To je zase diskuze, tolik urážek a nadávek na hosta podcastu. Přitom jenom říká pravdu. Inflaci máme, protože je v oběhu hodně peněz, za které můžeme nakupovat. Až peníze nebudou, lidé omezí nákupy a zdražování přestane. A z pohledu jednotlivce by samozřejmě byl ideální scénář, aby ostatní zchudly a zastavily inflaci, ale zároveň abych si já udržel popřípadě zlepšil svoji životní úroveň. Všichni se pohoršují nad jeho vyjádřením, zároveň by to tak všichni také chtěli. No a místo toho, aby věnovali čas a energii do toho, zlepšit svoji situaci, tak to radši investují do nadávek a urážek ostatních. Bohužel se mi zdá, že současná finanční situace odhaluje pravou náturu mnoha spoluobčanů: “Mně nevadí, že se mám špatně, mně vadí, že se ostatní taky nemají špatně.”
No hlavně klasickej českej člověk (jak oni rádi říkají "normální slušný člověk) nevidí dál než za svou šrajtofli. Za tou končí svět.
Navíc snad už všichni razí heslo "z druhého krev neteče" a to mě dost děsí kam se společnost dostává. Já já já.
A přijde mi že čím chudší člověk tím horší a sebestřednější chování. Ostatním ať lehne barák popelem ale hlavně mě ať z kapsy nevypadne ani korunka.
povesil bych ho za neco do pruvanu !
nerika vlada nahodou ze si lidi maji na duchody setrit sami? z ceho kdyz jim tenhle stat vybere vsechny penize a jeste se chvali ze je to dobre.
Co by jste chtěl od exšéfa Raiffeisenbank, bohužel není určitě jediný.
Pokud neklesne objem peněz v oběhu, pak inflace nemůže klesnout.
Bohužel to je zákon finančního trhu, Ano, zní to nepříjemně, ale tak to platí v celém světě.
A kolik peněz v oběhu je běžných lidí ???
Největší objemy peněz vrhají do oběhu instituce a to jak soukromé tak veřejné.
Jednoduše řečeno, spekulace a úmyslný podvod a jakékoliv podobě za účelem zisku a okradení jiných. Jde jen o to se poučit z minulosti a najít dobré řešení jak provést to co jsem napsal výše.
Pan ex bankéř,a asi dobře že ex, se zabývá problematikou,která zajímá jen omezenou ,nemyslím omezenou jako omezenou,ale nevelkou čast občanú.Opravdu investováním v rozmérech,jak o tom píše zmíněný ex bankéř,se nezabývá každý Ale každý chodí nakupovat.A tam vždy pozná,co za mozky řídí v současné době tento stát.A že je dobré,že ubývá mezi lidmi peněz,taky nemuže řici žadný inteligent.
Peněz mezi lidmi ubývá, přibývá dluhů.
Peníze mezi lidmi ubývá. A to je dobře. Stačí přečíst nadpis a mám výhradu. Když peníze někde ubývají, zákonitě někde zároveň přibývají (kde si každý doplní sám dle svého uvážení, ale u manželky to asi nebude). Opravdu chceme takhle velký transfer mezi "lidmi" a "podnikateli", Výsledkem budou chudnoucí lidé a s tím související obrovské výdaje pro stát.
Možnost, že by peníze ubývaly, ale nikde nepřibývaly, asi neberete v potaz. Říká se tomu chudnutí. Ono pokud v nedávné době peněz mezi lidmi raketově přibylo (vrtulníkové peníze, určitě jste ten výraz slyšel), pak je dobře, když taková nefunkční záplava odtéká. Vrtulníkové peníze totiž nezpůsobily zbohatnutí, jenom vytvořily skvělou základnu pro generování inflace. No, a inflace, ta mrcha, nepožírá jenom peníze vzniklé z vrtulníkového rozhazování, ta bohužel požírá i ty staré peníze vzniklé ještě prací. Takže chudnutí. Samozřejmě že ne úplně u každého bez výjimky, ale v naprosté většině ostatních se jedná o celkové chudnutí. Ta většina nejsou jenom "poctivě pracující", je to i naprostá většina zaměstnavatelů, živnostníků a firem.
Když lidé, firmy a stát omezí spotřebu, tak růst cenové hladiny oslabí, případně zastaví, a naopak je možné, že cenová hladina mírně klesne (deflace). To je realita. Není se třeba zlobit na bývalého bankéře, který ten jev jen popsal. Co ovšem chápu je, že řadu lidí rozčiluje povolání "spekulant"...
Jako vždy zcela zvrácené názory údajných "elit" v Čechystánu, které se radují, že lidé mají méně peněz. Tak hlavně, že více peněz mají a budou mít čeští zloději, oligarchové, podniky, které přepálily marže, nechtějí zvyšovat mzdy a optimalizují svou daňovou povinnost a hlavně politici a "elitní" zaměstnanci státu. Tyto skupiny si totiž podle představ o budování kapitalismu, které se za posledních 30 let zabydlely v Čechystánu, jediné zaslouží bohatnout. Občan, zaměstnanec či drobný živnostník ne! A to je ta krásná země, země česká...
Takže podle této hlouposti nejlépe bude až lidi nebudou mít žádné peníze.