Počkám až co řekne Klaus, to je pro mne směroplatný, jak o klimatu, tak o euru....
Problém je v tom, že hlupáci vůbec nechápou, co Klaus říká.
A já to vidím jako zásadní problém oteplování. Zdejší diskutéři si pochvalují, jaká to je paráda, že máme mírné zimy a v létě jsou delší vedra. Ale nevidí si dál, než na špičku nosu. V Africe jsou obrovské oblasti, kde se desítky milionů lidí už dnes nemohou dostat k pitné vodě. Ta voda tam po tisíce let byla a dnes už není. Humanitární pracovníci by mohli vyprávět. Byly o tom napsány desítky reportáží. Lidé musí chodit i deset kilometrů pro vodu.
A až se dají do pohybu ne desetitisíce lidí, ale desítky milionů lidí, protože se v jejich zemi nebude dát žít, budeme na dnešní migrační krize s láskou vzpomínat. Evropa bude muset vynakládat nepředstavitelné prostředky na to, aby toto stěhování národů zvládla. Zdejší teplomilové jsou sice přesvědčení, že bude stačit postavit na hranicích Evropy bariéru a nikoho sem nepustit. Začít střílet a bude vymalováno. Ano? Tak se podívejte, co dokáže provést několik domorodců v sandálech se světovým obchodem v Jemenu. V Evropě už teď stojí několik velkých fabrik. A stačilo několik raket.
Jestli klimatickou změnu nedokážeme zastavit, tak se během možná 10 let rozlučte se svým komfortem. Teplomilové.
Unie už chystá dotační program na nákup elektrických ledniček a mrazáků do každé domácnosti. Když každý nechá otevřená dvířka mrazáku, tak se prostředí ochladí o 0,00018 stupňů celsia, a to není málo.
K vysušování výrazně napomáhá nárůst zabetonovaných ploch, zastavěných sklady, snižování množství orné půdy, nadměrná těžba dřeva a tím snižování lesní plochy. Krajina tak nezadržuje vodu, aby prosákla do spodních vrstev. Voda po povrchu rychle odteče nebo se odpaří pryč.
je to tak. Přitom existují různá řešení. Mě se třeba líbí parkování "na trávě". Tedy tvrdý děrovaný podklad, kterým proroste tráva. Dřív to byly duté betonové kostky, teda se to myslím dělá z nějakého tvrzeného plastu. Máme to na sídlištích.
Je třeba více lesů (ve světě), retenčních nádrží všeho druhu (nebesáky, mokřiny) a "zelené" střechy (zejména ve městech a na průmyslových objektech.
A zrušit meliorace kde to jen trochu půjde a zejména podpořit retenční schopnost půdy.
A proto stavební úřad nepovolí vsakování dešťové vody na zahradu, ale musíte to odkanalizovat, aby všechna dešťová voda šla rychle pryč. Bravo.
to tedy nevím kde bydlíte , u nás na Moravě neexistuje.I kdyby Vám potok tekl 10 metrů od domu musíte zadržovat vodu a vsakovat. Absurdní je to , že v naší obci před více jak deseti léty vybudovali dešťovou kanalizaci (stál 120 milionů a dodnes ji platíme ve stočném) a dnes se staví řadovky a všichni musí mít nádrž a vsak.Pak se zjistilo , že vsakovací poměry nejsou až tak dobré ,takže ze vsaku může být přepad do dešťovky.
To, že je v létě větší sucho než po zbytek roku, tak to je tedy velký objev. Průměr srážek za rok se příliš nemění. Stačí více zadržovat vodu v krajině, méně asfaltu a betonu. A také méně fotovoltaiky. Ta také ohřívá okolí. Více zeleně, parků, 🌲 atd. Jednoduché, ale bude složitější to prosadit.
Zbývá vyřešit hojný chléb pro darmošlapy, kterým umělý problém nosí zlatá vejce 😄
Zbytecny clanek, muzete tezit z mnohem komplexnejsich rozhovoru
Odkaz
V některých ohledech má pravdu, jiné věci a jevy však zcela pomíjí. Hlavně mám na mysli nárůst betonových a asfaltovaných ploch a zástavbu na kdysi zemědělské půdě. Článek mi tak připadá ne zcela důvěryhodný.
Tak poslední příspěvek na toto téma někdy po 10.1.2024. Spodní vody jsou v ČR na abnormální výši . Za podzim a tání sněhu v prosinci jsou hodně nad normálem.
Sice zpracovávají světová data ,ale aktualita je pryč. Co znamená vlastní model????
Aktualizace CCHMÚ 16. 1. 2024
Hladina podzemní vody v mělkých vrtech 0 - 40 cm byla v 2. týdnu na území ČR celkově mimořádně nadnormální.
Ale stále chybí za spodní voda, že ano.
Místo zbytečných projektů jako je trasa D metra by se měly budovat retenční nádrže a rybníky všude, kde to jen jde.
A co teprve by se zadrželo vody v krajině za peníze vyhozené za dopravní nesmysly? Konkrétně obchvat jihomoravské obce Čebín stál cca 500M. Výsledek? Po 4 km se kolona aut vrací na původní trasu.
V sedmdesátých letech, když probíhala regulace řek, konkrétně Moravy, mně můj děda, starý sedlák říká. Já už sa teho nedožiju, ale ty určitě jo. Toto znásilňování přírody za pár desítek roků vysuší přírodu. Řeka sa mosí klikatit, téct pomáli, dyž taje snih v horách, mosí sa vylét do lužního lesa, tam voda patří, vsakuje to přes písky do spodních vod. Takto narovnané to šecko vletí do Dunaja a tady nebude do čeho set.
A to podotýkám, že děda nebyl nikterak vzdělaný a před pětačtyřiceti lety věděl, na co teď pomalu přichází profesoři geologové.
V té době se dělaly všude meliorace, pamatuju že traktory zapadly až po nápravu. Mnohdy měly i kombajny problémy. Bylo celkem chladněji, méně jasné oblohy, mnohdy byl problém s vysycháním půdy k setí. Dělaly se chyby, ale ty se dělají i teď, pravé příčiny oteplování nikdo nechce slyšet.