Slabe zabezpeceni neni o starych ci zastaralych telefonech a systemech, ale o zabezpeceni a svedomitosti uzivatelu. Presvedcovani jakehokoli "odbornika" ze strany operatoru k inovaci je jen tlacenka k nakupu a jejich vetsimu zisku. Jejich profesni znalosti se bohuzel omezuji na prectene specifikace vyrobcu a dal nesahaji.
Kazdopadne, chcete-li mit chraneny mobil, nestahujte zadne voloviny a neoverene aplikace a vsem co jsou stale online doporucuji spolehlivy AV software, 300kc/rok neni tak moc.
Ano, jenže pořád lidi věří, že mohou najít a stáhnout tu (placenou) aplikaci někde zdarma. A pak si ji i nainstalují a potvrdí všechna varování a oprávnění.
Totiž přibalit nějaký šmírující spyware k andoudí aplikaci je velmi jednoduché, jenže lidi nechtějí platit 30 Kč za stahování a pak najednou koukají na cizí vyskakovací reklamy a stěžují si na pomalý telefon…
Opět článek úplně na figu borovů. Jen šíří strach a nervozitu. Kdo tomuhle věří? A kdo tohle beztrestně šíří a za koho tichého přehlížení? Poplašná zpráva podle učebnice. Šíření paniky.
to je realita
no jasne kazdy rok novy telefon ..jasne ..nemam v telefonu banku .placeni ani nic co by obsahovalo nejake penize ..i tu predplacenku do knihovny s kreditem mam v plastu ..takze nase telefony? tam si utocnici mohou klidne utocit dosytosti a vzdy me rozesmeje zprava ze banka hlasi naruseni meho uctu ..nebo ze man u PPL nevyzvednutou zasilku ..ted to vytunili posilaji QR kody na overeni meho uctu a bankovnictvi v telefonu ..spatne take nebylo naruseni meho emailu kdy jsem se dozvedel ze jsem honimir ze maji me pratele z fejsu a pokud nezaplatim takze to poslou vsem ..jenomze ja nemam ani kameru ani mikrofon ..asi nejaka nova technika ..😊
By mne docela zajímala ta vaše nová technika když v telefonu nemáte ani mikrofon nechal jste si to už patentovat?
Koukám jako puk a můj mobil je dle článku tak dobrý hodit z petřínské rozhledny a zapomenout na něj..i když já furt aktualizoval a nakonec se stejně podělal a některé aplikace na něm přestaly fungovat.
Sice nějaké riziko vždy existuje, nicméně řekl bych, že se to dost přehání.
Kolikrát se opravdu stalo že někdo byl napaden nějakým zeroclick exploitem, který je opravdu nebezpečný. Mockrát to tu za ty roky nebylo. (zeroclick exploit je vir, který nepotřebuje žádnou akci uživatele, třeba když měly iphony zranitelnost že vám někdo poslal zprávu a to stačilo pro napadení telefonu, něco podobného měl i android).
Dále pak staré neaktualizované systémy(android) trpí na úniky telemetrie a může se stát, že aplikace získají více informací, než měly dovoleno. Aplikace musí zaprvé záměrně být napsaná tak, aby to dělala, a zadruhé polovině lidí si troufám tvrdit je úplně šumák, že z telefonu mají špízlovací zařízení.
Obecně si myslím, že i na aktualizovaném zařízení nebo na zastaralém je hlavně důležité stahovat pouze duveryhodne aplikace(i na Google play jsou neduveryhodne), nechodit na pochybné weby, a hlavně v žádném případě a nikdy neinstalovat pochybné aplikace stažené z internetu(častý trik útočníků je vystrašit vás že máte třeba vir v telefonu a donutit vás stáhnout pochybnou zavirovanou aplikaci někde z webu.
Riziko že váš telefon někdo napadne existuje naprosto vždy a je přímo úměrné tomu, jak moc zajímavá osoba jste. Na nějakého Frantu z horní dolní nikdo nebude plýtvat velké zdroje, aby mu napadl telefon, jen obecné hromadné, většinou primitivní pokusy o útok(nebo naprostá ignorace bezpečnosti ze strany uživatele, který se zaviruje sám). Pokud je člověk ale nějakým způsobem významný, může to být o dost horší. Ten ale nepoužívá Huawei p30 lite...
Jak na Google play rozlisim duveryhodne a neduveryhodne aplikace?
Ale proč je ten článek zasae tak příšerný. Proč zmiňuje (ne)podporu jen v jedné síti. Jsou tady ale tři hlavní sítě - O2, Vodafone a T-Mobile. A nejméně dva tzv. stínoví operátoři (operátoři využívající síť jiného operátora) - Tesco Mobile (O2), Kaktus (T-Mobile).
Tohle někdo zvoral. A ne málo. A jen to páchne reklamou zmíněnému operátorovi. Stejně jako nejsou ničím jiným než reklamou články Seznam Native a Seznam Advertorial - ty jsem otevřel jednou nebo dvakrát a od té doby je nečtu.
Doufám, že si děláte jen srandu, protože Advertorial je prostě placená označená reklama.
Jsem rád, že jste na to přišel. :-)
¨Mám 2 roky starý Samsung galaxy A13 a letos mám za sebou 5 aktualizací z původního androidu 12 mám po poslední aktualizaci android 14 takže Samsung je prostě top nikdy nechci už jinou značku předtím jsem měl Xiaomi tu má teď manželka a žádná aktualizace !!! Xiaomi na své ovečky kašle
nejde ani tak o verze androidu, ale o bezpecnostni zaplaty 😉
A proto nechápu proč EU chce donutit appl aby otevřel svůj uzavřený operační systém který je násobně bezpečnější. Snad se jim to nepovede.
Útočníci záškodníci chtějí mít také svobodu podnikání. Proto pro svoje krádeže potřebují otevřený systém.
Reklama dobrá jen nato jak zvýšit tržby u O2.Děkuji nechci.
Máte "chytrý" telefon? Tak s tím musíte počítat. Stahujete si do nich všelijaké aplikace. Ale věřte mi, lepší je ho nemít. Odpadne vám spousta starostí. A určitě kvůli tomu, že ho nemáte, neumřete.
Jenže produktivní člověk se většinou bez něj v dnešní době těžko obejde. Nejde v podstatě o telefony ale o kompaktní počítač, fotoaparát, diktafon, překladač, kalendář, komunikátor na všech možných službách, úložiště, kreditku, budík, poznámky, přístup na internet, navigaci a podobně v jednom kompaktním balení. +dalších milion personifikovaných aplikací a funkcí podle potřeby
Takže ano, lze bez toho samozřejmě žít, ale má to svoje ALE