Pro ně jsme vyvinuli program, kterému říkáme Chytrý kuchař a nabízíme jim částečně zpracované výrobky
----------------------
Univerzální omáčky, dnes univerzální cokoliv. Ještě, že umím výborně vařit. Brrr.
Je otázka co ten částečně zpracovanej výrobek je, jestli je to oloupaná cibule, oloupaný brambory nebo třeba jíška, tak s tím nemám problém...
No nevím, tomu se mi nechce věřit. Že by hospody dávali přednost oloupaným bramborám, česneku atd, navíc dalším polotovarům? Kdo v gastro nedělá, neuvěří kolik tyhle věci stojí. A když jsem u těch brambor, nedávno nám z Makra tyhle oloupané, dokonce už uvařené brambory dovezli, omylem. Vakuově balené, dokonce to mělo takový vznešený název, už nevím jaký. Ihned po ohřátí jsem věděl že je to v... Změna barvy, o chuti ani nemluvím. Sory jako Makro. A myslím že podobné to bude i s ostatním loupaným sortimentem. Rád bych se pletl, ale nevím, nemám s tím zkušenosti, až na ty brambory.
Co tady někteří melete? Podle vás by měl být snad i ponocný, nebo ras! To je naprosto normální vývoj. Pouze lemplové a hlupáci si vystačí se základní školou. Zvykněte si, že je potřeba se učit stále a je v zájmu každého normálního člověka nezakrnět. Každá profese vyžaduje celoživotní vzdělání, pokud tedy nechcete skončit u TV, brambůrky v klíně a petkový Bráník v ruce. I když podle některých komentů je to jejich vrchol k důvodu si nadávat na všechny kolem.
Uč se synu moudrým býti (dnes už jen vychytralým).
V hospodách je nejdražší právě personál. K platu který dostává si musíte přičíst kolik za něj platí zaměstnavatel státu. Samozřejmě že bude ubývat hospod které vaří. ( V naší malé vesničce střediskové, se v hospodě přestalo vařit, když v řeznictví začali podávat teplá jídla na stojáka bez obsluhy.) A polotovary? Ty jsou běžné i na západ od našich hranic. (Svoboda vyváží své alpské knedlíky do Rakouských restaurací) Když jsem si v Berchtesgadenu objednal typicky bavorské jídlo, dostal jsme klobásku z lidlu ( zelí bylo vynikající s kousky slaniny a uzeného.)Další co bude muset skončit, je množství druhů jídel na jídelníčku. Dobré hospody už tímto směr jdou. Na horách to bude třeba jen guláš nebo zelná polévka. Kdy se jídlo uvaří a pak ten co jej uvařil jde obsluhovat. A zároveň je majitelem.
Efektivita práce , u nás stále silné pokulhává . . . .
Za chvíli budou v restauracích " privátní koutky" , kde Vám za nějaký přiměřený obnos poskytnou mikrovlnku, abyste si ohřáli hotovku koupenou vedle v nějakém Marketu. A k tomu Vám za 100 přinesou malou Plzeň nebo 2dcl Coly.
Stále platí a bude platit "Náš zákazník, náš pán". Budou-li tu mikrovlnku chtít, budou ji mít. Když při odchodu zaplatí vykalkulovanou cenu, tak o co jde ?
kdysi jsem pracoval jako kuchar v nekolika hospodach a nedostatek pomocnych sil byl vsude on byl a je problem ze majitel pracovat nikdy nechtel a proto tuto praci vykonaval jeho nejaky kamarad ktery ho stejne zacal okradat a nejhorsi na tom bylo ze byl nepouzitelny jak na place tak kuchyni samozrejme do vseho kecal a co se tyka polotovaru maji jeden zasadni nedostatek jsou drahe a rychle se kazi a u brambor chemicky cistenych nebojim se napsat hnus doporucuji se podivat na nejaky cestopisny film kde jsou zabery z kuchyni uz jenom to kvalitni nadobi a jsou vetsi restaurace kde treba kuchar se svym pomocnikem ma na starosti treba pouze 3 az 5stolu aby se tem pokrmum mohl venovat s peci a nejenom je tzv.flaknout na talir a odbocka k obsluze jak urcite tusite to je kapitola sama od sebe
Ve velkých vývařovnách jako byl za komunistů např. Automat Koruna na Václaváku, se taky vařilo především z polotovarů - brambory tam dováželi už oloupaný v takovejch velkejch igelitovejch pytlích, používaly se tam např. pouze sušený vejce, česneková pasta nebo sušená cibule..
