A proč se nesmí používat najednou amalgámové plomby? Mám je čtyřicet let a jsou velmi kvalitní..
Na rozdíl od těch bílých..
Bohužel při kremaci se rtuť ve spalinach šíří do okolí. Většina rtuti a není jí málo jde právě do amalgamu a následně do půdy a část přímo do plic truchlicich.
Mně by zajímaly platy zubařů. Tipuji okolo 200 tisíc měsíčně. A myslím, že i proto, že si dopřávají vysoké platy, je ošetření zubů tak nepřiměřeně drahé: nejen pro zdravotní pojišťovny, ale i pro klienty.
Přesně tak. Jejich zisky jsou vysoce nadstandardní. A vysoce nemorální s ohledem na to, jak často někomu zničí chrup nebo nepomohou. Profitují z toho, že jich je málo.
Medicína nikdy neměla jít cestou byznysu. Obchod se zdravím je pro pacienta vždy problém.
Hlavně pro zubaře výhodné. Již dnes tady v Trutnově vám zubař řekne, že jiné než fotokompositní nedělá a že ty si musíte zaplatit. Když mu řeknete, že chcetae zdarma tu amalgamovou, že to je na 7 zubu vzadu, tak Vám řekne já to nedělám, běžte si jinam. Dobré, že? Kolik má za bílou a za černou, to by ,ělo pojišťovny taky zajímat. Prachy na 1místě.
Když vezmete k mechanikovi co dělá čisté osobaky rozbitej traktor, taky vám ho neopraví. Asi by to i uměl, ale vybavenej na to nebude. A tohle je stejný. Naprostá většina zubních lékařů už dneska žádný vybavení na amalgam nemá a pořizovat nebude. A když jste u těch peněz, černá nebo bílá, je to fuk. Stojej všechny stejně. Abyste rozuměl, i ta černá stojí v provedení ty velký peníze jako bílá, jenom to nás pojistovensky systém nějak zapomněl reflektovat, tvrdí že je to plně hrazena varianta, dá vám za to 500 a hotovo. Jenže realita je jinde. Proto je nikdo nedělá.
Pro mě jsou tyto informace marginální, protože já, stejně, jako spousta mých známých, žádného zubaře nemám. Ten náš zemřel předloni, zdravotní pojišťovna žádného nesehnala a naše okresní město to nezajímá. Ale denně vidím reklamu: "v Praze zubař bez čekání", což je uklidňující, neboť ve státem oblíbeném průměrování všeho, je zubařů v průměru na obyvatele dostatek.
Naprosto přesně, to samé v Jižních čechách.. ve Strakonicích naše zubařka skončila, do 50km široko daleko nikdo nebere, byla jsem na VZP, kde mi s úsměvem řekli, “měla by začínat jiná za měsíc, ale musíte si to hlídat, protože u minulého zubaře, co tu začínal byly linky přetížené a v čekárně se rvali senioři, aby se tam dostali”… mně to tedy vtipné absolutně nepřipadá, neskutečné!! VZP skoro na nic nepřispívá, zejména u zubaře, nejsou schopni zajistit lékaře, ale běda, kdyby se jim nesypaly od pracujících příspěvky :-(
Bude se více platit?
Ne, když si budete chtít zaplatit nadstanard - což můžete i dnes, tak je na příkladu kolonoskopie ukázáno, že místo celého zákroku za 20 000 budete platit jen rozdíl mezi normálním a nadstandarním vyšetřením - tedy 16 000. A vy, který si zvolíte to snandadní, nebudete platit nic, ty 4000 platí vaše pojišťovna.
Amalgamová blomba je to poslední co by mě na této novele zvedalo ze sedla . To co mě štve je ta nadstandardní péče. Jsi poslanec zaplatíš lepší péči , dostaneš přednost . Nemocnicím jde taky o peníze. Jsi obyčejný dělník, tak čekej až se uvolní místo na chodbě. To vše ještě umocní a dotvoří úhradová vyhláška. Tahle verbež už by měla táhnou do pekla.
Ono už dávno funguje, movitější si to už platí, jen se to trochu zlegalizuje.
Navšívil jsem několik zubařů a žádný nechce používat amalgán. Tvrdí, že by to nedrželo nebo dokonce, že se nesmí používat. Na otázku, zdali mají smlouvu s pojišťovnou (a má ji), mi pan zubař odpověděl, že je to jedno, že jim pojišťovna téměř nic neproplácí. Jakýkoli úkon si nechají tvrdě zaplatit (čistění zubního kanálku 8000,- Kč, vyléčení a spravení zubu 25000,- Kč). Pokud by člověk potřeboval spravit tři zuby, tak aby prodal chalupu. Nevím o zubaři, který by dnes dělal na pojišťovnu. Mám hrůzu jít k zubaři, ne z bolesti, ale z toho, kolik tisít za ošetření bude zase chtít? Jejich plat zřejmě převýší plat poslance. K čemu je 70 letému člověku prevence, když pak na ošetření nemá. Dříve žádná prevence neexistovala. Tehdy by zubař řekl "proč sem chodíte, když vám nic není". Teď je nám prevence houby platná, teď bychom potřebovali spravit zuby a zas na to nemáme. O objednacích lhůtách radši ani nemluvím, jsou to měsíce!
Mám zubaře ,který pracuje na pojištovnu ,ale také platím .Čištění kanálku s umrtvením 650 kč, vložka a další návštěva bílá plomba na dvojce ,900 kč. Bylo to před dvěma roky .Zubaři je 80 let .V pondělí mě čeká prevence ..Kam půjdu ,až zubař z končí ,nevím !Asi budu navštěvovat jen pohotovost !Mám věk, kdy už mé zbylé zuby dosluhují .
Za pravidelně absolvované preventivní prohlídky odměnu nepotřebuju, mně by stačilo, kdyby si na ně lékař našel čas! 🙂
Mně jistá doktorka řekla, že má na pacienta jen 15 minut, přesto jsem na časově objednané vyšetření čekal hodinu.
Sice jsem jako stomatolog skončil v roce 2007, ale v té době byly zdravotní pojišťovnou hrazeny bílé zubní výplně v předním úseku chrupu včetně prvních zubů třenových (premolárů). Jako výplň se používal Evicrol či samopolymerizující kompozit a snad je tomu doposud. Vyráběl se v barevných odstínech a mí venkované s ním byli spokojeni.
Velmi levný amalgam nezatěžuje životní prostředí, protože se z něj rtuť neuvolňuje. Zátěž životního prostředí rtutí je z jiných zdrojů. Je to stejné jako zakázat kuchyňskou sůl (chlorid sodný), protože obsahuje jedovatý chlor.
Věřím, že se jednou amalgam s velkou slávou vrátí zpět.
Nyni se napriklad pouziva jako plne hrazena vypln „Stella“. Je taktez samopolymerizujici. Diky sve konzistenci se s ni dobre pracuje drzi.
Po pravdě řečeno, kdyby mi tu kapsli doktor nabídl, tak si ji raději zaplatím. Kdo někdy pil Fortrans (já tomu říkám fofrtrans), tak mi jistě dá za pravdu. Ono jet třeba půl hodiny na vyšetření po pozření "fofrtransu" je o trenky a ztrátu důstojnosti.
Těch přípravků je víc a sám jsem problém nikdy neměl. Ale i ta kapsle musí mít střevo čisté, aby tam bylo vidět víc, než jen h....