Za komunistů to byla naprostá hrůza , třeba šunka , klobásy a podobné potraviny se dělali jen z čistého masa, dnes aby se to tak mohlo jmenovat , tak by to mělo obsahovat aspoň 50% masa, zbytek syntetické náhražky. Ale dnes si zajdete do drahé restaurace na dobrou večeři za drahý peníz a dostanete polotovary, to je naprosto na zvracení.
Tak to jste pěkně naivní. Ostatně ani ty tolik vzpomínané ČSN tohle v sobě neměly. No, ale proč si neplácnout.
A jinak, můžete si koupit velmi kvalitní potraviny, ale to umět číst a věnovat tomu trochu námahy.
Takže můžeme zrušit učňovský obor kuchař? Mladí vyučení nastupovali právě na pozice "loupačů" a postupně se propracovávali nahoru... Dnes bude populární obor - "ohřívač".
To samo číšníci.Když vidím ty servírky v restauraci tak se musím kolikrát pousmát.Unesou sotva 2 talíře a jestli servírovat z prava nebo z leva vůbec nevědí.
Hospody mimo velkých měst jsou v háji i když budou mít oškrábané brambory ,nebo česnek, protože jsou drahé energie a pivo, za to může Fialova vláda.Projel jsem vloni několik set kilometrů na kole po republice a nepřejte si slyšet co o vás pane Fialo mimo to že budou zavírat ,hospodští říkají.
Kuchtíci, Kuchtíci se tady řeší, musíme řešit estebacka Babiše, jinak tady máme velký problém. Taky musíme zrušit volební právo důchodcům. Nemakáš, nevoliš v důchodu uz si jenom užíváš a ne je zatěžovat volbama . To je třeba řešit a ne kuchtiky.
Koukám,že by měli orgány řešit tebe.Co se montuješ do důchodců a do Babiše.Žes ty už si toho tolik udělal,že chceš rušit právo volit.Jsi duševní ubožák Valas.
Hospodští si zvykli nakupovat levně, draze prodávat a hlavně krátit daně nepřihlášenými tržbami. Jakmile by měli zaplatit někomu, kdo umí, tak fňukají.
Podle mne to je začarovaný kruh. Restaurace vaří z polotovarů, host tak dostane na stůl často "mraženou hotovku", ovšem za neodpovídajíc cenu. Nechtějí zaplatit kuchaře (a jejich pomocníky), kteří by udělali jídlo, na kterém by si host opravdu pochutnal a ten pak není ochoten platit několikanásobek ceny té mražené hotovky.
Tak o tom to fakt není. Když jdu do restaurace a vím, že tam jídlo stojí 250 Kč a více, tak také vím, že je kvalitní. Nicméně je spousta podniků, kde prostě jídlo za 250 Kč a dražší neprodají, ale fungovat chtějí nebo musí, má to svoji klientelu. Takže spíše jde o to abychom rozlišovali restaurace dle určité kvality a dle toho byla také cena. Ale stále tu je dost zákazníků, kteří raději půjdou do předpřipraveného jídla, ale bude levnější...
V životě bych si nekoupil v restauraci jídlo z loupaných brambor, česneku nebo hotových omáček. To si raději uvařím doma sám, domácí stravu a vím, co jsem do jídla dal. Nebudu podporovat hospodské zloděje, kteří vaří z polotovarů.
Jak v restauraci poznáte, že je jídlo z loupaných brambor nebo česneku? Teda krom toho, že nemá slupky...
Chodit do restauací se stane nejlepším způsobem, jak si zhuntovat zdraví. Pracoval jsem nějakou dobu v gastru v Německu a zjistil jsem, že i tam jde celý obor do kytek. V Bavorsku vlastně v malých městech vetsina tradičních restauraci zavřela, sem tak se udržela řecka nebo italská, samozřejmě kebabu. Ve Slesvicku-Holštýnsku bydlí moji známí a v podstatě se nemají kam jít najíst. Německé hospody a restaurace se rozdělily do 2 skupin: ty, které vaří z kvalitních surovin- ovšem jsou tak cenově luxusní, že se tam chodí jen zcela výjimečně a zážitkově -napr. na ryby kraby a výborně víno- to jsou vlastně většinou řetězce typu Gosch, no a pak na "restaurace" s fritézou, mikrovlnkou, které ohřívají polotovary. Ano, oloupané brambory a v podstate všechno napuštěné konzervačními látkami Herinky, kraby, Kariwursty, bramborové saláty, herinkove salaty, dokonce Milchreis tedy růžová kaše v konzervách....a vsechny možné mraženosti hranolky, kuličky... S rýží, nebo normálními brambory se nikdo nedělá. Ovšem co mne naprosto dorazilo, byly brambory predvarenene ve slupce a zatavené každý zvlášť v igelitu- každý tam plaval v té vodě kolem.... V kuchyni tak kuchař potřeboval vlastne jenom nůžky na otvírání obalů... Vrcholem kuchařského umění pak bylo dát něco na zapékací misku: pár plátků cibule, plátky brambor- ty se teda ještě loupaly, na to Feta sýr: überbackene Schaffkäse, k tomu rozpecena bageta... Za 17 eur.... Na to se vyplatilo ten jeden brambor oloupat ručně. Teď už koukám ani to ne.... Když sleduju, jaká hrůza se odehrává v gastronomii v USA,tak si říkám,ze jsme na tom ještě dobře.
To zní děsivě, přitom před lety jsem si německé restaurace tak užíval.
To už tu jednou bylo,zase se bude vařit z polotovarů plných glutamátu. A
pokud půjdu do restaurace a budu si chtít pochutnat na čerstvém jídle,tak tisíci koruna pro jednoho stačit nebude. Takže zlatá domácí strava a kdo umí uvařit víc než čaj,tak vyhraje.
Dříve byly prodejny polotovarů bezva,,takové ptáčky,neošizené atd.
Znám levnější (oběd v pohodě za 80-110Kč) i dražší restaurace (200-250,-) . Obě tyto kategorie vaří poctivě bez polotovarů. Ano, v hospůdce za 100,- nedělají nadívanou křepelku s mandlovou nádivkou, ale třeba řízek z kaší nebo poctivý guláš s malými vošouchy.
Obě hospůdky mají společné to, že mají pořád narváno. Ta dražší je dokonce nutností několik dní předem si rezervovat oběd na sezení.
Lidí zkrátka ví, kde vaří dobře a poctivě a kde to šidí polotovary.