1600/1600Zbývá 1600 znaků

Nechápu že něco takového jako sdílení elektrické energie ČEZ naší vládě dovolí. Nyní ČEZ vykoupí elektrickou energii za desetníky a prodá za 15 Kč. Takovému obchodu se nedá odolat a naše fialová vlastizrádná vláda dělá vše jen pro firmy okrádající obyvatele ČR.

26
Před 2 roky
František Kolínský

Pane Vy jste ale neomezeně omezený. Ty pravidla už nastavily předchozí vlády s tím současná vláda nemá nic společného a když usnadní rozvolněním dříve přijatých zákonů lepší a jednodušší přístup k fotovoltaice tak jí kritizujete.To je výraz ubohosti Vaší osoby.

21
Před 2 roky

Mám zato že by měla být taky povinnost mít dostatečně velké úložiště energie kvůli možným dopadům na stabilitu sítě a taky kvůli vlastnímu využití. Jsem čerstvým majitelem malé FVE a už teď je jasné že i při 25kWh baterce je to na hraně. Potřeboval bych víc. Pro tepelné čerpadlo RD je to just, udrží to v ostrovním režimu velmi akorát. Jak jsou po sobě dva dny bez slunce tak je zle. Je třeba to samozřejmě taky přizpůsobit instalovaným spotřebičům. Nicméně mám ten názor, že majitelé větších FVE by měli mít potřebné úložiště taky pro krátké vykrytí výpadků (mrak a podobně, výpadek v řádu sekund či minut) aby ta dodávka byla prostě stabilní. Ono nejde jen o to mít solárku ale taky o náklady na zajištění právě stability sítě a schopnosti tu energii využít.

Já se primárně snažím maximum energie využít a nepouštět ji do sítě, to je taky původní myšlenka.

Mimochodem právě ty stabilizační prvky jako jsou plynové elektrárny nás tu teď trápí.

A to je důsledek neuváženého mixu ve výrobě.

Pro info jak to vypadá v síti v Německu - Odkaz

Něco takového se klube i tady a taky na nás to v Německu dopadá.

www.agora-energiewende.de
Agorameter
Stromerzeugung und Stromverbrauch in Deutschland - 14.09.2022 bis 24.09.2022
Před 2 roky
Jan Vichta

Pro doplnění - mám na mysli pro malé FVE ustavit třeba povinnost mít úložiště, které zvládne dva dny dodávat energii pro vlastní spotřebu. Byl by konec bídně poddimenzovaným baterkám. Jednak to znamená mizernou životnost, dále přetoky - laciný prodej a následné opětné kupování drahé elektriky z DS.

1
Před 2 roky

Je to pouze takové plácání, přetoky do sítě z fotovoltaických elektráren vlastně ČEZ, tedy stát nechce ... v nakoupené kW a prodané kW je obrovský rozdíl v ceně. Pokud tedy fotovoltaickou elektrárnou vyrobím elektřinu a nespotřebuji celých 100%, tak se mi investice do fotovoltaické elektrárny nikdy nevrátí.

5
Před 2 roky
Kamil Kratochvíl

Takhle nemuzes uvazovat, to ji(FVE) nikdy nepostavis. Ja mam ostrovni s automatickym zalohovanim, je to super a netrapi me zavislost na nekom a tarifech. Co kdo vymysli za ruzne poplatky, proste sobestacnost a cista mysl.

Před 2 roky

"Například se rýsuje možnost, že by mělo být možné čerpat pro vlastní spotřebu doma elektřinu vyrobenou fotovoltaickým systémem na chatě či chalupě." A kdy to jako tato vláda, pozdě chodící, schválí? Stihne to dorýsovat dříve než skončí krize?

5
Před 2 roky
Milan Hora

Energie budou potřeba pořád. Uvědomte si, že stav jaký byl před ruskou invazí na Ukrajinu už nikdy nebude. Rusko nás donutilo se odstřihnout od jejich zdrojů, takže musíme vytvořit nové. A jeden z těch zdrojů jsou fotovoltaiky všude, tedy i na chatě a chalupě. Tzn. tyto změny se nedělají dočasně na překlenutí aktuální krize, ale jako nová cesta naší energetiky.

