1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 6 měsíci

Ideální je když tuto hru hrají rodiče se svými dětmi doma. Otázkou ovšem zůstává, kolik rodičů je toho schopno a kolik to skutečně praktikuje? 😀

Před 6 měsíci

Tohle by se mělo povinně zavést na každé základní škole. Finanční gramotnost byl předmět se kterým jsem se setkal pouze na střední škole a ještě to byl čistě předmět dobrovolný (výběr ze tří variant ) a na jeden rok. Třeba by se místo toho mohla vynechat historie literatury. Dodnes mi k ničemu nejsou ty hodiny blábolů kdo co kdy napsal za básně či díla.

24
Před 6 měsíci
Radek Brož

Naprosto souhlasím, i s tou literaturou. Před maturitou mi ta literatura zabrala absolutně nejvíc času, za celý rok to mohlo jít i do stovek hodin, a praktická využitelnost v životě absolutní nula. Něco kolem financí jsem měl taky až v nějakém volitelném ekonomickém semináři na rok a to bylo myslím až těsně před maturitou, do té doby nic. Ty základy by se opravdu měly učit už od mala.

11
Před 6 měsíci

Samozřejmě, že si nevíme rady vůbec s ničím a nebýt neziskovek, školství zkrachuje. Neustále nám lezou do školy pseudoodborníci na všechno. Poslední, která dětem přednášela o alkoholismu netušila, jaký je rozdíl mezi methylalkoholem a ethylalkoholem. Jediná pracovní metoda, kterou znají, je kolečko ze židlí. Když dětem, oznamuji preventivní program, je první reakcí zděšené „ to zase bude kolečko“. Pokaždé se lektorky ptám, jestli mám do programu v případě nutnosti zasáhnout. Odpovědí je mi samolibý úsměv a slova „to rozhodně ne“. Nejpozději do poloviny si nechají rozjet kázeň tak, že mám co dělat, abych děti uklidnil. Mimochodem, ve škole máme předmět, který se jmenuje Člověk a svět práce. Jeho součástí je samozřejmě i finanční gramotnost.

16
Před 6 měsíci

Jak ...učitelé si nevědí rady? To je snad zásadní výchova z rodiny! Co ještě se na učitele bude svádět? Nemají snad učit i utírání nosů, česat, čistit zuby apod.? Stačí, že učí jíst příborem, sedět u jídla, mýt ruce před a po jídle a po WC...co tedy ještě?!!!

14
Před 6 měsíci
Irena Parizek

Bohužel není. Na výchovu z rodiny se nedá spoléhat a celkově se nedá spoléhat na to, že rodiče perfektně připraví dítě pro život. To je mylná a idealistická představa. Mě ani sestru k finanční gramotnosti rodiče nikdy nevedli a to, jak je tato schopnost důležitá, jsem si uvědomila až hodně pozdě, kdy už se to bude dohánět těžko. Ve škole jsme o finanční gramotnost nezavadili vůbec, na základní ani na gymnáziu. Kromě několika málo témat na gymnáziu v matematice, která se do finanční gramotnosti dají převést celkem přímě. Čištění zubů nebo česání se s výchovou finanční gramotnosti nedá srovnávat. Troufám si odhadnout, že zatímco ty první dvě věci rodiče naučí děti tak v 96 % případů, u finanční gramotnosti to bude tak 15 % možná.

2
Před 6 měsíci

Nepřipadá mi, že si učitelé neví rady, co k tomu říci. Spíš chápu, proč se to míjí účinkem. Děti chtějí telefon, sociální sítě, energeťák, hambáč. Pro ně jsou to nezbytné potřeby, za které se ty peníze prostě dát musí.

A ono i když se dívám na vlastní příjmy a výdaje - 60 % nájem, 10 % pojistky, 20 % jídlo. Když měsíc nežiju, ušetřím 2-3 tisíce. Když nebudu žít několik let, můžu na dovolenou. To není gramotností či negramotností. Prostě není kde šetřit.

Když se to takhle řekne studentům, tak ještě učitele obviní z toho, že je traumatizuje pravdou. Fujky. Hra může být fajn, jen si prostě nemyslím, že to bude mít trvalejší efekt. Je to podobné jako přednáška o škodlivosti těch telefonů a sociálních sítí, o první pomoci nebo o hledání práce. Studentům odpadne pár hodin, odsedí si to, odkývou, ale za týden je to pryč.

9
Před 6 měsíci
Boleslav Stuchlík

Opravdu tady někdo kritizuje ostatní za to, jak hospodaří s penězi, když je sám ochotný dát 60 % příjmů za nájem a v lepších měsících ušetří 3000 korun?

4
Zobrazit dalších 5 reakcí
Před 6 měsíci

Jsem už vážně alergický na generalizace typu: "učitelé si neví rady" nebo "učitelé se obávají" a podobné.

Pište pravdu. Napište: "se kterými si NĚKTEŘÍ učitelé neví rady." Napište: "Na NĚKTERÝCH školách se výuka nemění." Prostě nelžete. Jinak napíšu "Novináři lžou." "Novináři nic neví."

13
Před 6 měsíci

Co z toho děláte vědu!

Že budu vědět co si mohu dopřát, podle svých financí, na to je potřeba predmět?

A procenta se učíme v matematice.

Pak již jen zdravý rozum a nezávidět.

A to je celé.

Před 6 měsíci

Mě fascinuje, jak se tady neustále z učitelů dělají idioti. Už si s tim dejte pokoj a běžte si učení sami vyzkoušet. Dneska min. 30 % dětem vstepuje, že je učí pitomci. Přitom jejich děti jsou líné a tim následně neuvěřitelně hloupé. Když má dítě ve škole problém díky právě svojí lenosti, tak se ukáže prstem na učitele místo toho, aby dítě dostalo doma na zadek.

1
Před 6 měsíci

Jak ,,učitelé si nevědí rady"... já si rady vím. Mám za sebou 2 roky studia FG a 15 let ji coby matikářka učím. Jako samotný předmět. A znám mnoho kolegů, co to učí na dalších školách jen v mém okrese.

4
Před 6 měsíci
Zuzana Růžičková

A co je konkrétně učí?

1
Zobrazit další reakci
Před 6 měsíci

Podle mne je finanční gramotnost naprosto jednoduchá a dá se shrnout do jediné věty:

Nikdo nemůže dlouhodobě utrácet víc peněz, než dokáže vydělat.

Tento základní princip prostě musí Každý rodič vštípit svému dítěti do mozečku už jenom tím, že mu prostě nekoupí všechno, na co si dítě vzpomene. Je dobré foma občas slyšet větu: To si nemůžeme dovolit. Na to teď nemáme nebo To musí počkat až ušetříme.

Všechno ostatní už je jenom nějaká vata navíc. Proč by měl umět každý žák základní školy investovat někde na burze nebo snad do kryptoměny.

3
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt