PePa zase jen papouškuje to, co mu nakázali loutkovodiči, ekonomice vůbec nerozumí a netuší o čem stále mele. Euro je přínosné pouze pro bankovní sektor, ale jeho dopad na běžné občany ho vůbec nezajímá, protože on a kámoši jsou za vodou.
Jim vadit nebude že bude euro
pro obyčejný prostý slušný lid není a nebude nějaké euro nikdy ku prospěchu, spíš naopak. viz příklad od sousedů ze Slovenska. byl jsem, stále jsem a pořád budu proti euru. nevidím v tom žádné výhody. ekonomicky jsme na tom bídně, ať si říká kdo chce, co chce. nemáme žádný průmysl, všechno je rozprodané nebo spíš rozkradené. česká koruna je poslední artikl, který máme a neměli bychom se ho nikdy vzdát.
Pan Pikora je jeden z řady ekonomů. Pokud vím, jeho manželka (nebo družka) je také ekonomka. A nějak se oba živit musí.
Z dlouhodobého hlediska už jsme euro dávno měli mít, na každém obchodu se zahraničím, pokud není prováděn v euru nebo dolaru, tratí náš obchodník, tudíž nepřímo i stát, několik procent. Proč? Protože směna Kč za euro také něco stojí.
A úplně jsou mi k smíchu argumenty těch, kteří tvrdí, že na euro nejvíc doplatí ti, kteří málo vydělávají (já jsem v důchodu). NEZNÁM žádný argument a pokud vím, nikdo žádný takový argument ani nevznesl, protože argument by měl být podložen tvrdými daty.
U řady diskutujících, kteří tvrdí tento nesmysl, znám jediný argument - JEDNA PANÍ POVÍDALA a tím je z jejich strany argumentace odbyta.
Proč autor článku píše, ze se žádné drama po přijetí eura nedela. Vydělali na tom spřízněné osoby blizske politického prostředí, neb měli informace s předstihem oproti veřejnosti, které v okamžiku zpráv o přechodu na Euro okamžitě devalvace koruny umazala část jejich úspor. Ne jinak by tomu bylo o zde. Navíc když je Euro tak skvěle, proč si v čase Británie jako člen, euro nezávislá povinně, a dovolilo jim to korekce v časech ekonomických turbulenci. EU jako hopdarsky celek jde do kopru a nějaký lampasak programuje neustále lidi o výhodách eura, nechutný bizar a hanba
Prezidentovi by to nevadilo, s jeho příjmy, obvzlášť, když si i politručka si nahrabe. Je to hnus velebnosti.
Životní úroveň obyvatel závisí na výkonu ekonomiky, a je úplně jedno, jaké obrázky jsou na papírcích, kterým se říká měna.
A ten výkon u exportní ekonomiky závisí na čem? Na kurzu ČNB?
Samozřejmě že prezident má svůj OSOBNÍ názor, ale neměl by ho vnucovat lidem v novoročním projevu. A mě osobně je úplně jedno kolik má vnoučat.
Kdo ho vodí na provázku a vnucuje mu do h--y EURO? Není ekonom a mele o tom.
Diskuze na CNN pusťte si od 15:00 minuty p. Skopeček ODS řekl, že prezident říká nesmysly:
Odkaz
Další:
"Diskuze o euru – proč ano, proč ne – by mohla být velmi dlouhá. Ekonomicky to ale není úplně jednoznačné v tom smyslu, že když se ohlédneme, tak Slovensko euro přijalo a žádné drama nenastalo. Argumenty pro přijetí eura na Slovensku ovšem byly, že díky tomu, že Slovensko bude mít euro, tak se mu najednou bude dařit lépe a bude ve všem lepší a podobně. Také to, že bude mít větší zapojení do zahraničního obchodu, bude rychleji růst a tak dále. No a data ukazují, že to prostě není pravda, že argumenty, proč Slovensko přijímalo euro, byly liché. To znamená, že představa, že díky tomu najednou Slovensko poroste rychleji, se ukazuje, že z většího nadhledu roste stejně rychle jako Česká republika, to není žádný rozdíl," doplnil pro ŽivotvČesku.cz Pikora v kontextu toho, že euro Českou republiku ekonomicky nijak nespasí.
Jak to vypadá pro běžné občany po zavedení eura? Podívejme se na Chorvatsko. Zdražení. Nedělejme si iluze, že by to u nás bylo jinak. To jen hloupý Pepa pronese, co mu kdo řekne. Je na to zvyklý.
Vladimír Pikora sice neuváděl konkrétní údaje, co a jak se stalo, ale má pravdu, že to pro nás žádná výhoda nebude. Kdo se vyzná v mezinárodní měnové oblasti, ten by to uměl přiblížit lépe, proč by to naší platební schopnost a jiné faktory ve vztahu s cizinou spíše zhoršilo. Ale přijetí € je opravdu vážné ohrožení, zejména v této bouřlivé frustrující době. Je smutné, že laik jakým je jinak náš dobrý prezident, straní jedné skupině poradců, zatímco moudřejší oponenty nereflektuje. Tím si nepomáhá, ale jen naopak. Nemá snad vlastní názor? Myslí jen vojensky? Ani to ne, protože nákup armádní modernizace z ciziny se může jen prodražit.