1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 5 měsíci

Mam vztah i k mistum z davne minulosti, se kterymi nejsem nijak spojena. Zajima mne to vice nez 189 rada nejake serialu. Ostatne ty nesleduji - ztrata casu. Takze dekuji a urcite se to brzy na BBC nebo jinem kanale objevi.

107
Před 5 měsíci
Hana Jeřábková

nejdříve jsme byli na Vesuvu a pak jsme sešli do Pompejí a je to silný zážitek !!

22
Před 5 měsíci

V listopadu jsem konečně v rámci návštěvy Itálie navštívil Pompeje a Herculaneum. Skutečně nevšední zážitek a uvědomnění sí, o jak vyspělou kulturu už tehdy šlo, zatímco zde jsme se s nadsázkou "lezli po stromech".

77
Před 5 měsíci
Dalibor Jelínek

Dalibore, tady žili Keltové, ti po stromech určitě nelezli, nýbrž to byla vyspělá kultura.

16
Před 5 měsíci

Antika a Pompeje mě fascinují, takže jsem P. navštívil celkem 5x, koupil si několik knih o P, Jednou jsem stál nahoře na Vesuvu. Je to sopka, která vybuchuje zhruba ve 2tisíciletých intervalech a stopy po těch erupcích jsou doložené 20 tisíc roků nazpět. Výbuch v r.79 následoval po výbuchu vr.1750 př.n.l., který byl ještě mohutnější a zasáhl až do oblasti dnešní Neapole.

11
Před 5 měsíci

Hrozně by mě zajímaly výkresy a fotky těch ventilů. Všechny ty technické vymoženosti té doby. Jenomže tyhle články vždycky píše někdo, koho maximálně zajímá mozaika... nic proti umění nemám, ale strašně mě fascinuje technika a věda té doby, o které si myslíme, že je to pomalu pravěk...

65
Před 5 měsíciUpraveno
Bohumil Dymáček

Historicka rewue nezahrna technicke details. Redaktor predpoklada urcitu mieru intelligence u ludi, ktory sa chcu o tento problematike dozvediet viac.Google mi to nasiel v prvom odkaze 🙂

Odkaz

Odkaz

9
Před 5 měsíci

Jestli budou kutat ještě 20 - 50let, tak možná objeví další a ještě větší druhé Pompeje , které už byly pohřbeny lávou a popelem dávno před těmito prvními--

a budou slavní až na Marsu

31
Před 5 měsíci
Musil Jiri

...jo aha, vtip.

8
Před 5 měsíci

Jednou, až začne soptit Špilas a generace budoucí to tam následně prohrabou, bohužel asi nenaleznou ani zlomek toho, co se nachází v Pompejích.... 🙂

10
Před 5 měsíci
Rudolf Hanzl

nejste evidentně v pořádku

Před 5 měsíci

Dobrý večer.

No tak na tomto nálezu je přesně vidět,jak propastné rozdíly byly mezi privilegovanou vrstvou a otroky nebo prostými římskými občany .V tehdejším společenském systému by většina dnešních lidí nepřežila a na vymoženosti dnešní doby hlavně co se týká společnosti zapomeňte.

Lidi si stěžují a pořád s něčím nesouhlasí,ale tehdy byl jasně daný řád a obyčejný člověk byl na společenském žebříčku o příčku nad otrokem.Takže važme si dnešní doby.VH.

37
Před 5 měsíci

Kdo jednou navštíví Pompeje, zamiluje se a musí obdivovat vše. A si po návštěvě sehnala všechny dostupné knihy a bylo to počtení . A stále sleduji pokroky v nových nálezech . Moji dceru jsem vypravením tak nadchla, že si paní učitelka myslela, že tam musela být. Přeji všem mnoho úspěchů v nových objevech .

50
Před 5 měsíci

Byl jsem v Pompejích 2x a ještě jednou bych se tam rád vrátil. Většina evropských památek (třeba krásných a dívám se s úctou na to, co předci dokázali i třeba jednoduchými nástroji vyrobit a často je také navštěvujeme) je v podstatě nějaká budova, místnosti s nějakým zařízením používaná v "nedávné" minulosti.

V Pompejích na mě ale vždy dýchla hluboká historie s uvědoměním, co již uměli, co používali v té době a jak to je zachovalé do dnešní doby. Samozřejmě také velmi působivé "sochy" z vylitých dutin po umřelých s velkými detaily. Težko se mi ten dojem popisuje, ale vždy s odstupem času se ještě umocnil.

18
Před 5 měsíci

Pompeje jsou fascinující, když tam jste a vidíte to, tak jsem byl tím unešen. Vše jsem samozřejmě neviděl neboť jsme tam se ženou přijeli po obědě a i když jsme tam byli začátkem června, tak tam bylo spousty lidí, snad se tam zase vrátím.

17
Před 5 měsíci
Josef Urych

Byla jsem začátkem listopadu v Herculaneu, krása, svěží vzduch, deštík i slunce, teplo na košili a tričko, odpoledne žádné davy, takže se dalo vše krásně v klidu prozkoumat.

16
Zobrazit další reakci
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt