Citace z článku: “Česká republika je díky „úspěšným“ českým politikům, jenž toto tolerují považována u výrobců a dodavatelů zboží a potravin za zemi, ve které se mohou k lidem chovat, jako k dobytku, který pravděpodobně snese a vydrží vše. Unikátním příkladem je kvalita zboží a potravin. V České republice spotřebitelé kupují zcela běžně potraviny II. a III. jakosti, za uměle navyšované ceny. Naprosto zbytečně. S odůvodněním, že to Češi tak to chtějí, což je pochopitelně holý nesmysl, který kdysi vypustil ze svých úst některý z politiků." Razantně popsáno, jak je vnímán český spotřebitel, odrbávaný státem jedněmi z nejvyšších sazeb DPH v Evropě a odrbaváný prodejci na mizerné kvalitě, za kterou paradoxně platí vyšší ceny než za kvalitnější zboží v Německu či Rakousku. Jak je toto možné a kam jsme se to za 35 budování kapitalismu specifický českou cestou dostali? Snad lidem této země jednou dojde trpělivost, ale mělo by se tak stát co nejdříve!
Může tedy autor ozřejmit prostému českému občanu, jak se má bránit? Stěžovat si na podplacené ČOI? Psát dopisy na vládu? Psát do parlamentu EU, případně využít našich neschopných poslanců EU? Děkuji za ozřejmění.
Já bych Vám poradil - jezděte nakupovat do Německa či Rakouska. V Česku, ať si to „krmivo pro dobytek“ nechají... Doslova!
V Česku se "obyčejný" občan bránit nemůže - není jak!!!
Asi jediné, co můžeme, nekupovat to predrazene.Nicméně jist musíme a prat oblečení taky. Volím vždy to nejmenší zlo, i tak tím podporuje zlodejske supermarkety. Nicméně do Rakouska už jezdíme pár let na praví pračky, oblečení a některé potraviny. Levnější nebo cenově stejné, kvalita vynikající, proti našemu. Mít jejich plat, bylo by idylka
Co mají dělat např. senioři, kteří nemají auto a bydlí daleko od hranic a mají ve svém městě jeden nebo žádný supermarket? Většina lidí z pohraničí s Německem tam jezdí nakupovat. Jak je možné, že Němci s trojnásobnými platy mají potraviny a drogerii levnější než u nás? EU byla ráda, když jsme tam vstoupili, jsme pro ně výhodné odbytiště a naši neschopní politici neumí v Bruselu nic pro nás vyjednat. Před pár dny tu byl článek, že by se jim mělo rapidně přidat, aby nepodlehli korupčním návrhům. To je opravdu otřesné, za to co předvádí?
navíc náš spotřebitel musí být neustále ve střehu. Nejvíc je to vidět v prodejnách LÍDL. Jiná cena je v pondělí až středa, další změna od čtvrtka do neděle, další cenové hity jsou na každý jeden den, Něco od soboty do neděle . Jiná cena je ,když nakoupíte nad 300 korun. Zboží je nekvalitní, ale co dělat když jíst se musí a tak hledáte alespoň něco v té hrůze co vás nezabije :-D
Ale ona je to pravda, že si za to můžeme z velké části sami. Já třeba bydlím kousek od polských hranic a nikam jinam, než do Polska nakupovat nejezdím. U nás tak maximálně koupím pečivo, když mi dojde a nechce se mi těch 20km jet pro chleba. A i když už to nejsou takové "žně" jako před rokem, tak se to pořád vyplatí. A hlavně raději dám své peníze Lechovi, než nenažranému Helmutovi, který mi ještě bude tvrdit, že mě okrádá pro mé vlastní dobro. Ale abych se vrátil k tomu, proč si myslím, že si češi za vysoké ceny můžou z velké části sami. Tak i když i ostatní mají stejnou možnost jet do toho Polska a mnozí to mají i blíž než já, tak jdou nakupovat k nám. Obchody jsou neustále narvané a když pak kouknu jak tlačí nacpaný vozík, tak vidím, že v tom Polsku by za to stejné dali klidně i o víc jak 3 stovky méně. Jenomže to by museli být ochotní ubrat si trošičku ze svého pohodlíčka a místo 10minut cesty na nákup by jeli třeba 30minut. A i argument nevlastnictví auta je celkem lichý. Já třeba ještě zajedu pro své rodiče a tchýni, pro mne to sice znamená další hodinu času navíc, ale o náklady se podělíme a měsíční úspora okolo 1500Kč rozhodně není k zahození. Takže pokud chceme mít podobné ceny a kvalitu jako jinde, tak si musíme obchodníky k tomu vycvičit a nejen je o našich vs. polských řemeslnících bych také mohl napsat román. Jenomže ono to bez té ochoty s tím něco dělat a jen čekat a říkat, že by s tím "někdo" měl začít "něco" dělat nepůjde. Takže dokud si lidé konečně neuvědomí, že ten "někdo" není nikdo jiný než on sám, tak si budeme tyto články číst navěky.
Kde máme proklamace a sliby eurokomisařky za ANO Věry Jourové,že v tomto udělá pořádek?Jsou tam všichni jen pro svá dobře placená koryta,tudíž pro nás neudělali nic.Tohle vyřeší jen silná konkurence,ta tu chybí.
Smutné ale pravdivé 😡. Souhlasím s dotazy, jak se má občan bránit 🤔. Do politiky jdou jen psychopati s vidinou dobrého výdělku a občan je jim u zadele 😡. Před volbama keců a slibů hafo a skutek utek 😡. Jezdit nakoupit si do ciziny, můžou zas jen ti movitější 😡. Co s tím, toť otázka.
Tady si markety dovoli vše co by si jinde nedovolili a vše múže naše neschopná eurounijni vláda s nejneschpnějším premierem.Posloucháme jak hodinky a jsme zticha.
Občan mlčí? A co by měl jako občan dělat, aby se k nám do obchodu dostávalo stejné zboží, jako je v Německu???
Občan mlčí?
a na co máme ty chytrý politiky co mají hubu plnou slibů