Elektřina sice zlevňuje, ale občany zajímá celková cena na faktuře včetně poplatků. A ta neustále stoupá.
Něco podobného, ve výsledku stejného, jsem chtěl napsat.
Jako konečnému spotřebiteli (fakturovaná cena) mně je skoro jedno, jestli "elektřina klesá nebo stoupá", nebo zda "zvyšují nebo snižují různé poplatky" (za jistič, distribuce, ...). Konečná cena je "mix" z kterého asi tak můžu akorát "zjistit" kdo mně asi víc "holí".
S energiemi je to podobné jako s potravinami. Stejná hra dodavatelů nebo distributorů jako si pohrávají řetězce s cenami potravin. Nikdo už neví kolik co stojí, ani jak dlouho to bude platit. Údajně se slevuje, ale na peněženkách spotřebitelů to v průměru není vidět. Spíše je tomu naopak.
ČSÚ bude muset do statistiky zařadit samostatně položku silové části elektřiny a ostatních regulovaných složek, není nic jednoduššího. Pak se třeba dozvíme, že elektřina nám zlevnila, ale to, že jí můžete za tuto cenu použít se zdražilo.
Abych pravdu řekl, je mi úplně jedno, která složka ceny je nižší a která vyšší. Mě, jako fyzickou nepodnikající osobu, zajímá koncová cena včetně daně.
Normální kouzlení s cenami. Tzv silová elektřina mírně zlevnila, stálé platby stouply. Celkově je dráž.
Odborníci a statistici se neshodují, kam jdou ceny - jednoduše převážně vzhůru.
Roční spotřebu jsem měl vloni o nepodstatných 8KW vyšší a zaplatil jsem o 850Kč více, takže se asi nezlevňuje.....
Obchodník sice prodává komoditu a určuje si svůj paušál, ale pak je tu pevná složka, kde se vrátila platba za OZE, radikálně se zvedla platba za jistič, za distribuci, za řízení a nově za sdílení a to nevím jestli jsem napsal vše. Takže příklad: pokud mě o korunu klesne silovka, ale o dvě koruny vzrostou fixní platby za kW, tak je to zdražení, ale obchodník má pravdu že zlevnil, ale oškubanej ve výsledku je odběratel.
Presne takhle s nami vy..ebavaj! Tak nekdo napr. tomu generalnimu z CEZu musi vydelat na odmeny - loni 35 milionu! Prasata, jeste u toho mlaskaj.
Celková cena s DPH z faktur, za kterou ji odebírám elektřinu v průběhu času:
01-07 2019: 2,62kč/kWh
08-12 2019: 2,79kč/kWh
01-07 2020: 2,79kč/kWh
01-06 2020: 2,79kč/kWh
07-12 2020: 2,81kč/kWh
01-07 2021: 2,81kč/kWh
08-08 2021: 3,19kč/kWh
09-10 2021: 2,99kč/kWh
11-12 2021: 5,79kč/kWh
01-05 2022: 6,04kč/kWh
06-07 2022: 6,71kč/kWh
08-12 2022: 7,64kč/kWh
01-07 2023: 7,64kč/kWh
08-12 2023: 7,47kč/kWh
01-07 2024: 7,81kč/kWh
08-12 2024: 8,18kč/kWh (tohle je průběžně spočtená cena)
Taková tabulka řekne víc než pět stránek textu.
Za posledních pět let zdražení na 320% původní ceny.
V celku zajímavý vývoj a podle skokových změn uměle vytvořený.
Celková cena klesat určitě nebude, o to se naši zvolení demokratičtí zástupci ve vládě postarat umí. To je taky jediné, co jim jde.
Souhlasím s vámi, že váš přehled cen za posledních pět let má mnohem vyšší vypovídací hodnotu, než dlouhý článek plný zbytečných slov, ale rád bych se zeptal, co navrhujete našim demokraticky zvoleným zástupcům, že s tím mají, či spíše mohou, udělat.
Pro tiskového mluvčího E.on: Cena elektřiny slevňuje o 10,5% tvrdí mluvčí a mně zvedli zálohy o 12% tvrdím já. Někdo evidentně lže. Nebo, že by zálohy zvyšovali neoprávněně?
Typický český nepřehledný bordel, na kterém se napakují další skupiny zbytečných úředníků. Proč to nejde jako dřív, kdy člověk věděl kolik zaplatí za jednu kWh a když přišla faktura, tak si každý spočítal kolik má platit. Dnes platba zahrnuje výrobu, distribuci, přenos, za jistič a nevím za co ještě platí a živí spousty zbytečných lidí. To je jenom další okrádání lidí a když k tomu připočítáme tu zlodějskou vládní bandu, tak se nemůžeme divit, že máme jednu z nejdražších cen za elektrickou energii.
Nejsem sice odbornik, ale kam jdou ceny, vim presne. Nemuzu to ale napsat, blokli by me.
Spotřebuji 1500 KWh ročně,stačilo mi na to 9 tis Kč a teď 16,5 tis kč.Poplatky umně tvoří 60% ceny...