Já vím, že se to nyní nenosí a zvláště na demagogických Novinkách, ale faktem je, že jedno z nejkrásnějších meter má Moskva
Tak jedno z nejstarších, které má jak velmi klasicistní stanice, tak i celkem orientální. Je zde zastoupena Sorela, konstruktivismus i top moderna o Hadid.
Otázkou je co z toho komu vyhovuje.
U nás by nemohla vzniknout futuristická stanice metra, protože CML je převelice konzervativní.
CML by potřebovalo podložit, aby začalo normálně fungovat. 😄
Za mě zklamání.. Proč neoslovili Davida Černého? Ten by byl schopnej koleje umístit na strop....
Ano, ano, protože jsou zbaběle a nerozumí pokroku...máji strach riskovat, takže nic zajímavého neschválí..
No, přiznejme si, že jedna trochu nápaditější a designově výraznější stanice metra by Praze slušela. Taková jako divočina, na kterou bysme se my mimopražští i zahraniční turisté rádi jezdili podívat.
Mohlo by to být i něco kontroverzního, co by půlka lidí nesnášela (a opovrhovala by tím) a půlce lidí by se to líbilo (strašně moc)
....stejně jako "tančící dům", který je dnes už v každém turistickém průvodci uveden jako "musím vidět" 🙂 A přitom i pamatuju, jaký protesty se proti tomu zvedly, když se to stavělo!
Tento komentář byl smazán uživatelem.
Na Moskevské stanice nemá žádná.
Většinou přeplácané, kýčovité. Přesně jako outfity rusáků a jejich paniček. Hlavně loga, zlato a naplácat na sebe hodně voňavky. Fuj !
Ten první obrázek stanice (Právě dokončovaná stanice metra v saúdskoarabském Rijádu od Zahy Hadid) je neskutečně krásná stavba. Měla jsem možnost vidět jak plány tak i 3D presentaci a spadla mi brada.
Praha: Olbrachtova na lince D : jednoduché, praktické, vzhledem k nedostatku místa celkem ucházející. Hezký strop.
Mnichov: Georg-Brauchle-Ring : na můj vkus až moc barevné a mos "ostré" hrany. Nepůsobí to zrovna umělecky a linie a rovné čáry se nesnaží o nějakou vlastní fantasii.
Neapol: Toledo : za mě nejkrásnější. Miluju barvy a prostředí které přímo vybízí si pohrát s interiérem a celé to vytváří dojem že jste opravdu někde jinde než v obyčejném metru.
Neapol: Università : opět až moc přebarevněno + nejsem zrovna umělecky nadaná takže tyhle (moderní) sochy mi nic neříkají. Moc světla a ta světelná zeď musí dost razit do očí.
Paříž: Clichy-Montfermeil : hodně odvážný návrh. Líbí se mi prostor a kombinace křivek s velikostí + jde do prostoru přirozené světlo. Moc hezké.
Paříž: Vitry Center : opět hezký koncept. Otevřené prostranství, vhodně zvolený barevný podklad, prostor jako jeskyně je zajímavý nápad a podle mě i povedeně udělaný.
Barcelona: Drassanes : tohle se mi nelíbí. Vypadá to stísněně, bez možnosti se podívat kolem sebe a něco vidět. Bílá a černá se k sobě možná mnohdy hodí tady to ale působí ne moc hezky.
Lisabon: Olaias : Přehnaně umělecké. Barevný strop se mi nelíbí a dojem z umělecké přeplácanosti podtrhují kulaté sloupy (jako by to tam bylo dodáno na sílu)
(POKRAČOVAT BUDU V ODPOVĚDI)
Oslo: Fornebuporten : hezký jednoduchý design, světlo se mění, kostky jsou prostorové a klenutý strop dotváří prostor (asi jak v Praze ale ve větším měřítku)
Stockholm: Solna Centrum : méně té červené. Je přehnaně výrazná a jde z toho spíše pocit nepříjemnosti než klidu a pohody. I prostor kterým jen procházíte by měl mít uklidňující účinek. Ale jinak opět dojem jeskyně je skvělý nápad, jen topřehnaly s barvami.
Dauhá: Msheireb : nelíbí se mi to. Moc tmavé, moc nudné, moc smutné, nevytváří se dojem krásy ale spíše stísněnosti. Černá a bílá kombinace je až moc drastická. Možná kdyby černou vyměnily za světle šedou, bylo by to zajímavější. Takhle to působí moc smutně.
Rijád: King Abdullah Financial District : opět hezký koncept. Mám ráda křivky a prolisy, které dávají vědět že jste někde kam se vyplatí se podívat. Vypadá to hodně dobře.
A co nepostavená knihovna v Praze???
Tojo, kde je ta chobotnice??
Zaha Hadid má naprosto nejzoufalejší nejdražší a přitom nepraktické a nefunkční nápady. A to ať se podívám kam se podívám. Trochu mi připomíná Jiřičnou.
Vše je zbytečně okázalé megalomanské, ale přitom bez jediného citu pro materiál.
Jako by v životě nedržela v ruce kus betonu, dřeva, nebo glazované keramiky.
V porovnání s ní jsou metra v Dauha v Lisabonu nebo v Barceloně daleko povedenější.
Všechny práce Zahy Hadid jsou kontroverzní. Zase se na druhou stranu nebála a celý svůj život zasvětila netradičnímu pojetí architektury. Vás její tvorba neoslovila, já jsem zase z jejích staveb nadšený. Ne ze všech, ale její otisk je celkem charakteristický.
Naproti tomu je pak už jen málo tak výrazných architektů, které bych si pamatoval.
Ale váš názor respektuji. Samozřejmě. Protože vím, že její tvorba je kontroverzní.
V této zemi hrají ti nejhloupější prim. Je to velmi zřejmé. Aby nedošlo k omylu, prezidenta Zemana považuji za moudrého a uvážlivého jedince s vysokou inteligencí, proto asi, když je už po stránce zdravotní v mínusu, tak různé nuly poukazují na jeho neschopnost. Hanebné i smutné.
No já nevím, moudrý a uvážlivý člověk nemluví do medií sprostě.
Mě by se líbilo pokud by Praha propojila pomocí podzemní pasáže Hlavní nádraží - Masarykovo nádraží - Můstek - Muzeum I. P. Pavlova - Náměstí Míru a právě zde dala prostor umění. Dále by bylo moc dobře pokud by zde vznikly podzemní garáže. Podzemní tramvaj by se v Praze také hodila, ulice by byly volnější pro život. Snad vznikne život také na střechách a terasách.
Pozvat si na to leda odborníky a stavitele ze Singapuru...tam se staví objekty snů v krátkém čase.U nás by toto trvalo tak 20 let.