Jasně že je to potřeba omezit v první řadě mentálně retardované babky a dědky, to je logické, stejně tak je logické vyloučit z voleb i pobírače jakékoliv podpory od státu, pak je logické vyloučit i ty co se neumí o sebe postarat a nejsou samostatni jako, že třeba nedokážou zajistit své bydlení, dále mi přijde logické vyloučit i ty co se nedokáži zabezpečit sami a u někoho pracují, vlastně využívají jeho intelekt k vlastnímu obohacení no a pak můžeme přidat ty, co mají jednu nohu a nebo jsou jinak postižení a nakonec vyloučíme z voleb i ty, co neaji modré oči a blonďaté vlasy. V první řadě ovšem musíme vyloučit ty, co o tom vůbec uvažují, neboť vůbec nechápou podstatu demokracie a tudíž jsou vlastně také dementní. 🤔
A to jako mluvíš o sobě.
Nelíbí se mi představa omezení kandidátů věkem. Zásadní by mohla být zdravotní způsobilost. A kandidát má za sebou někoho, kdo ho navrhne, dosadí a podporuje. Nebylo by dobré, aby ho stejní lidé ve vzácných případech mohli odvolat?
Zdravotní způsobilost samozřejmě je podmínkou. Lékař ho musí vyšetřit jednou za rok a shledat zdravotně způsobilým. Ale toho lékaře si najde bílý dům, a ten si vždy najde takového který rozhodne tak jak bílý dům chce. Ale kdyby náhodou rozhodl opačně, tak mají v USA dodatek ústavy který přesně toto řeší (výměna za vice prezidenta, kdy se smí vrátit, atd).
Sice nevím v kolika letech odchází lidé v USA do důchodu,ale budu vycházet z nastavení u nás.Zvýšili nám odchod na 65 let,tak je to jasné.Žádný občan ČR by nesměl kandidovat v den dovršení tohoto věku do žádné politické funkce!!! Od prezidenta po nejposlednějšího poslance,senátora,ministra.Jednou jsi důchodce,tak si to užívej,choď na ryby procházky se psem,na houby a pod.Jsou tady mladí,kteří mají plno elánu a ambicí a jsem si jistý,že by se s vedením tohoto státu popasovali jistě lépe.Vemte si příklad s Dánska a pobaltských států.A mimochodem,sám jsem již v předdůchodovém věku.
Důchod není na užívání, ale zhodnocení vědomostí za celý život, pokud jste náhodou celý život nestál u soustruhu . . . . .
Problém v Americe je, že demokrati (zatím) nedali voličům jinou možnost. Koho jako volič mám volit, když mi dají na výběr plejádu senilnich pánů z domova důchodců. Jsem jasně pro omezení věku na max. 69 let v den voleb.
Republikáni také nedali možnost. Lépe řečeno Trump ani nepřišel na debatu.
Občané si jaksi pletou volenou funkci se zaměstnáním.
Takže: ne. Není to totéž.
A demokratická společnost není firma.
Já se občanům nedivím. Rozmohl se takový nešvar, že kdo vstupuje do politiky ji nechápe jako službu lidu/občanům, ale jako výnosné povolání. Zvláště markantní je to u nejvyšších představitelů.
Je zajímavé, že jsem nikde v diskuzi nezaznamenala myšlenku, že v době volby může být kandidát naprosto v pořádku. Ale jaká je pravděpodobnost, že takový bude dalších 5 let? S rostoucím věkem se velmi snižuje. Proto jsem pro omezení...
Horní hranice by měla být důchodový věk. Jak právo být volen a volit. Odchází do důchodu a hotovo do systému nic nepřináší tak už nema právo volit.
Pobírá důchod, ale dál pracuje. Přináší do systému, nebo nepřináší.
Myslím, že věkový limit by existovat měl. Už jen proto, že, jak já tomu říkám, by se eliminoval syndrom zlýho dědka (viz Zeman, Putin). Dědkům (sám jsem dědek) začíná být v určitém období nějak více věcí jedno, nebo řekněme, přípustňejší, než dřív.
Jediným relevantním hlediskem musí být volba lidí. Pokud chtějí aby je zastupoval dementní geront je to jejich a pouze jejich volba. A to někdo splňuje třeba v šedesáti a někdo ne ani v osmdesáti.
Pokud má volič vlastní rozum, tak dokáže rozlišit zda volený je schopen zastávat určitou funkci a pokud si volič uvědomí , že člověk který by jej měl zastupovat toho není schopen, tak jej volit nebude. Proč někoho jinak omezovat. Jsem přesvědčen o tom, že volby s presidentem v USA dopadnou v zájmu jejich občanů. Je to především jejich věc a zdravý rozum určitě dostane zelenou.