On někdo pije levnější? Ty jsou možná v krabici.
Do 120kč to přeci musí být kvalitka😀
K clanku dve veci...
Oprava - spotrebni dan za lahev vina ma byt necelych 17 korun
Přijde mě dost nespravedlivé a nemorální, že většina věcí je zdaněných, ale chlast jménem víno z nějakého důvodu ne ... čím si to zasloužilo?
Ono je už zdaněné prostřednictvím DPH - jako všechno ostatní. Hlavní problém ovšem je, že ho lidé přestanou v takovém množství kupovat a zabije to odvětví zemědělství. To by se musela zavést vysoká cla na dovoz ze zahraničí a i tak na tom opět stát daňově prodělá a nic nezíská. Jestli si koupím občas víno za 50Kč a výjimečně za stovku? Ano. Koupil bych si ho tak často za 75-150? Ani náhodou - je tam psychologická hranice. A víno je problematické z víc důvodů - lidi přejdou na pivo a na kořalku 🤷🏻♂️.
I když se mi daňové vyjímky příčí, v tomto případě hlavně kvůli poměrům v ostatních zemích, se mi zavedení daně nejeví účelné...
Daň se bude vztahovat na všechna víno, i ta z dovozu. Tady jen místní vinaři šíří nepravdivé informace a straší. Zemědělci všeobecně stále pláčí a čerpají a čerpají.
Spíš nechápu, proč je víno bez daně a proč pivo s daní..
Vinařská lobby.
A proč je tedy daň na pivo?
Pro vás jen zopakuji. Kolik stojí vyrobit litr piva a kolik litr vína?
Vino mám rád, ale nevím proč by nemělo být zdaněno narozdíl o piva. A pokud se tu bavíme o 17Kč/l tak by mělo zdražit láhev max. o 15Kč....
Ono je tam ještě DPH, které se zvyšuje z vyšší ceny se spotřební daní, víme?
Kvalitní lahev vína už dávno stojí 150 a víc, takže žádná změna. Je logické, že pokud vše zdražuje, nemůže flaška stát stovku a pokud ano, není to k pití už teď. Nechápu, co se řeší ... Za kvalitu si rád připlatím a nepiju toho tolik, abych musel řešit, jestli flaška stojí 150 nebo 350.
Dobré moravské víno stejně pod 150 Kč neseženete ani dnes. Tak nevím v čem je problém. 😜
Přesně, pod 200 Kč člověk koupí max. burčák. Beru to pouze jako argumenty lobbystické skupiny, která brání své zisky. To je ale normální, jen je třeba nepodléhat těmto tlakům.🙂
"zavedení spotřební daně ve výši 23,40 Kč na litr tichého vína. To by navýšilo cenu vína na regálech obchodů přibližně o 40 korun na lahev"
Vysvětlí mi někdo, jak je možné, že při pevně dané dani na litru, se zvedne skoro dvojnásobně cena na sedmičce? Jakože zákazník zaplatí daň státu a ještě pro jistotu i vinaři?
Při tomto je navýšení SD na 0.7l cca 20Kč..neví. kde vymysleli 40?
Samozřejmě záleží a ceně bez DPH.. dražší základ daně ..
Bude vyšší cena..