1600/1600Zbývá 1600 znaků
Hlavní témata v diskuzi
Před 7 měsíci

Tak 3-4 roky po absolvování školy jsem také na vlastní bydlení neměla. Museli jsme si nějakou dobu šetřit.

Ale bydlení bylo dostupné - což dnes není. Byly stabilizační byty, byty státní (na ty se ale ve většich městech déle čekalo) a byty družstevní - to také rodiče pomáhali se zaplacením členského podílu.

A nájmy nebyl problém - byly levné.

275
Před 7 měsíci
Světlana Šmídová

Nechci vám brát iluze, ale podle mne je pořízení nemovitosti syejně dostupné/nedostupné jako bylo za posledních asi tak 100 let. Ano, chvíli v raných devadesátkách byla situace, kdy se lidé nad panelákem ušklíbali, ale to ruchle skončilo. Poměrně brzy stál byt 1 milion, ale platy byly 10 tisíc. Dnes stojí třeba 5 milionů, ale v dané oblasti jsou platy 50 tisíc....

65
Před 7 měsíci

Není žádná tragédie nemít vlastní bydlení. Naopak ČR je v tomto ohledu velmi nestandardní. Na jedné straně je tu vysoký poměr vlastnického bydlení, a na druhé straně chybí činžovní domy, kde by se za nájemné dalo bydlet třeba i celý život bez velkého rizika, že pan domácí bude potřebovat nemovitost zpět.

.

Ceny nemovitostí jsou dávny tím, že už třicet let obce zneužívají územní plánování k tomu, aby se nestavělo. Místo regulace do jakého směru se má obec rozrůstat, uplatňuje se zákon tak, aby se růst obcí brzdil. Díky tomu je dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou. Developeři mají skoupené pozemky kolem obcí a roky čekají, až jim zastupitelstvo půjde na ruku, a z pozemku udělá stavební. Vybraní radní a zastupitelé pak získají "extra slevu" na byt.

.

Výsledkem je, že máme nemovitosti dražší než na západě, staví se pomalu a draze, a je všudypřítomná systémová korupce.

.

Jenže ono to půjde těžko změnit. Těm, co nemovitosti už mají, vyhovuje, že se obec už nerozrůstá. Sice jejich děti nemají kde bydlet, ale myšlenkově si to nespojí. Všichni by rádi získali nemovitost, ale ne u nich za humny, ale až v sousední obci, aby nezažívali nepohodlí s výstavbou a výdaje na infrastrukturu.

.

Dokud stát zákony nezmění pravidla pro stavění, tak se to nezmění. Nezmění se to, dokud postatnou silou v parlamentu budou "Starostové". A až se to změní, stejně to bude trvat aspoň patnáct let, než se projeví výsledky.

162
Před 7 měsíci
Miroslav Šilhavý

Lidí ve státě ubývá: Řekněte mi, jak to, že chybějí byty? Proč by se měla zastavovat další zemědělská půda? Nestačilo by náhodou místo starých baráků, které si lidé kupují jako chalupy, prodávat tato stavební místa? A kde je napsáno, že mladí musejí bydlet sami? V okolí vidím nespočet rodinných domů se 4 pokoji, jak je obývá 1 osoba, většinou vdova. Nechtělo by řešení hledat tady? Jenže to by nesměli být zloději ve všech institucích, které se motají kolem prodejů nemovitostí! Potom se starý člověk do prodeje nepustí a raději dožije ve svém.

8
Před 7 měsíci

Tak ve dvaceti nebydlet ve vlastním, mi nepřipadne jako něco divného...

317
Před 7 měsíciUpraveno
Martin Kamler

Příslušníkům této "generace" může již být 27 let...

Problém je to, že oni nevidí ani šanci do budoucna. A já je chápu - ano, někdy okolo 2018-2019 se to zlomilo a ani střední třída na své bydlení nemá.

Někomu, kdo před 20-30 lety privatizoval za hubičku a dostal tak milionový majetek se to kecá...

339
Před 7 měsíci

Zajímavé. Kde tedy ty byty po babičkách jsou?