Ty brambory se tehdy škrabaly v takovejch strojích vypadajících jako stará pračka/odstředivka nebo míchačka na maltu, ke který byla připojená vodovodní hadice. Ty brambory se tam nasypaly, loupačka za zapnula a brambory se tam za přísunu vody točily (jako míčky při tahu Sportky) a dřely o hrubý stěny, který byly drsný jak rašple. Když se tam ty brambory nechaly moc krátkou dobu, tak se pak musely ručně dočišťovat od zbytků šlupek. Když se tam naopak nechaly moc dlouho, tak z velkejch brambor zbyly jen kuličky ve velikosti ping-pongovejch míčků, který se ale už pak dočišťovat nemusely:-))
Zase už trapné "za komunistů". Ty s tím i umřeš.
Po přečtení asi stovky komentářů musím říct, že většina zde diskutujících neví o gastronomii, potažmo restauracích ani prd. Všichni chytří jak rádio, všechno ví nejlépe, pro většinu jsou hospodští předražení zloději.. Většina lidí si vůbec neuvědomuje, že v restauraci se v prvé řadě platí za tu "Službu". Přijdete, vše dostanete pod nos a nemusíte hnout ani prstem. Jasně, doma si za cenu jednoho lepšího restauračního jídla uvaříte pro čtyři, ale zkuste si k tomu přičíst aspoň mzdu, kterou by jste si za to vzali. A k těm polotovarům, v drtivé většině je kupují ti, kteří provozují rychlé občerstvení, nebo mají někde stánek, například v Zoo. Tam ať si dáte smažený sýr, stripsy, řízek ... Vše je z krabice. Děláte tady všichni, jako byste si nikdy nedali například hranolky, to je totiž také polotovar. A loupané brambory ?? Většina z vás by poznala velký kulový, stačí je propláchnout. Navíc doba pokročila, dnes se kupují už uvařené, které se jen ohřejí...
Úplně jste mě rozplakal, jaký jsou hospodští a personál chudáci. Dokonce mě podle vašich slov přinesou vše ,až pod nos. To mám ,ale jako zákazník drzost nechat se obsloužit. Prosím dejte mě číslo účtu ať mohu odčinit to příkoří které na vás páchám. Blábole
Správně...
A proto bude v restauracích nový trend.
Automat na chlazená jídla...
Vhodíte 100,- Kč a obdržíte vakuově balené vepřo knedlo zelo...
Hned vedle vhodíte 20,- Kč do mikrovlnky a ta vám jídlo ohřeje...
Dojdete k pípě, přiložíte platební kartu, nebo vhodíte 60,- Kč a automat vám natočí půllitr piva...
.
Sednete si do kóje a v klidu si jídlo sníte, vypijete pivo...
.
Vše co zbylo, včetně plastového nádobí, kelímku a zbytků jídla vhodíte do drtícího automatu a ten za 20,- Kč vše "uklidí"...
.
Krásná budoucnost gastronomie...
.
Zaplatit kuchaře problém není. Jen je otázka za co!
Dobrý kuchař dokáže naplnit hospodu a tudíž není problém ho "uživit"!
Břídil v kuchyni dokáže hospodu "položit"!
.
Pokud je to hospoda, která ve většině případů žije, resp "přežívá" jen díky pár štamgastů, co si dají dvě, tři piva, tak nemá cenu zkoušet nějakou světovou gastronomii...
Stačí guláš s chlebem, utopenci, občas smažený sýr s hranolky a hotovo...
Co čekat od lempla, který neumí odpovědět na otázku, kolik na obratu Makra dělají dodávky pro restaurace. Pak tam hodí blábol ohledně slevového šílentsví, další blábol, že Makro nikdy nebude dodávat pod nákupní cenu, ačkoliv mnohdy se na slevě podílí výrazně či zcela výrobce, který sníží cenu, za kterou prodá Makru, a pokud Makro slevu propíše do své prodejní ceny, tak výrobek prodá pod běžnou nákupní cenou, ale pořád se ziskem. Takové jelito zastává vysokou funkci v Makru. Potěš koště.