8/10
Náš největší dravec je orel mořský, to jsem nevěděl a je to trošku zavádějící: u nás a mořský...
Věděl jsem, že orel mořský je v ČR k vidění, ale domníval jsem se, že přes nás jen přelétá a při odpočinku se tu vyskytuje. Že by tu hnízdil jsem netušil. To je velmi zajímavé.
Na obrázku je vrabec polní. Domácí má u nás na západě šedivou čepičku.
Autoři se nespletli, na obrázku je opravdu vrabec domácí.
10/10 Mám metrové krmítko a kupuji pytle slunečnice a směsi! Koule aj., a jablka pro kosy! Takže je mám každý den před oknem! A vrabec je opravdu domácí! Já tu mám jenom "polní"! Zato ale aspoň 30! Občas zoufale 😃😉 lovím v atlasu, neb nevím! Posledně to byl jíkavec! 🤷😉😃🙋♂️
Čtu, že vám krmiva fungují. Já už nevím čím krmit. Krmítko velké letité, vždy bylo plné opeřenců všeho druhu. Tak pět let zpátky skoro nic nezobou. Ta směs pro venkovní ptactvo, ani se netknou, Slunečnici trošku, tu žíhanou vůbec, asi, že je moc tvrdá. Lojové koule a tyčky je zbytečné dávat, vyhazuji to teď do popelnice. Maximálně zobou rohlíky, a
to nesmí být úplně tvrdé, přeschlé. Rohlíky berou nejvíc sojky.
Včera jsem jako zázrakem viděla tři stehlíky, jednoho strakapúda na ořechu a dvě koňadry. Zaznamenávám každým rokem velký úbytek ptáků. Krmítko skoro nedoplňuji, zato kočky se po mě zahradě producirují, jako by jim už patřila, ačkoliv žádnou nevlastním. U testu jsem se spletla 3x.
hezký kvíz. 9/10 nikdy jsem neslyšel o jedovatém ptáku.
jinak se u nás okraj Brna ůplně stratili Vrabci, Červenky a místo Vlaštovek vládnou Jiřičky. Velká zajímavost se zjevila na řece Svitavě, kde jsem v loni přistihl vzácného Bukáčka malého, asi jen přelet, protože zase zmizel. Pravidelně zde vídávám Volavky a čápy a každý den už měsíc mi k ranímu kafe tluče Strakapud a večer za setmění se objevují pravděpodobněRorýsi
U Svitavy je prostě hezky.
Ještě k tomu Bukáčkovi - četl jsem že jich u nás v ČR hnízdí odhadem asi 80 párů. Tak že velká vzácnost, bohužel mi z mobilu fotka vyšla blbě. chtělo to zoom. Kupuju zpátky foťák,vono to zamrzí.
Já jsem o jedovatém ptáku taky ještě neslyšela, ale protože ty 2 zbylé znám, vylučovací metoda vyšla. Myslím, že rorýsi tu ještě nejsou a po setmění vylétávají vysoko, kde za letu "přespí", možná tam máte netopýry
No já myslím, že orel mořský sem do Čech občas přiletí, ale není to pták, žijící v Česku
Hnízdí tu minimálně 100 párů a žijí vyšší stovky jedinců.
8/10 zmátla mě fotka té koňadry, přitom jich tu máme plno a o jedovatém jsem asi taky ještě neslyšel. Moc hezký kvíz. Ptákům přeju k svátku co nejvíce dobrot a bezpečí a co nejméně volně běhajících koček.
Koňadra na fotce je hodně "vybledlá".
No já se považuju za amatérského ornitologa a mám výsledek 9/10,a pohořela jsem jen na sýkoře!Také jsem zvažovala Koňadru,ale na fotografii se mi zdálo temeno modré,a koňadra je hlavně poznatelná při fotce ze předu,také velikostně se mi ta fotka nezdála,ale budiž.
Já se zase na ornitologa vůbec necítím, přesto mám 8/10. Pouze jsem tipovala toho jedovatého ptáka, o tom jsem doposud neslyšela, a pak jsem špatně tipla, stejně jako vy, tu sýkoru. A to přesto, že sýkory mi chodí na slunečnici a znám je ze všech ptáků asi nejvíc. Ten obrázek je opravdu zavádějící. Peří na větší části těla, které má koňadra krásně sytě žluté, tady je zelené, jako by spíš šlo o zvonka, nikoliv sýkoru. Ale možná právě tohle byl tah zadavatele, aby i znalec byl zmaten. Takže jsem s výsledkem spokojená.
8/10. (sýkora a jedovatý pták) Na zahradě máme celoročně hejno vrabců, kosáky, sýkorkám jsme udělali budky, každý rok k nám přilétají rorýsi. Bohužel jsou tu kočky a kuny. V loňském roce kuna pravidelně likvidovala rorýsy, jednoho jsme našli před domem s ukousnutým křídlem. Kočka prý zlikviduje za týden 5 ptáčků?!
I více, nemilosrdný lovec. I s plným břichem.