V ČR je na velice nízké úrovni dodržování současné legislativy ne jen ze strany cyklistů, ale všech účastníků silničního provozu. Doporučil bych všem navštívit blízké státy (Německo, Rakousko, Švýcarsko,..) pozorovat a jejich návyky k dodržování zákonů a ohleduplnosti i v místech kde není dostatečná silniční infrastruktura přenést zpět do ČR.
V pondělí odpoledne jsem jel s rodinou autem na hřbitov aby jsme tam položili věneček a zapálili svíčku k památce zesnulých(lidově dušičky). Hřbitov kam jsme jeli leží v blízké vesnici. vyráželi jsme po 16té hodině, začal padat soumrak, inverze a mlha jako mléko. Cca 2km za první vesnicí se mi asi 10m před autem vynořil z mlhy cyklista oděn do černého dresu, bez jakéhokoli osvětlení a reflexních prvků. A to si cyklisté neustále stěžují na bezohlednost ostatních řidičů. Jestli toto není bezohlednost ze strany cyklisty(ů)......Myslím že by byl potřeba nějaký nástroj na trestání podobně se chovajících cyklistů.
A co provedem se zahraničními cykloturistama?!To je zase stejně blbej nápad,jak zavedení 1,5 metrového odstupu motoristů od cyklistů,který nejde mnohde objektivně dodržet, natož expost změřit a tím ani dokázat! My se asi "uzákonujeme".Co takhle zákon o sexu v autě,nebo za použití kola,coby opory pro partnerku na cyklostezce?!🤕
Zákon 361/2000 Sb. platí i pro cyklisty, stačilo by, kdyby bylo patřičně trestáno jeho nedodržování tak, jak to platí pro ostatní účastníky provozu (i chodce). A povinné ručení? Máš ho? - celá nebo část škody půjde z něj; nemáš? - zaplať škodu sám. SPZ na kole a cykloškola - nesmysl.
Cyklista by měl znát a dodržovat pravidla silničního provozu v potřebném rozsahu. Přestupky by měli policisté řešit a pokutovat stejně pečlivě tak jako u řidičů.
Magoři na brndach neznají vůbec předpisy a jezdí jak chtěj a ještě k tomu na kruhaku v protisměru. Tak co chcete.
Osobně jsem za ohleduplnost na obou stranách .
Řidičák mám již 40 let bez nehody .
Nejdříve jsem si udělal na motorku a jezdil na motorkách .
Pak jsem přešel na osobní auta .
Nikdy za těch 40 let jsem neměl problém s cyklistou ani ve vesnicích ani ve městech ani na jiných silnicích .
Momentálně jezdím 15 let na horských kolech i silničních .
Proto si myslím , že můžu tady něco napsat , protože jednostranný pohled ze strany pouze řidiče je hodně vzdálen realitě .
Osobně by jsem byl za to kdyby každý řidič v autoškole musel povinně najezdit s instruktorem minimálně 30 km na běžných komunikacích ,aby poznal co dokáže způsobit osobní nebo nákladní auto když ho předjíždí. Můžu Vám garantovat že 80% řidičů si uvědomí o čem cyklisti mluví .
V případě elektrokol by jsem zavedl nějaký výkonový limit od kterého by bylo nutné již projít testy .
Dnešní elektrokola a dokonce i elektrokoloběžky mají někdy takový výkon na který nemají ani moderní motorky , kde již musíte mít řidické oprávnění .
Elektrokola a elektrokoloběžky zařadit mezi motorová vozidla se vším co musí mít na motocykl do 50 ccm.
Plně s Vami souhlasim. Na elektrokolobezkach jsou asi nejvice bezohlední.
Naplňuje mě štěstím, jak moudré máme zákonodárce! Na kole budu mít RZ a budu pojištěn, ale vozka může být občan rozumu mdlého starší 15 let, který veze na voze dokonce mnoho osob?! Jak rychle může klusat kůň?! Navíc nevím, jak policista zjistí, kdo je vozka, když budou všichni opilí a koně trefí domů samy?!
No teď ještě čekám, že až si půjdu koupit boty, tak budu muset mít oprávnění k užívání veřejné komunikace vč. registračního poplatku...jen tak dál, blbostí je tady již mnoho, tak co.
No sláva, ale doufám, že se se to bude co nevidět týkat všech účastníků silničního provozu, tedy i chodců. Vždy k 31.3. a 1.11. vyrazíme k ševci, který vystaví protokol o technické prohlídce obuvi, zda je vhodná k letnímu či zimnímu provozu a tuto skutečnost zaznamená v chodeckém průkazu. Nevyhovující obuv výškou desénu bude ihned vyřazena. Každý chodec bude na svrchníku označen RZ s ševcovskou evidenční kontrolní známkou. Kontrolovat to bude Rakušanova CK Policie 🙂
Pletete cyklisty s řidiči elektrokoloběžek a elektrokol a to není dobře. Nebezpeční jsou ti elektro, ne cyklisté. A nezašťiťujte se ostatními řidiči, když jste se jich neptali, vy rozeštvávači.