6
Před 2 roky

Navýšení limitu je nám k ničemu, měli jsme podanou žádost na fotovoltaickou elektrárnu na rodinný dům, výkon 8 kW, provozovatel distribuční sítě naši žádost zamítl. Protože v našem okolí jsou již 3 malé fotovoltaické elektrárny a že už další zapojovat do sítě nebudou, když bychom bydleli o ulici vedle, tak tam nás ještě připojí, ale na naší ulici již ne... Když jsme se dotazovali kdy budou navyšovat kapacitu sítě, abychom si mohli podat žádost znovu, bylo nám sděleno že nikdy, proč by to jako měli dělat... Proto nechápu k čemu je dobré navýšení limitů, když síť není schopná zvládnout připojení zájemců s mnohem méně výkonnými elektrárnami...

8
Před 2 roky
L M

Ostrovni je nezavisla a za polovicni cenu. Zadny papirovani a zadosti. Dodavatele el. Energie si nechaji vzit kseft.

Před 2 roky

Koukám že většina diskutujících ten článek nečetla cely nebo nepochopili obsah. Mě se třeba sdílená energie vyrobená z vlastní FVE moc líbí. Mám mamču na druhé straně ČR takže místo abych ji pomáhal finančně zvládat energie, tak může pohodlně využívat všechny moje přebytky. Zaplatím pouze přenos… a k tomu ta nesmyslná hranice 10kWp, konečně jim to docvaklo.

1
Před 2 roky
Standa Strnad

Ano, máte pravdu. Hranice 10kWp je opravdu nesmysl zvláště tehdy když navíc nebere na zřetel typ a provedneí montáže. Jedna věc je mít všechno na jedné straně střechy na jih a druhá věc mít třeba půlku na výcho a půlku na západ. Tohle nikdo neřeší. Výnos je pak nižší, staibilní ale nikdy nemůže dosáhnout plného maximálního výkonu. Podle mého je to stejně na palici asi i teď, měli by spíš řešit maximální výkon měničů směrem do DS. Co je komu do toho kolika panely to krmím když jsem limitován výkonem měniče či jističe?

3
Před 2 roky
  • licence je výhoda, ne nevýhoda. Můžete odebírat od jedné firmy a prodávat druhé.
  • posun nutnosti stavebního povolení až na 50 kWp je moc vysoko, když můžete pozorovat něčí samoinstalace
  • bytové domy už dávno montujeme a sjednocení odběrných míst je výhoda-ušetří se za distribuční poplatky
2
Před 2 roky
Miroslav Láska

Ad 3. Osobně bych z toho měl obavu. Pokud někdo přestane platit, je to na družstvu. Navíc teď to musí odsouhlasit všichni, což je často nereálné. Takže za mě vítaná změna.

Před 2 roky

V 90. letech přijela naše parlamentní delegace do Polska na návštěvu polského Sejmu. Naši politici se strašně divili některým polským zákonům. A ptali se Poláků, jak jste věděli, jak ten zákon má vypadat ? Odpověď byla jednoduchá. "My jsme si přeložili vyzkoušené německé zákony". Takže radím převzít co funguje. A druhá rada je : Konečně zakažte měření po jednotlivých fázích ! To totiž vyřazuje z trhu spoustu kvalitních měničů. Měření po fázích favorizuje na našem trhu čínské měniče. Tyto měniče mají zřejmě vzdálený přístup z Číny ... Kromě toho na měření po jednotlivých fázích nezaslouženě a nespravedlivě vydělávají (mastí si kapsu) především obchodníci.

Před 2 roky

(Ne)řešit otázku, jak rozpočítat vyrobenou elektřinu mezi jednotlivé majitele bytů v rámci jednoho domu by nebylo mnohdy ani potřeba. Stačilo by solárama pokrýt spotřebu společných prostor bytovky a výtahu. Střechy na bytových domech (panelácích) mnohdy svými rozměry ani neumožní instalaci potřebného množství solárů k pokrytí spotřeby všech obyvatel bytového domu.

2
Před 2 roky

Bohužel, jsou oblasti, kde jsou soláry na pendrek.Účinnosti neporučíte.

1
Roman Pačes

Může Vás hřát vědomí, že někomu to pomocí dotací platíte.

1
Zobrazit další 2 reakce
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt