přednost.
Prosím o konzultaci s odborníky, když píšete o takto citlivém tématu.
Jak je to když tramvaj odbočuje vlevo z hlavní silnice na místo ležící mimo pozemní komunikaci těsně před vyústěním vedlejší komunikace a vodidlo vyjíždějící z vedlejší komunikace na hlavní silnici křižuje dráhu tramvaje jedoucí na místo ležící mimo pozemní komunikaci.
Prosím nevnášejte polopravdy, které potom mohou zmást veřejnost, která některé situace potom vyhodnotí chybně na základě polopravd.
Děkuji.
Já bych dal tramvaji raději vždy přednost. Ona je totiž v případu kolize zbraní hromadného ničení. A je jedno, kdo nakonec zaplatí pokutu. Jezdil jsem tramvají 33 roků jako řidič a zažil jsem toho mnoho. Z kolize vyšla vítězně tramvaj a to i s náklaďákem.
Mě například není jasné kdo způsobil nehodu, když hlavní na křižovatce odbočuje vlevo, auto, které jede po hlavní a odbočuje vlevo a nedává znamení o změně směru jízdy a z vedlejší proti autu na hlavní vjíždí auto, které netuší, že řidič na hlavní bude odbočovat a střetnou se.
Podobná situace: Nerozlišená křižovatka, auto zprava přijíždí, ale jede v protisměru v jednosměrce. Má přednost, i když by tam neměl co dělat?
Podobná situace: jedete po hlavní a doprava odbočuje jednosměrka. Většinou tyto křižovatky nejsou osázeny značkami hlavní silnice. Kdo má přednost, když z jednosměrky v protisměru vyjede auto zprava?
Proč řešíte věci, které jsou jasné. Mě například není jasné, kdo má přednost, když hlavní odbočuje vlevo, auto , které nebliká a jede po hlavní odbočuje vlevo a protijedoucí auto, které vjíždí do křižovatky z vedlejší, jede přímo a netuší, že auto bude odbočovat a také vjede do křižovatky.
Hlavně by se pravidla měli učit cyklisté!! Někteří se chovají jak kdyby byly na silnici sami.!!