37
Před 7 měsíci
Vlastimil Zbořil

Moji prarodiče bydleli v nájmu celý život, naši už byt mají, ale logicky v něm bydlí a jsme 3 děti a všichni máme svoje děti, takže nám na 1 byt připadá 7 vnoučat. Ale spousta lidí kolem mě, opravdu byty podědilo. Hlavní problém je prostě u těch nízkopříjmových profesí, pokud on je třeba popelář a ona kuchařka ve školní jídelně, tak státní byty nejsou(kde by měli aspoň jistotu smlouvy na dobu neurčitou) a komerční téměř neuplatí, na vlastní nemají šanci našetřit.

43
Před 7 měsíci

Stát to studentům také neusnadnil. Vyčerpají hodiny z DPP a nastupují na DPČ a platí soc a zdrav. pojištění nad 4000.- Kč.

47
Před 7 měsíciUpraveno
Ladislava Strnadova

jojo z odpracovaných 150h/rok, nebo jakékoliv DPČ si běžně pořídíte bydlení...Ideálně v Praze. A 4+1. Ach ten stát... měl by se začít snažit.

24
Před 7 měsíciUpraveno

V malých městech a na vesnicich můžou mit každý 2 byty,ale to ne.Oni nemůžou za prací jezdit a kdo by taky dnes ve 20 letech pracoval? Studiem a rajcáním po světě prachy nevydělají,navic když se nechce,tak se nechce.Pak ať nefňukají.

71
Před 7 měsíci
Josef Procházka

Odkud jezdíte vy, Procházko? A kolik už máte bytů? Takové žvásty může psát jen ten, který vůbec neví, jak se na malém městě žije. Takže , raďte o tom, čemu rozumíte. I když, vy raději neraďte vůbec.

35
Před 7 měsíci

Stačilo pár let extrémně dostupného bydlení a všichni jako by zapomněli, že to tak zdaleka nebylo vždycky.

44
Před 7 měsíci
Lukáš Mudroch

Bydlení je porad dostupne, jen clovek nesmi chtit do Prahy nebo Brna, v malych městech a vesnicích lze najit.

45
Před 7 měsíci

Co je divneho na tom nemit vlastni bydleni ve dvaceti? I starsi generace si na bydleni musela nasetrit, v mem pripade to bylo 12 let po podnajmech behem studia (podporovane rodici) i po studiu (jiz jen za vlastni) a vlastni bydleni az ve triceti, az se nasetrilo na hypo a dalsi naklady s vlastnim bydlenim spojene. A nikdy by me nenapadlo brecet nad tim, ze jsem nededil a tak nebydlim (ve vlastnim). To je prece v tomhle veku prirozene.

83
Před 7 měsíci
Hrusecky Jozef

Já to měl trochu jinak, našetřil jsem si sice přes 50% peněz na nový baráček ,ale trvalo mi to taky 10 let, kdy jsem bydlel u prarodičů, protože tam byl velký barák...Bydlet v pronájmu, tak nebydlím dodnes. Ono obecně dneska je takový trend, že každý chce hned bydlet ve vlastním nebo v nájmu, přitom dříve bylo naprosto běžné, že zvlášť na vesnicích bydlely tři generace spolu.

44
Před 7 měsíci

První byt jsem kupoval ve 23 letech s hypotékou, prací a brigádou. Nemusel jsem dědit.

10
Před 7 měsíci
Lukáš Wohlmuth

Mno jo, ale dnes, když vám nedají rodiče poradny balík do startu, tak hypotéku prostě nedostanete...

30
Zobrazit dalších 13 reakcí
Před 7 měsíci

Mne ten graf fakt irituje. U nás generace 57 až 65 let nejsou žádní babybomers, to jsou roky narození 1959 až 1967, a to byl propad porodnosti. Jak může být někdo tak tupý a přebírat USA statistiku bez ohledu na cokoliv. Já také patřím mezi tyto lidi, a byli hsme na základce jedna třída. Několik let před tím r byly třídy tři. U nás přišel babyboom v 70.letech, ty tzv. Husákovy děti. Dnešní 40 - 55 let.

24
Před 7 měsíciUpraveno
Soňa Benešová

Porodnost na našem území klesala od počátku století a po válce trvale s minimem cca 129000 dětí v r. 1960. Potom pomalu rostla, ale vyskočila po r. 1970 s maximem přes 190 000 dětí v r. 1974.Na vysoké úrovni se držela několik let, a začala klesat po r. 1980, když začaly v té době předčasně rodit chudé ročníky ze 60 let. To by redaktoři už měli konečně pochopit.

6
Zobrazit další reakci
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt