To je úplně triviální. Pokud někdo neví, že se nejdříve násobí s dělí a potom sčítá nebo odčítá (distributivní zákon) a jakékoli číslo násobené nulou rovná se nule, tak je to velmi špatné.
Násobení má přednost před sčítáním,proto to dáte do závorky a výsledek je 30.
Nejkratší a jediné správné řešení ze všech komentářů.
Nechápu, kam na jiný výsledky ty lidi chodí.
Ani já jsem neměla super výsledky v matematice ale smysl pro logiku, a to jsem žena, mi říká že když se mi do ruky postupně dostávají od jednotlivců kačky, ať už jednotlivě nebo jedenáct najednou a pak mi někdo přijde jeden co mi dá jedenkrát nic... V našem případě poledni s jednou kačkou... Je výsledek 30.
No kdyby jsme to vzali takhle s těmi penězi, Tak když mi někdo bude dávat koruny a někdo dávat 11 Kč tak je to celé 30kč, pak se to násobí ničím, takže vlastně předpokládám že mám stále pořád 30 Kč a ještě mi k tomu dá někdo jednu korunu, Tak to mi vychází celkem na 31 🤨, nikde se tam nepíše že mě někdo o jednu korunu okrade 😭
Take si myslim, ze autor lze na zacatku je rada cislic x0 takze 0apak +1takze by to melo byt 1. Do skoly by se mel asi vratit autor at se k tomu vyjadri nekdo kdo uci matematiku jak ma clovek trenovat hlavu, kdyz mu i autor lze myslim ze to je 1.
Nemáte pravdu. Znaménko + odděleuje jednotlivé členy, znaménko x nikoliv. Proto 1x0 = 0 a zbytek čísle sečtete, proto je to 30. Autor článku nelže , má pravdu. I kdyby pravdu neměl, nebyla by to lež ale mýlka.
Vrtalo mi hlavou, co je na tom tezkeho. Kdyz ctu ty komentare, tak uz vim. Fakt ma nasobeni prednost pred scitanim (totez plati i o deleni a odcitani) takze proste 30 je dobre a vsechno ostatni je blbe. 😀 Ale ta jistota, se kterou tu par lidi tvrdi 1, je tedy skalopevna 🤣🤣
Tak hurá, jsem jedná z 30%. Ale docela tomu věřím, že to zvládá takové minimum, stačí mi, když slyším v televizi pořád dokola bylo toho 1x víc. Kdy jim někdo vysvětlí, že 1x1je pořád 1? Asi nikdo nezná základy ne z páté, ale z druhé třídy.
Vysvětlení je neúplné. Mělo tam být, že násobení má přednost před sčítáním, tedy je potřeba nejdříve vypočítat "závorku".
Jde tam o násobení nulou pouze jedné 1!
V tom je za finta!
30? To myslíte vážně?! Pan Štěpánek by se měl červenat až tam, kam slunce nesvítí a forem se vrátit do školy.
No, byl jsi vůbec v základní škole?
Zkusil jsem to na kalkulačce 30x0+1a výsladek je 1.
Tak kdo lže? Autor nebo kalkulačka?
Některé méně kvalitní (jednodušší) kalkulačky nekalkulují přesně podle matematických pravidel (konkr. podle přednosti násobení před sčítáním). Takže abyste dosáhl matematicky správného výsledku, musel byste onen součin, tj. 1 krát 0, dát na té kalkulačce do závorky.
Příklad je jednoduchý,je to 30, protože násobení má přednost pred sčítaním a nejsou závorky, tudíž se 0 násobí jen 1, pokud by byly závorky,tak by byl výsledek 1.